Äiti, oletko sinäkin koukussa digilaitteisiin?

Yksi elämä haastaa suomalaiset viettämään äitienpäivänä ruudutonta päivää.

Äiti haluaa leikkiä piilosta, jotta voisi piilossa ollessaan lukea kännykästä uutisia. Toinen surffaa somessa nukuttaessaan vauvaa.

– Mobiililaitteet ovat alati läsnä nykyperheiden elämässä. Laitteet helpottavat käytännön asioita monella tavalla. Mutta jos kännykkä vie aina kaiken huomion, ei mieli ole läsnä siinä hetkessä, jossa ihminen on. Ohikiitävä, arvokas leikkihetki voi mennä ohi, sanoo psykologi Helena Nuutinen Diabetesliitosta.

Nuutinen kannustaa älylaitteiden kohtuukäyttöön.

– Me vasta totuttelemme uusin tapoihin olla sosiaalisessa kontaktissa. Niissä on sekä hyvää että huonoa. Jos kännykkä on kovin tärkeä ja kaikki kontaktit tapahtuvat mobiililaitteiden kautta, niin jostainhan se on pois. Laitteet ohjaavat meitä pois ihmiskontaktista,  Nuutinen sanoo.

Diabetesliiton, Aivoliiton ja Sydänliiton käynnistämät Yksi elämä – terveystalkoot haluaa haastaa suomalaiset viettämään äitienpäivän tänä vuonna ruuduttomasti.

– Yhdellä ruuduttomalla päivällä voi olla se merkitys, että se saa ihmisen tarkastelemaan asioita uudesta vinkkelistä. Pienikin rutiineista poikkeaminen voi olla virkistävää ja herättävää. Informaatiota tulvii monesta lähteestä koko ajan. Ihminen tottuu siihen, eikä välttämättä huomaa, että informaatio myös kuormittaa, sanoo Nuutinen.

Nuutinen vinkkaa, että ruuduttomana äitienpäivänä perhe voisi lähteä vaikka yhdessä retkelle.

– Se on hyvää vastapainoa sille, että tehdään töitä vain päällä. Tavalliset pihaleikitkin ovat sellaisia, joissa paikalla on sekä mieli että kroppa. Se voi alkuun kuulostaa tylsältä, mutta voi olla aikuisillekin ihan kivaa, Nuutinen pohtii.

Pään lepuuttaminen voi myös edistää terveyttä. Se piristää, parantaa unenlaatua ja helpottaa painonhallintaa.

 

Ruuduttomana äitienpäivänä lasten kanssa:

 • Tehkää yhdessä keväisiä pihatöitä. Istuttakaa kukkia tai lähtekää luontoon poimimaan kimppu.
 • Matkustatteko sukuloimaan? Kokeilkaapa, miltä matkustaminen tuntui ennen mobiililaitteita ja soittimia. Jutelkaa, käyttäkää matka-aika hyväksi.
 • Lähtekää teemakävelylle. Ottakaa reitin varrella valokuvia teemaan sopivista asioista. Teema voi olla väri tai vaikkapa erilaiset eläimet. Mutta jos otatte kuvia kännykällä, älkää eksykö nettiin!
 • Viekää äiti ulos ja pakatkaa mukaan hyvät eväät. Ihmetelkää metsässä kevään merkkejä. Sydänmerkin lihapiirakassa on sopivasti retrohenkeä ja retkikahvien kaverina maistuu ihana mustikkapiirakka. Kaatosateen yllättäessä tee eväsretki olohuoneen lattialle.
 • Leikkikää pihalla! Mikä oli äidin suosikki ulkoleikki? 10 tikkua laudalla, polttopallo, hyppynaru, twist, peili… … Lisää vinkkejä Yksi elämä -ulkoleikkikirjasta.
 • Lapset askartelevat pahvilaatikosta tv-ruudun, josta esittävät ohjelmia. Hyviä aiheita ovat: perhe on paras –uutiset, kyllä meidän äiti on ihana –ajankohtaisohjelma ja hauskat kotivideot.

 

Varttuneille lapsille:

 • Tee huoneentaulu perheen valokuvista, jotka olet aiemmin pihistänyt lapsuudenkotisi kuva-albumista. Skannaamalla tai tuplakuvat teettämällä säilytät kuvamuistot itselläsikin.
 • Ryhdy kotikosmetologiksi: tee kasvohoito ja laita äidin hiukset kauniiksi. Jos  äidilläsi tai mummollasi on huono näkö, kulmakarvojen nyppimisestä voi olla paljon iloa.
 • Lahjoita sopiva summa hädänalaisille esimerkiksi Nepaliin tai Syyriaan. Kerää valkovuokkoja, vie ne mukanasi äidille tai mummolle ja kerro, että tämä on hyväntekijä.

 

Julkaistu:
Jaa muille:
 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *