Arvio: Vívosmart elintapakumppanina

Minulla on ollut reilut puoli vuotta käytössä Garmin Vívosmart -aktiivisuusranneke. Käytän sitä kuntoillessani yhdessä Garminin sykevyön kanssa. Olen oppinut elämään rannekkeen kanssa ja siitä on tullut minulle elintapakumppani hyvine ja huonoine puolineen.

Vívosmart lupaa ”seurata aktiivisuustasoasi, määrittää tavoitteita ja merkitä virstanpylväitä ja kannustaa terveellisempään elämään.” Lisäksi se lupaa ”älykkäitä ilmoituksia” puhelimeen synkronoituna esimerkiksi puheluista ja saapuneista viesteistä. Hankkiessani rannaketta vertailin moneen kertaan eri vaihtoehtoja. En halunnut vain askelmittaria, mutta en toisaalta myöskään ”älykelloa” kaikilla herkuilla. Halusin ulkonäoltään tyylikkään (lue yksinkertaisen) mustan rannekeen, joka toimisi työpäivien aikana jaloittelusta muistuttaen, jolla voisi seurata kuntoillessa sykettä ja joka toimisi rannekellona. Myös hinta oli tärkeä kriteeri: en ollut valmis sijoittamaan rannekkeeseen satoja euroja.

Ominaisuuksia: ranneke, verkko ja mobiili

Vívosmart-rannekkeen keräämät tiedot siirretään Garmin Connect-sovellukseen, jossa niistä voi katsoa erilaisia raportteja ja aikasarjoja. Verkkoversiossa raportit ovat monipuolisempia ja tietoja voi myös paremmin muokata. Perusraportit, muokkaukset ja laiteasetusten muuttaminen toimivat mobiilissakin.

Näytön saa muuten täysin mustalta näyttävässä rannekkeessa näkymään näpäyttämällä sitä kahdesti tai ranneketta heilauttamalla. Heilautuksen kuitenkin pitää olla melko voimakas ja nopea. Eri perusnäyttöjen välillä liikutaan niitä pyyhkäisemällä ja lisänäyttöihin pääsee aikanäyttöä pidempään painamalla. Näyttövalikoimaakin voi muokata. Minulla ovat perusnäytöillä kello, syke (näkyy sykevyöhön yhdistettynä), kulutetut kalorit, otetut askeleet, askelmäärän tavoitteesta puuttuvat askeleet ja liikkumattoman ajan palkki. Viimeksi mainittu myös muistuttaa värinällä liiallisesta liikkumattomuudesta.

Peruskäyttö: liikunta ja liikkumattomuus

Vívosmartin perustarkoitus on seurata liikuntaa ja muistuttaa liikkumattomuudesta. Pelkkä ranneke laskee perinteisten aktiivisuusrannekkeiden tapaan liikkeentunnistimella askeleita. Laitteen asetuksiin määritellään henkilökohtaisia tietoja, kuten ikä, pituus, paino, sukupuoli ja askeleen pituus. Näiden perusteella ranneke laskee liikunnalla saavutetun energian kulutuksen. Tämä tosin taitaa olla melko viitteellinen tieto. Energiankulutuksen vaihtelua eri ajanjaksoina voi kuitenkin seurata tallentamalla tiedot Garmin Connectiin.

GarminConnect_verkko

Garmin Connectin verkkopalvelunäkymä, kun valikko on esillä. Ikkunoiden näkyvyyttä, kokoa ja järjestystä voi muokata itse.

Oman askeltavoitteen voi määritellä itse, joko kiinteäksi tai suoritusten mukaan pikku hiljaa kasvavaksi. Yleensä arkiliikunnaksi suositellaan 10 000 askelta päivässä. Kesäaikaan, kun pyöräilen reippaasti noin 10 kilometrin työmatkat vähintään 2─3 päivänä viikossa ja käyn kerran viikossa spinning-tunnilla, olen asettanut tavoitteekseni 5 000 askelta. Pyöräilykauden päättyessä nostan tavoitteen 10 000 askeleeseen ja lisään viikottaiset spinning-tunnit kahteen.

Askeleiden laskemistakin hyödyllisempi toiminto minulle on kuitenkin se, että ranneke muistuttaa värinällä tunnin istumisen jälkeen, että olisi syytä nousta liikkeelle. Tämä ominaisuus on minulle hyvin tärkeä työpäivien aikana. Kun keskityn johonkin tehtävään, en tahdo koskaan muistaa tärkeitä jaloittelutaukoja. Tosin ranneke on vähän liian lempeä: jos ohitan muistutuksen, tulee seuraava vasta jälleen tunnin kuluttua. Alkuinnostuksen jälkeen olen jo huomannut lipsumista muistutusten noudattamisessa.

Lisukkeet: kello ja uni

Käytän ranneketta muuhunkin kuin liikkeen seurantaan. Se on ensinnäkin ranne- ja herätyskelloni. Herätys toimii nimittäin värinällä ilman ääntä. Tämä on kätevää, kun vieressä nukkuvan puolison ei tarvitse herätä kanssani yhtä aikaisin.

Minulla on lisäksi käytössä unen seuranta, mutta olen huomannut puhelimeni Sleep Time -sovelluksen olevan tarkempi kuin ranneke. Korjailenkin usein unitietojani Garmin Connectiin Sleep Timen tietojen perusteella.

Rannekkeessa on myös muita toimintoja. Puhelimesta voisi esimerkiksi vastaanottaa ilmoituksia puheluista, sähköposteista ja tekstiviesteistä. Näitä toimintoja en kuitenkaan ole kokenut itselleni tarpeellisiksi.

Parannettavaa: sijaintitiedot ja laitteiden yhteensopivuus

Kumppanuuteni Vívosmartin kanssa oli kaatua heti alkuunsa, kun tietojen synkronointi iPhone 5 -puhelimeni kanssa ei onnistunut. Tietokoneen kautta tietojen siirtäminen sen sijaan onnistui käyttäen johtoa, jolla ranneke myös ladataan. Lopulta lukuisten iPhone-sovelluksen päivitysten jälkeen alkoi tieto siirtyä myös puhelimen kautta. Laitteen sovelluskehitys siis laahasi pahasti jäljessä tuotteen lanseerauksesta, ainakin Applen laitteiden osalta.

Muuta kuin askellukseen perustuvaa liikkumista ranneke ei havaitse. Tämä onkin tavallisten aktiivisuusrannekkeiden peruspuute. Kuntoilun muuhun seurantaan tarvitaankin lisävarusteita. Itse käytän Garminin sykevyötä, jonka voi yhdistää Vívosmartiin. Sykkeen rekisteröinnin lisäksi ranneke luonnollisesti laskee myös kalorit tarkemmin sykevyöhön yhdistettynä.

GarminConnect_mobile_iphone

Garmin Connectin mobiilisovelluksen valikko.

Sykemittaria käyttäen voi rannekkeella tallentaa myös kuntoilusuorituksia. Tällöin sovellukseen saa siirrettyä sykekäyrän ja suorituksen keston. Verkkopalvelussa suorituksiin voi lisätä muita tietoja manuaalisesti. Itse tallennan yleensä liikuntalajin (oletuksena on juoksu) ja esimerkiksi pyörälenkkieni pituudet, kun ne ovat tiedossa.

Rannekkeen pahin puute onkin se, että sillä voi seurata matkan pituutta vain askellettaessa ja silloinkin perustuen itse määriteltyyn kiinteään arvioon askelten pituudesta. Tämä johtuu tietenkin siitä, että rannekkeessa ei ole GPS-ominaisuutta. Koska ranneke on kuitenkin yhdistettävissä puhelimeen, jossa tällainen ominaisuus on, on mielestäni turhauttavaa, ettei laite ota sijaintitietoja vastaan.

Toinen iso ongelma on eri sovellusten yhteensopimattomuus. Vaikka useita terveyssovelluksia voikin liittää toisiinsa niin, että ne jakavat joitakin tietoja keskenään, eivät mielestäni tärkeimmät tiedot kuitenkaan välity. Vaikka esimerkiksi mittaisin kulkemani matkan puhelimeni Polar Beat tai Sports Tracker-sovelluksilla, joista muuten saan näkymään myös lenkkini kartalla, en ole onnistunut siirtämään näitä tietoja edes manuaalisesti Garmin Connectiin.

Lopuksi: ranneke on yhä ranteessani

Puutteista huolimatta olen kasvanut kiinni rannekkeeseeni ja koukuttunut seuraamaan sovelluksesta päivittäisiä ja viikottaisia askelmääriä, kulutettuja kaloreita ja kuntoilusuorituksiani. Aktiivisuuden seuranta puolestaan motivoi liikkumaan säännöllisesti. Ja ennen kaikkea nousen useammin tuolista työpäivän aikana.

Rannekkeelle anatamani ennakko-odotukset ovat täyttyneet tyydyttävästi. GPS-ominaisuutta en osannut hankintaa tehdessäni kaivata. Jos hankkisin laitteen nyt, olisi se kuitenkin vaadittavien ominaisuuksien listalla.

Jotkin rannekeet (esimerkiksi Fitbitin, Samsungin, Withingsin ja Adidaksen)  lupaavat lisäksi mitata sykkeen suoraan ranteesta. Se olisikin paljon kätevämpää kuin ainainen sykevyön pukeminen liikkumaan lähtiessä. Harkitsin tällaista vakavasti omaa ranneketta hankiessani. En kuitenkaan vakuuttunut näiden mittarien luetettavuudesta, kuten eivät Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaakaan. Tekniikan kehityksen myötä tietenkin myös uusia rannekeita tulee koko ajan markkinoille. Luotettavaa sykkeen rannemittaria odotellessa käytän tätä nykyistäni.

Plussat:

 • Äänetön värinäherätys.
 • Muistutus liikkumisesta tunnin paikallaanolon jälkeen.
 • Tyylikäs ulkonäkö ja tyydyttävä käytettävyys.
 • Riittävä akunkesto (noin 5─6 päivää).
 • Yhdistettävyys sykevyöhön.
 • Kuntoilusuoritusten tallennus- ja muokkausmahdollisuus palvelussa, myös manuaalisesti.

Miinukset:

 • Pitkään jatkuneet tekniset ongelmat laitteen käyttöönotossa.
 • Reitin ja kuljetun matkan seurannan puute, vaikka laite olisikin yhdistetty puhelimeen, jossa GPS.
 • Eri laitteiden ja sovellusten huono yhteensopivuus.

Lue myös nämä:

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *