Aloittelijan aamusmoothie

Sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria. En ole ikinä ymmärtänyt sitä. Olen aina herännyt niin hitaasti, että kahvi on ollut ainoa asia joka menee kurkusta alas ennen töihin lähtöä. Varsinaista aamupalaa voin syödä sitten muutaman tunnin kuluttua heräämisestä, sitä ennen ajatuskin syömisestä on kuvottanut. Viikonloppuisin, kun takana on pidemmät unet ja lyhyempi aamukooma, aamupala ei tuota samanlaista ongelmaa.

Nyt olen koko alkuvuoden törmännyt eri medioissa smoothieihin ja ihmisiin, jotka hehkuttavat niiden terveysvaikutuksia. Kuukausi sitten päätin itsekin ryhtyä tuumasta toimeen ja hommasin kauppareissulla edullisen blenderin. Ostin samalla netistä löytämäni ohjeen mukaiset ainekset aloittelijan vihersmoothieen ja päätin seuraavana aamuna tehdä itselleni sellaisen aamupalaksi. Mies totesi reippaan kannustavasti, että ei mene kuukauttakaan kun tämä smoothie-innostus lopahtaa ja meillä on yksi ylimääräinen keittiöhärpäke riesana. Päätin todistaa oletuksen vääräksi vaikka sisulla.

muokattu_resepti_pieniKaupasta lähti mukaan aikamoinen kasa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ja ensimmäistä smoothieta valmistaessani oivalsin, kuinka paljon terveellistä tavaraa saakaan uppoamaan yhteen lasilliseen. Nyt reilua kuukautta myöhemmin olen todennut vihersmoothien ihan parhaaksi aamun aloitukseksi. Se on vatsaystävällistä, menee yllättävän hyvin alas ja antaa kunnon alun päivän vihannes- ja hedelmäsuositusten täyttämiselle. Useimmiten laitan blenderiin pari desiä/puolikkaan puntin vihreää, nesteeksi mantelimaitoa tai vettä, mustikoita, puolikkaan banaanin, hieman pakastettuja ananaskuutioita. Joskus lisään myös turkkilaista jugurttia muutaman ruokalusikallisen. Vihreäksi sopivat hyvin esimerkiksi pinaatti, tammenlehväsalaatti ja persilja. Kokeilin jopa savoijinkaalia – se ei toiminut. Olen havainnut avokadon tuovan mukavaa pehmeyttä ja jonkin pakastetun hedelmän ihanaa raikkautta juomaan. Lisään joukkoon myös teelusikallisen kuitua ja toisinaan kuivattua vihersekoitusta, jonka ostin auttamaan niitä aamuja, kun tuoretta vihreää ei ole. Yksikään smoothie ei vielä ole ollut niin pahaa, että olisi jäänyt juomatta, vaikka savoijinkaali koettelikin sietokykyä, ja nälkä pysyy hyvin poissa lounaaseen asti. Pakkasesta tulee myös käytettyä huomaamatta marjoja ja kaupassa tulee tutustuttua uusiin hedelmiin ja vihanneksiin ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. En osaa sanoa olenko nyt sen energisempi aamuisin juotuani smoothien, mutta todettava on, että se on helppo ja nopea tapa aamukoomassa olevalle syödä / juoda terveellinen aamupala.

muokattu-3_pieniEdullinen blenderini on toiminut moitteettomasti ja tuottanut tasalaatuista jälkeä. Toisinaan saan aikaiseksi kaksi annosta kerralla ja siitä muodostuu samalla oiva välipala iltapäivään. Smoothie toimii myös jälkiruokana, eväänä ja kehon puhdistamisessa, käyttötarkoituksia on monia. Netin kautta löytyy lukemattomia reseptejä aloittelijasta hifistelijään ja rohkeasti kokeilemalla löytyvät ne omaan makuun sopivat sekoitukset. Mies ei ole muuten enää sanallakaan puhunut ylimääräisestä keittiöhärpäkkeestä tai veistellyt vitsiä pinaatin ostamisesta. Blenderin aamuinen pärinä on tullut taloon jäädäkseen ja ratkaissut näppärästi ikuisen aamupalaongelmani.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *