Aika aikaansa kutakin

Ajoittain päätösten, pienten tai suurten, tekeminen tuntuu helpolta kuin heinänteko. Toisinaan taas ei, mutta onneksi kerranhan se vaikean päätöksen tekeminen vain kirpaisee. Muutosten keskellä saattaa olla vaikea nähdä metsää puilta ja ruohokin voi näyttää vihreämmältä aidan toisella puolen. Sananlaskujen ehtymättömästä aarreaitasta löytyy monia elämänviisauksia, joista voi ammentaa lohdutusta haastavien tilanteiden keskellä.

Harva sanonta on osoittautunut omassa elämässäni yhtä sopivaksi elämänmuutosten käsittelyyn kuin ”aika aikaansa kutakin”. Monesti elettyjä elämänvaiheita muistelee haikein mielin; lapsena elämä oli ehkä yksinkertaisempaa ja niin edes päin. Toisinaan päättyvät elämänvaiheet tuovat mukaan enemmänkin helpotusta kuin haikeutta. Esimerkiksi gradun kirjoittamisessa oli toki omat mukavat puolensa, mutta näin jälkikäteen on kyllä mukava puuskahtaa, että onneksi aika vain aikaansa kutakin!

Lieneekö se vanhenemisen merkki, mutta minusta on alkanut viime aikoina tuntua tärkeältä löytää käyttööni sellainen motto, jonka voin vetää pakasta aina päätöksenteon hetkellä ja jota käyttäessäni asiat asettuvat helpommin hallittaviin mittasuhteisiin. Toisaalta, kun kerran tiedetään, että vanhassa on vara parempi, niin mitäpä tästä kehityskaaresta huolestumaan.

Ajan hallitseminen ja sen jäsentäminen puhuttavat niin kansanperinteessä kuin tutkimuksen saralla. On olemassa yhteiskunnallisesti määritettyjä elämänkaaren vaiheita, kuten nuoruus ja aikuisuus sekä yksilöllisiä elämänkulkuja, joissa ajalla ja iällä on vaihtelevan suuri merkitys. Omassa elämänpolussa esimerkiksi opiskeluvuosien, harrastusten tai ihmissuhteiden päättyminen voivat olla etappeja, joiden jälkeen elämää on suunnattava uudelleen. Niinhän sen kertoo kalenterikin, että uusi vuosi ja uudet kujeet.

Nykypäivän eetoksessa muutos ja sen vääjäämättömyyden hyväksyminen ovat ennen kaikkea hyväksi tekeviä ominaisuuksia. Tiesihän sen toisaalta myös vanha kansa todetessaan, ettei vierivä kivi sammaloidu. Tarkemman pohdinnan seurauksena nousee epäilemättä esiin tiettyjä huolia, joita yhden moton varassa eläminen voi aiheuttaa.

On hyvinkin mahdollista, että lähellä olevia ihmisiä alkaa ottaa mitä suurimmassa määrin kupoliin, jos alan toistella yhtä ja samaa elämänviisautta tilanteesta riippumatta. Pahimmassa tapauksessa saatan sitä kautta nopeuttaa omaan elämänkulkuuni liittyviä muutoksia. Poteroituminen yhden moton suojiin voi lisäksi edesauttaa sammaloitumista, eli juuri sitä ilmiötä, jota alun perin juuri luulin onnistuvani välttelemään.

Tiedä häntä, lienee kai parasta vain jatkaa vierimistä etiäpäin, sanoi työntekijä Pasilan keväisissä maisemissa.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *