Arvot arjen aherruksen tukena

Löydät maasta lompakon, jossa on paljon rahaa.
Rikot vahingossa ikkunan, mutta kukaan ei nähnyt.
Voit auttaa ystävääsi.
Voit auttaa tuntematonta.
Voit olla auttamatta kumpaakaan ja saat itsellesi etua.
Kukaan ei tule tietämään, teitpä mitä tahansa. Mitä teet?

Henkilökohtainen arvomaailmamme vaikuttaa siihen, minkälaisia valintoja teemme arkipäiväisessä elämässämme. Vahvistamo määrittelee ihmisen arvot seuraavalla tavalla:

”Arvot ovat uskomuksia ja käsityksiä arvokkaista, hyvinä ja tärkeinä pidetyistä asioista ja keskeinen osa minäkuvaa. Tietoisuutta omista arvoista tarvitaan, koska ne suuntaavat kohti omannäköistä elämää. Niiden tunnistaminen ja kuunteleminen auttaa voimaan hyvin. Siksi niiden viesti on tärkeä, eikä sitä kannata jättää huomioimatta. Kun tietää, mikä on itselle tärkeää ja mitä arvostaa, on helpompi suunnistaa elämässä oikein ja tavoitella itselle tyydyttäviä päämääriä.”

Joitakin vuosia sitten havahduin ajattelemaan omia arvojani. Pohdin, että mikä on minulle oikeasti tärkeää ja lähellä ominta sisintäni. Tämä arvopohdinta ei ollut nopea ja kivuton prosessi, vaan jouduin sukeltamaan hieman menneisyyteeni ja tarkastelemaan tehtyjä valintojani ja niiden perimmäisiä syitä. Löysin lopulta ne perusarvot, jotka olivat jo toteutuneet elämässäni ja joiden rikkomisesta olin kärsinyt.

Nuoruuden turbulenttien vuosien jälkeen olen ollut tasapainoinen yksilö. Oman arvomaailmani tiedostettuani olen käyttänyt sitä tietoisesti päätöksenteon tukena. Ristiriitatilanteissa tiedän, että asettamalla esimerkiksi reiluuden ja oikeudenmukaisuuden korkealle, teen aina oikean päätöksen. Kohtaamalla ihmiset aina vilpittömästi ja antamalla aikaani muille pysyn ihmisenä, joka haluan olla. Arvomaailmaa tosin koetellaan aika usein, tulee tilaisuuksia tehdä väärin tai jättää jotakin tekemättä. Ihmisiä me kaikki kuitenkin lopulta olemme ja virheistä maksamme omat hintamme. Tärkeintä lienee se, että oikeasti ottaa ja maksaa sen hinnan, eikä vain juokse karkuun. Henkinen kasvu vaatii sen, että pystyy tunnistamaan omat virheensä ja oppimaan niistä.

En ole sama ihminen tänään kuin vuosikymmen sitten, eikä kehitys toivottavasti pysähdy nytkään. Seuraavan kymmenen vuoden päästä olen toivottavasti löytänyt elämääni monia uusia mielenkiinnon kohteita ja ehtinyt jo unohtaakin monet niistä. Jokainen eletty vuosi tuo lisää näkemystä ja arvomaailmakin hioutuu ja painottuu eri tavoin iän myötä.

 

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *