Aiheuttaako kellojen siirtäminen pulmia nukkumiseen?

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin keskustelu kellojen siirtämisestä ja etenkin sen vahingollisuudesta ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille käy kuumana. Viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrettiin kelloja taas tunnilla taaksepäin. Talviaika on siis tullut.

Lehdet ovat pullollaan kaikenlaisia kokemuksia siitä, miten hyvin tai huonosti talviaikaan on kukin tottunut. Mikä siinä tunnissa on niin kriittistä?

Syy löytyy fysiologiasta

Selitys saattaa löytyä ihmisen fysiologiasta. Tutkimusten mukaan naisten sisäinen vuorokausi kestää keskimäärin 24 tuntia ja viisi minuuttia ja miesten puolestaan 24 tuntia ja yksitoista minuuttia. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisen sisäinen kello on jatkuvasti hieman jäljessä vuorokauden tunneista ja keväällä kellojen siirtäminen saa sisäinen kellon jätättämään jo yli tunnin.

Tämän vuoksi keväällä kellojen siirtämisestä kärsivät etenkin illan virkut. Heillä sisäisen kellon on todettu olevan tavallisestikin muita enemmän jäljessä normaalista vuorokausirytmistä ja kellojen siirtäminen pahentaa tätä entisestään.

Syksyllä päästään tasaamaan puntit, kun kellojen siirtäminen aiheuttaa vastaavasti enemmän ongelmia aamuvirkuille. Aamuvirkkujen sisäinen kello juoksee tavallisestikin aikaisessa rytmissä ja kellon siirtäminen aikaistaa rytmiä entistä enemmän ja aamuvirkun pitäisi päästä nukkumaan jo alkuillan tunteina.

Tutkimuksen mukaan kellojen siirtämiseen tunnilla eteenpäin tai taaksepäin voi liittyä vakavampiakin seurauksia; lisääntynyt sydän- ja aivoinfarktiriski. Vaikutus on onneksi lyhytaikainen ja riskin lisääntyminen tasoittuu jo ensimmäisen viikon kuluessa.

Mikä sitten olisi oikea aika

Tästä päästäänkin oikeaan mehiläispesään tämän vuoden osalta. On ollut jos jonkinlaista äänestystä siitä, mikä olisi oikea aika, jos kellojen siirtelystä luovutaan. Henkilökohtaisesti olen aamuvirkku, joten tutkimusten mukaan minun pitäisi viihtyä enemmän talviajassa, koska silloin aamulla tulee varhaisemmin valoisaa. Näin ei kuitenkaan ole. Mielestäni on varsin kurjaa, että töistä kotiin mennessä jo neljän jälkeen on hämärää, hetken kuluttua jo aika pimeää. Tampereella valoisuutta tuovat kyllä lokakuun lokakuun lopussa alkaneet valoviikot.

Minä kannattaisin kesäaikaa, koska aamun pimeys ei niin suuresti haittaa, jos illalla olisi hiukan pidempään valoisaa. Jep, teidän että tutkijat ovat tästä eri mieltä, mutta mielipideasiat ovat yleensäkin niitä, joista on ihan parasta kiistellä.

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *