Fiilistelyä musiikilla

Kuuntelen töissä musiikkia lähes jatkuvasti. Minulla on tarkkaan määritellyt bändi- ja kappalevalinnat erilaisiin työmielentiloihin: inspiraatiota etsiessä kuulokkeista soi maalaileva tunnelmointi ja draivin löytyessä taas nopeatempoisempi ja hektisempi materiaali.

Musiikin kulutukseni eroaa töissä huomattavasti kotikuuntelusta. Kirjoittamisen taustalla soivan musiikin tulee olla sellaista, joka ei vie huomiota pois itse tekemisestä, vaan pikemminkin luo sille puitteet ja ohjaa omaa fiilistä halutunlaiseen suuntaan. Se myös helpottaa tekemiseen uppoutumista – korvissa soiva musiikki eristää parhaillaan ulkomaailmasta niin hyvin, että kuulokkeiden poistamisen jälkeen olo voi olla samalla tavalla pöllämystynyt kuin syvästä unesta herätessä.

Yhtä varmaa kuin se, että musiikilla voi vaikuttaa mielialaan tuntuisi olevan se, että erilainen musiikki saa aikaan erilaisia tuntemuksia eri ihmisissä. Yrityksiä löytää universaalisti tietynlaisen vaikutuksen aiheuttava biisi on tietysti ollut. Yksi tällainen on Marconi Union -nimisen yhtyeen Weightless -niminen tuotos, joka on Mindlab Internationalin tekemän tutkimuksen mukaan maailman rentouttavin kappale. Tiedemiesten mukaan biisiä ei suositella kuunneltavaksi autoa ajaessa.

Mikäli tieteen keinoin on mahdollista löytää rentouttavin kappale, voi saman ajatuksen tietysti kääntää myös toisin päin. Vuonna 1997 taiteilijakaksikko Komar & Melamid työstivät yhdessä säveltäjä Dave Soldierin kanssa ”The Most Unwanted Song” -nimisen kappaleen, joka koostuu ainoastaan elementeistä, joita suurin osa ihmisistä ei kyselytulosten mukaan halua kuulla. Alla voit kokeilla, kestätkö koko riipivän teoksen loppuun asti.

Vaikka yllä olevat esimerkit ovat esimerkkeinä varsin äärimmäisiä, korostavat ne osuvasti sitä seikkaa, että musiikkivalintojen avulla on mahdollista nostattaa tai häivyttää erilaisia tunnetiloja. Kun siis seuraavaksi koet inspiraation puutetta, koita kuvittaa ympäröivä tila sopivaksi kokemallasi levyllä – vaikutukset saattavat yllättää positiivisesti. Ja vaikka eivät yllättäisikään, lienee ratkaisu joka tapauksessa toimiva. Pahimmassakin tapauksessa olet vain tullut kuunnelleeksi hyvää musiikkia.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *