Ensi kertaa oopperassa

Yksi periaatteistani on, että melkein kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran. Aina kokeiluista ei jää hyvä mieli, mutta useimmiten rikkaampi kokemusmaailma. Tällä kertaa pääsin kokemaan ensimmäistä kertaa oopperaa. Kuinka siinä sitten kävikään?

Tiede-lehti kertoi muutama vuosi sitten norjalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan kulttuuriharrastus onnellistuttaa etenkin miehiä. Artikkelin hengessä päätin käydä ensimmäistä kertaa oopperassa. Oopperaksi valikoitui Tampereella esitettävä Figaron häät, joka kertoo tarinan riettaasta kreivistä, joka halusi käyttää isännän oikeuttaan avioituvaan palvelijapariskuntaansa. Palvelijathan eivät tästä riemastuneet ja siitä syntyikin sopiva soppa oopperaksi.

Ooppera teki vaikutuksen tuotannollaan. Kaikki näytti ja kuulosti täydelliseltä, tuotannosta oikein huokui laatu. Myös tilan toimivuus hämmästytti, vaikka istuin yläkatsomossa, piippuhyllyllä, niin musiikki ja laulu kantautuivat korviini erinomaisesti. Tarinankin perässä pysyi hienosti – kiitos toimivan tekstityksen. Tuotannon laadusta huolimatta ooppera ei ’kolahtanut’ minuun. Vaikka oopperan muotoseikat olivat äärimmilleen hiottuja, itse tarina jäi hieman ohueksi. Tarina eteni luonnollisesti varsin hitaasti, koska kaikki esitettiin laulaen. Tästä huolimatta reilu kolmen tunnin kesto tuntui raskaalta tarinalle, jonka juonen voisi helposti kuvata yhdellä liuskalla.

Ehkä olen tottunut nauttimaan monisyisestä ja usealla eri tasolla toimivasta tarinasta ja ikivanha tarina keljun kreivin ketkuiluista ei vastannut juonen osalta tottumuksiini. Tai ehkä oopperan vivahteiden avautuminen vaatii hieman laajemman ymmärryksen kyseisestä taiteenlajista. Joka tapauksessa kokemus oli hieno ja suosittelen oopperaa lämpimästi kaikille kokeiltavaksi – ainakin sen kerran!

Tsekkaa päätös ”Kokeilen uusia asioita neljä kertaa kuukaudessa!”

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Oopperoiden juonet ovat pääsääntöisesti tosi kevyttä kauraa. Kannattaakin ehkä keskittyä itse musiikkiin, pukuihin ja lavasteisiin.
    Mitäs seuraavaksi kokeilet? Sitä odotan mielenkiinnolla.

  • Tänään minulle ehdotettiin laskuvarjohypyn kokeilemista. Lupasin kokeilla ennen 30-vuotissyntymäpäivääni! :) Puolitoista vuotta aikaa!

  • Heittäytyminen kannattaa aina. Oopperoissakin riittää kirjoa, älä vedä johtopäätöstä pelkästään ensikokemuksen perusteella. Yhden elokuvankaan varaan ei kannata jäädä, eikä yhden kirjan, tai näytelmän… Huono taidekokemus ei ole menetys (paitsi pääsylippurahan). Miten muuten erottaisi helmet, jos ei joskus joutuisi alttiiksi myös roskalle?

  • Kiitos kommentistasi Friikki! Kyllä ajattelin antaa oopperalle toisenkin tilaisuuden joskus. Kyseinen oopperahan ei ollut missään nimessä huono ensikertalaisenkaan silmissä, vaan siitä tosiaan huokui tekemisen laatu. Joissakin kyseisen oopperan arvosteluissa oli kehuttu myös tarinan tenhoa, mutta omaan makuun se vain ei ollut.