Aivot ovat pääasia

Crossfit, bodypump, spinning, zumba… Onhan näitä. Terve sielu terveessä ruumiissa sanoo vanha kansa, mutta usein unohtuu se kroppamme kaikkein tärkeimmän lihaksen jumppaaminen.

Aivot. Kroppamme kovalevy, jonka kunnossapito on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin gluteus maximuksen kimmoisuus.

Kankkuahan saa kiinteämmäksi kyykkäämällä, mutta entäs kuuppa? Jokainen toki hallitsee nuppinsa turvottamisen, mutta niiden kuuluisien harmaiden aivosolujen ylläpito onkin hieman monimutkaisempi juttu. Ravinto, liikunta, riittävä lepo ja päihteiden karttaminen ovat aivoterveyttä itsestään selvästi ylläpitäviä asioita. Entä jos haluaakin ”treenata aivonsa rantakuntoon”, jottei vanhemmalla iällä aina tarvitsisi etsiä silmälasejaan tai arvuutella, notta tuliko se hella otettua pois päältä?

Musiikki. Useat tutkimukset osoittavat kuinka musiikilla on erittäin positiivinen vaikutus aivoihin. Tutkijoiden mukaan musiikki aiheuttaa aivoissamme jopa rakenteellisia muutoksia. Musiikin vaikutukset näkyvät nimenomaan pitkäaikaisen ja säännöllisen kuulemisen myötä. Suomalaistutkijat ovat jopa osoittaneet, että musiikki parantaa aivoinfarktista toipuvien kognitiivista kuntoutumista ja mielialaa.

Lukeminen ja kirjoittaminen. Chicagolaisessa Rushin yliopistossa tehty tutkimus seurasi lähes kolmea sataa elämänsä ehtoolla olevaa vanhusta kuuden vuoden ajan. Tutkimuskohteet tekivät seurannan aikana erilaisia muistin ja ajattelun testejä, sekä muita aivotoimintaa stimuloivia tehtäviä. Tutkittavien vaihdettua latua keskimäärin 89 vuoden iässä, heidän aivoistaan etsittiin dementian fyysisiä merkkejä. Tutkijoiden mukaan aktiivisesti aivojaan käyttäneillä oli jopa 15 prosenttia vähemmän rappeutumia aivoissaan kuin verrokkiryhmällä.

Jokainen voi itse tehdä paljon aivojensa hyväksi panemalla ne ponnistelemaan.

”Kaikki, mikä vaatii valppautta tai hieman älyllistä ponnistelua, saavat aivojen rattaat pyörimään”, sanoo professori Raimo Sulkava Itä-Suomen yliopistosta.

Uuden oppimista estää vain väärä luulo, ettei enää opi.

Aivoja kannattaa tietysti myös suojata. Erityisen haitallista aivoille on jatkuva stressi. Stressaantuneet aivot eivät pysty yhdistelemään asioita luovalla tavalla, vaan ajatus kulkee kaavoihin kangistuneena. Tuhoisaa on myös piiskata ihmistä liian nuorena yhteen ainoaan uraan.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *