Baaritupakoinnin dilemma

Parikymppisenä minusta tuli yksi niistä tyypeistä, jotka ”polttavat vain baarissa”. Kummallista asiassa oli se, että en ollut suuremmin polttanut aikaisemmin, kokenut röökin vetämistä erityisen nautinnollisena tai edes pitänyt tupakan mausta. Sätkä tuntui silti kuuluvan yökerhojen sosiaaliseen koodistoon – kutsusta kieltäytyminen tuntui samalta kuin olisi ollut ystävällisen perheen vieraana ja sanonut ei aterialle, joka on katettu juuri itseä varten.

Toinen puoli asiaa oli klassinen imagoparadoksi. Viikonloppuyössä haluaa nähdä itsensä tapahtumien keskiössä seilaavana boheemina oman elämänsä rocktähtenä, jonka huuleen tupakka nyt vain kerta kaikkiaan sopii kuin hattu Slashille. Tosiasiassa muut ovat keskittyneet minuun todennäköisesti yhtä paljon kuin minä heihin: kovin vähän. Lisäksi muita ihmisiä kiinnostanee minun tuprutteluni suurin piirtein yhtä paljon, kuin minua heidän – ei lainkaan.

Jos luulet, että päädyn seuraavaksi ylemmyydentuntoiseen toteamukseen siitä, että röökiä polttavat ihmiset ovat muita huonompia, olet väärässä. Omalla kohdallani yksinkertaisesti huomasin, että baarissa polttaminen tarjosi minulle ainoastaan tupakoinnin huonoimmat puolet. Sosiaalisessa mielessä röökin pitäminen kädessä teki minusta tuskin maagisesti parempaa seuraa tai nokkelampaa keskustelijaa. Rentouttavat vaikutukset olivat taas tupakkaan tottumattomalle lähinnä huimaus ja ei-niin-tyylikäs tasapainon menettäminen. Makunautinnon sijaan suuni maistui seuraavina aamuina lähes poikkeuksetta savupiipulta.

Olen sittemmin onnistunut myöhemmin selättämään tavan lähes kokonaan. Suurin läpimurto lieni sisäisen äänen kuunteleminen sen suhteen, mitä todella haluan. Mikäli ulkona käymisessä on kyse hauskanpidosta, miksi täyttäisin sen asialla, joka ei minusta normaaliolosuhteissakaan ole erityisen hauskaa? Baarikäyttäytymisen ristiriidat eivät lakkaa hämmentämästä.

Katso faktat

Kokeile päätöksiä

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *