Ero muuttaa elämän

Ihminen elää suhteissa. Parisuhde, työsuhde, perhesuhteet tai ihmissuhteet muodostavat minäkuvamme. Entä kun saa kengän kuvan persuksiin? Vaimo jättää, läheinen kuolee tai YT-arpa osuu kohdalle?

-Aivomme on ohjelmoitu tuntemaan voimakasta hätää silloin kun kiintymyssuhteemme on uhattuna. Kannamme lapsuuden pelkoja huomaamattamme mukanamme aikuisuuden ihmissuhteisiin. Näin sanoo hyvinvointivalmentaja Gloria Salo blogissaan.

Ero tai erotetuksi joutuminen koetaan usein negatiiviseksi asiaksi. Voimakas suhde pitää mielen kiinni totutussa, vaikka järki koittaisi rimpuilla irti esimerkiksi väkivaltaisesta parisuhteesta tai ahdistavasta seurakunnasta.

-Jokaisesta, joka ”ei pysy Kristuksen opetuksessa”, sanotaan: ”Älkää koskaan ottako häntä vastaan kotiinne tai sanoko hänelle tervehdystä.” Sitaatti on Vartiotornin verkkokirjastosta. Ero on siis lopullinen ja ikänsä uskossa elänyt joutuu aloittamaan minäkuvansa uudelleenrakentamisen ilman perheen tai ystävien tukea. Yhteisöstä erotettu joutuu pahimmassa tapauksessa kokemaan koko entisen tukiverkostonsa hylkäämisen

-Aikuisen ihmisen elämässä suurimpia kriisejä aiheuttavat äkilliset kielteiset tapahtumat, kuten kuolema, oma tai läheisen sairaus ja monet muunlaiset menetykset, esimerkiksi omaisuuden, työpaikan tai oman kodin menettäminen, tiivistää psykologi Soili Poijula. Poijula korostaa kuinka kriisitilanteissa elävien ihmisten onkin hyvä pysähtyä hetkeksi: ottaa aikalisä, jonka aikana he käyvät läpi tapahtunutta ja omaa kokemustaan siitä.

Väestöliiton artikkelin mukaan ero on ennen muuta luopumista. Jostain luopuminen antaa tilaa uusille asioille. Eroon liittyvää päätöksentekoa ohjaa taustalla kaksi perustunnelatausta. Toisaalta voidaan haluta muutosta nykytilanteeseen, toisaalta tämä on uhka omalle koetulle turvallisuudelle, tuntematon pelottaa aina.

-Olen kohta 53 ja koko työelämäni, 25 vuotta, tuntenut olevani väärässä paikassa ja väärällä alalla. En ole vain saanut koskaan kiskaistua itseäni irti, kirjoittaa nimimerkki Päättämätön positiivarit.fi -sivustolla.

Ero voi siis olla jostain haluamattaan luopumista tai halua kiskaista itsensä irti jostain, jonka kokee ahdistavaksi tai pelottavaksi. Kumpi on pelottavampaa: hyppy tuntemattomaan vai tieto siitä, että tyytymättömyys ja ahdistus eivät tule loppumaan?

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *