Arjesta mediasisältöä?

”Jahas, nyt minullekin tuli tämä arkikuvahaaste, joten tässä muumimukissa virkistävää Mate-teetä, lautasella voikkari ja kohta töihin…” Arkikuvahaaste jakaa ihmisten käsityksen sosiaalisesta mediasta ja arjesta mielenkiintoisella tavalla äärilaitoihin. Jotkut kuvaavat arkeaan kakkavaippojen ja sotkun keskellä, toiset esittävät kiiltokuvamaisia otoksia arjen ihanuudesta ja kolmansia ei voisi vähempää kiinnostaa.

– Alun perinhän Facebook oli kavereiden yhteydenpitoa varten. Viime aikoina Facebook on muuttunut monimutkaiseksi, siellä ovat näkyvänä yritykset ja markkinointi, pohtii journalismin ja median tutkija Maria Lassila-Merisalo.

Yleisradion kolumnisti Pekka Pekkala on samoilla linjoilla.

– Tavallisten käyttäjien tekemä tavallinen sisältö voi tehdä Facebookista taas mielenkiintoisen palvelun, jottei  muuttuisi vain pelkäksi brändien ja helppoheikkien temmellyskentäksi, Pekkala analysoi.

Arkikuvahaaste haastoi minut pohtimaan arkea. Mikä arjen luo ja mitä se pitää sisällään. Miten arki eroaa rutiineista ja mitä tarkoittaa olla kiinni arjessa? Entä voiko arjen harmauden muuttaa ”vaaleanpunaisilla laseilla?”

– Arkielämä on tavallisten ihmisten ulottuvilla ja saavutettavissa oleva välitön maailma, se kattaa ihmisten toiminnan kokonaisuuden. Näin termin tiivistää tutkija Minna Salmi.

Arkea tutkineet sosiologit ovat kiinnittäneet huomionsa kolmeen arjen osa-alueeseen: aikaan, luontoon ja perheeseen. Tämä aiheuttaa ajatuskaavassa nyrjähdyksen. Kuten tutkija Anneli Pohjola artikkelissaan Ajattomuudesta aikaan toteaa; aika jäsentyy eri tavoin riippuen siitä kuka tai mikä aikaa määrittää.

Ennen vanhaan arkea jäsensi luonnon kiertokulku. Ruuhkavuosia elävälle aika on poikkeuksellisen arvokasta ja pitkään työttömänä olleella tai eläkeläisellä on vaikea saada aikaa kulumaan. Arki on siis hyvin henkilökohtainen, mutta silti meitä ”tavallisia ihmisiä” yhdistävä asia.

Minun arkeni on parempaa kuin sinun arkesi!

Minulle arki on ennen kaikkea yksityistä. Tietysti lähipiirin kanssa jaan arkisia asioita, mutta kuudensadan naamakirjakaverin näytöille jaettu kuva tyttäreni pottatreeneistä tuntuu todella vieraalta. Tästä syystä kuulun arkikuvahaasteesta kieltäytyjiin.

YLE:n toimittaja Anni Alatalo kirjoitti jo noin vuosi sitten, kuinka jakamalla yhteisiä hetkiä lasten kanssa internetissä on mahdollista todistaa onnistumisia vanhempana. Tämä on tietysti vain sisällön tuottajan käsitys tapahtuneesta. Todellisuudessa jaetun informaation vaikutukset ovat todennäköisesti negatiivisia, sekä ennen kaikkea lapsen yksityisyyden loukkaamista. Lastensuojelun keskusliitto on tuoreessa kannanotossaan huolissaan, että lapselle rakentuu vanhempien toimesta verkkoidentiteetti täysin lapsen ymmärtämättä tai hyväksymättä asiaa.

Arki on pieniä turvallisuuden ja pysyvyyden saarekkeita muutoksen keskellä: Kohta saadaan taas uusia perunoita, merisää tulee radiosta ja sunnuntaisin luen Hesarin hieman eri järjestyksessä kuin arkisin.

Selfiet, meemit, tinderöinti… Sosiaalisen median trendit vaihtuvat kuin sukat. Arki kuitenkin on ja pysyy. Yhden näkemyksen mukaan arkikuvahaasteen kaltaiset meemit voivat toimia vertaistukena ja voimaannuttavana elementtinä

– Kun katsoo normaalia arjen tilannetta poikkeavasta näkökulmasta, vaikka lattian tasosta, voi tulla itselle oivallus, että mun arkihan on ihan kaunista, muistuttaa Lassila-Merisalo.

Minkälaista on Sinun arkesi? Kerro siitä ja voit voittaa Jopon!

 

 

 

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *