7 tapaa nollata työt mielestä lomalla – oletko kokeillut näitä?

Joillakin se on jo ohi, toisilla se alkaa tänään. Heinäkuu on suosituin lomakuukausi, sillä joka kolmas päättää viettää lomansa vuoden kuumimman kuukauden aikana.

Nykyään tuntuu siltä, että työt ja työn kaltaiset asiat ovat läsnä elämässä arkisin ja viikonloppuisin, oikeastaan aina. Tosin öisin saan olla niiltä rauhassa, hyvä nukkuja kun olen. Vaikka nuorena miehenä usein koen voimieni olevan ehtymättömät ja jaksavani painaa päivää pitkää vuodet läpeensä, on lomalla hyvä päästää irti tästä illuusiosta. Irtiotto antaa tilaa luovuudelle ja kun loman pyhittää oikeasti muille asioille, voi töiden jälleen alkaessa löytää aivan uudenlaisia ideoita vanhoihin ongelmiin.

Listasin alle omat suosikkitapani nollata työt mielestä lomalla. Voi olla, etten voi pitää niistä kaikista kiinni tänäkään kesänä, mutta tavoitteita on hyvä olla!

1. Älä tee töitä kesällä

Ensimmäinen asia on perusasia, mutta usein myös se vaikein toteuttaa. Jätä työpuhelin töihin, laita työsähköposti piiloon kotikoneelta ja omasta kännykästä. Varsinkin sähköposti jää helposti päälle!

2. Muista levätä – hanki pimennysverhot!

Toinen perusasia on lepääminen. Nukkuminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta lomalla siitä voi nauttia vaikka joka päivä! Univaje on haitaksi terveydelle ja riittävä uni on tärkeää aivojen palautumisen kannalta. Kesällä on usein liian kirkasta helppoon nukahtamiseen, joten kannattaa harkita pimennysverhon hankkimista. Itse tosin käytän unimaskia, se kun kulkee kivasti mukana matkoillakin!

Yökukkumista ja rytmin sekoittamista kannattaa välttää kesälläkin.

3. Vieraile luonnossa

Metsästä löytyy hiljaisuus, joka ei ole äänetön. Erämaan tuuli ja pitkäkestoinen kävely puhdistavat mieltä arjen stressaavista asioista. Palauta luontosuhteesi. Karhuista ja susista ei tarvitse kantaa huolta ja punkeilta voi suojautua. Heitä mielestäsi kaikki syyt, miksi metsään ei haluttaisi lähteä ja anna sille mahdollisuus. Voi olla, että se palkitsee sinut tyyneydellä ja levollisuudella.

Muutaman päivän mittainen vaellus puhdistaa taatusti mielestä kaiken ylimääräisen.

4. Nauti kauneudesta

Kauniit asiat, olivatpa ne sitten luonnon ihmeitä tai taidetta, tekevät mielelle hyvää. Pysähdy kesäisellä roadtripillä tienvarsikohteisiin tai ota laajempi kiertotie. Kuinka monta kertaa olet Tampereelta Turkuun ajaessasi ohittanut patsaspuiston? Seuraavalla kerralla pysähdy siellä tai sillä aina ohitettavalla kotieläinpihalla tai tienvarsimuseossa.

5. Käy kesäteatterissa tai lavatansseissa

Kesäteattereita löytyy lähes jokaiselta seutukunnalta ja ne ovat lähes aina harrastelijavoimin ylläpidettyjä. Anna ilta suomalaiselle kesäkulttuurille ja mene kesämökkiä lähimpänä olevaan kesäteatteriin. Parhaimmillaan kesäteatteri ja Suomen suvi yhdistyvät unohtumattomaksi kokemukseksi.

Tanssilavaperinne on pystymetsästä repäistylle jässikälle monella tavalla outoa, mutta jotakin taikaa siinä on. Esimerkiksi Punkalaitumella niemen nokassa sijaitseva Särkän lava on kesäillan auringon valossa huikea kokemus. Tanssiaskeleita voi muuten opetella täällä!

6. Suorita vähemmän

Tässä blogauksessa vinkkaan sen seitsemän tapaa höllätä ja tämänkin listan voi suorittaa. Syy suorittamiselle on usein hyvin monimutkainen, eikä se auta, että tässä kirjoitan että ”älä suorita”. Kesällä on usein kuitenkin aikaa miettiä omaa tapaansa elää ja yrittää löytää niitä asioita, joiden äärelle voi rauhoittua ja joista voi nauttia. Itse pääsen arjen suorittamisesta irti lähtemällä pois kotiympyröistä.

Uuteen kaupunkiin tutustuessa olen joskus tehnyt jopa siten, että olen lähtenyt vain kävelemään johonkin suuntaan, tarkoituksenani eksyttää itseni kaupunkiin. Päämäärätön hortoilu sopii minulle ja estää minua miettimästä tapoja päästä kohteeseen nopeasti. Kun ei ole kohdetta, en pysty suorittamaan, joten alan vain nauttia ja katsella ympärilleni. Kun olen tarpeeksi eksynyt, laitan GPS:n kännykästä päälle ja navigoin takaisin. Kokemuksen syvällä rintaäänellä täytyy tosin mainita, että ulkomailla eksymistä harrastaessa kannattaa ennen matkaa ladata kyseisen kaupungin kartta puhelimen sovellukseen. Viitisen vuotta sitten oli mukava huomata Pariisissa, että ”niiin joo kiva tyhjä ruudukko tässä karttasovelluksessa!”. Tosin Google Maps taitaa nykyään pelastaa kaikkialla.

nollaa työt lomalla

10. Mene kesätapahtumiin

Tykkään numerosta 10 enemmän kuin seitsemästä, joten viimeisenä kymppinä listassa on toritapahtumat! Osallistu paikallisiin kesätapahtumiin ja anna tunnelman tuoda sinut läsnäolevaksi juuri siihen hetkeen. Kesätapahtumiin ihmiset tulevat hyvällä mielellä, eikä riitasointuja juurikaan kuule. Hyggeily onnistuu torillakin! Voit kuivaharjoitella klikkaamalla videon alta pyörimään ja laittamalla silmät kiinni! Voiko kesäisempää tunnelmaa löytyäkään?

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *