Heurekan aivonäyttely

Aivot narikasta Heurekassa

Heurekassa avautui näyttely, josta jää jälki aivoihisi. Ota sinäkin Aivot narikasta!

Heurekassa avautui lokakuun lopussa Aivot narikasta! -näyttely, jossa havainnollistetaan monin tavoin aivojen toimintaa ja sitä, miten niille voi tehdä hyvää. Näyttely sopii erityisen hyvin perheille, kaveriporukoille tai vaikka pariskunnille, koska se koostuu hauskoista tehtävistä, joita ratkotaan 2–5 hengen ryhmissä.

HUOM! Teksti sisältää tehtäväpaljastuksia, joten jos haluat yllättyä näyttelyssä, lopeta lukeminen ja suunnista suoraan Heurekaan! 

Aivot narikassa

Liikkeelle lähdetään ottamalla ryhmälle yhteiset aivot narikasta. Kuva: Pia Puustelli.

Aivoja hoidetaan parhaiten antamalla niille sekä lepoa että mielekästä toimintaa. Hyvä uutinen on se, että sellaiset asiat, jotka tuntuvat itsestä hyvältä ja tuottavat iloa, hellivät myös aivojamme. Tämä on oivallettu Heurekan näyttelyssä, jota kierretään yhdessä leikkien ja aivopähkinöitä aukaisten.

Aivoflipperi

Valopisteillä ohjattavassa flipperissä alhaalla olevia aivoja hoidetaan suojaamalla niitä pahoilta asioilta ja antamalla niille hyviä asioista. Tässä torjutaan suolapurkkia. Kuva: Sanna Reuna.

Toiminnallisten pisteiden lisäksi on huomioitu myös rentoutuminen. Yhdellä pisteellä esimerkiksi makoillaan divaaneilla ja katsellaan kattoon, jossa ryhmän rentous saa lummelammen kukat aukemaan.

Soitetaan yhdessä

Yhdessä soittaminen hellii aivoja musiikin lisäksi käsillä tekemisellä, hauskuudella ja sosiaalisuudella. Kuva: Sanna Reuna.

Hauskanpidon lomassa näyttelyn pisteillä voi myös omaksua tietoa aivoista. Esimerkiksi unipisteellä havainnolistetaan aivojen yönaikaista puhdistusprosessia pyyhkimällä turhaa tavaraa pölyhuiskalla ja järjestelemällä hyviä muistoja, tässä tapauksessa ryhmän yhteiskuvan osia.

Keinulauta sydämenä

Leikitään sydäntä! Keinulaudalla pumpataan verta viereisen vitriinin ”verisuoniin”. Kuva: Sanna Reuna.

Niin sanoituissa viisastumispöydissä voi lukea faktatietoa aivojen toiminnasta. Aivot ovat mitä suurimmassa määrin verenkiertoelin. Tätä on havainnollisettu muun muassa keinulaudalla, jolla pumpataan verta aivoihin. Näyttelystä löytyy myös BODY WORLDSistä lainattu aivojen verisuonisto. Aivot eivät todellakaan ole vain harmaata massaa, vaan täynnä suonia ja hiussuonia. Tiesitkö sinä, että niitä on aivoissa noin 600 kilometriä?

Lisäksi näyttelyssä on myös piste, jolla voi pyörittää aivoverenkiertohäiriö-rulettia. Se havainnollistaa aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöiden merkitystä ja todennäköisyyttä sairastua. Samalla pisteellä voi myös kuunnella sairastuneiden tarinoita.

aivojen verisuonet

Aivojemme verisuonisto muistuttaa korallia tai lankakerää. Kuva on otettu Heurekan vitriinissä olevasta BODY WORLDSin teoksesta.

Aivot ovat hyvin muovatuva elin ja voimme itse vaikuttaa toiminnallamme niihin. Nautitaan siis yhdessäolosta läheistemme kanssa, hyvästä ruoasta, liikunnasta, iloa tuottavista harrastuksista ja muistetaan nukkua. Mielihyvän lisäksi saamme samalla roppakaupalla aivoterveyttä. Korvaamaton kovalevy kiittää!

Herureka on tuottanut Aivot narikasta! -näyttelyn yhteistyössä Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -hankkeen kanssa.

Teksti: Pia Puustelli
Otsikkokuva: Sanna Reuna

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *