Hammaslääkärikierre

Muistan elävästi ajan, jolloin saatoin kävellä hammaslääkäriin ja kohdata pelkkiä erinomaisia arvioita. Olin selvästi pitänyt huolta suunterveydestäni. Olin hyvä ihminen ja selvästi oikealla polulla. Tämä onni jatkui lukioon asti — sen jälkeen elämäni on varmastikin ollut hammashuollon näkökulmasta tasaisesti kohti täydellistä tuhoa kieppuva spiraali.

Ongelma on siinä, että aikaisemmin minun ei tarvinnut juuri tehdä asian eteen muuta, kuin muistaa harjata hampaani. Helppoa kuin mikä. Aikuisiällä soppaan on tullut mukaan merkittävä määrä uusia muuttujia. Alkoholi — rasti ruutuun. Stressin iskiessä sokerinhimoon syötävät irtokarkit — kyllä vain. Mehut ja muut sokerimarinadit — ehdottomasti. Kahvi — litroittain, kiitos. Suunterveyden laiminlyöntien värisuorani on kasvanut salakavalasti niin voittamattomaksi, etten enää ihmettele asiantuntijoiden reaktioiden muutosta. Nykyään arviot nimittäin liikkuvat laveasti jossakin huonosti piilotellun huolestuneisuuden ja ”mitä ikinä teetkään, lopeta se heti” -toteamuksen välissä.

En ole tilanteesta ylpeä, mutta samalla osa minusta pitää kynsin hampain (huomaa vitsi) kiinni oikeudestani syödä niin monta jälkiruokaa ja juoda aivan niin paljon olutta kuin haluan. Olenhan aikuinen.

Tilanne tuo pienoiskoossa esille klassisen ilmiön: tiedämme usein täsmälleen, mistä terveyteemme johtuvat ongelmat johtuvat, mutta emme silti tee niille mitään. Oma ratkaisumallini on yleensä seuraavanlainen: kuuntelen varoitukset, reagoin niihin täysin ylimitoitetusti ja sitten unohdan koko asian, kunnes olen jälleen lähtöpisteessä. Suuhygienisti antoi minulle viimeksi mukaan pienen esitteen merkiksi siitä, että kaikki ei ollut mennyt niin kuin Strömsössä. Seuraavan kuukauden aikana ostin kaikki tarpeelliset ja tarpeettomat apuvälineet hammaslangasta suuvesiin ja niihin pieniin muoviharjoihin, joiden nimeä en tiedä. Innostus kesti noin siihen asti kunnes keksin jotakin muuta panikoitavaa.

On ollut helpottavaa, että myös ihmiset ympärilläni tuntuvat kärsivän samanlaisesta suhteesta suunterveyteen. Samastumisen kokemuksia saa asiasta puhuessa niin usein, että vaikuttaa lähes siltä kuin ristiriitainen hammaslääkärisuhde olisi jonkinasteinen sukupolvikokemus. Tervetuloa hammaslääkärikierteeseen, et ole yksin.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *