Hampaiden narskutteluko menestyksen merkki?

Hampaita vihloo, niska jumissa, pää kipeä? Ehkä kuulut siihen viidennekseen meistä, jotka kiristelevät hampaitaan päivällä tai kymmennykseen öisin narskuttelevia.

Hampaiden narskuttelu, hammaslääkäreiden kielellä bruksaus tai bruksismi, on eräs purentavaivoista. Se aiheuttaa lihasjännitystä ja kuluttaa hampaita. Testaa oletko sinä salanarskuttelija.

Omalla kohdallani vaiva ilmeni jo päälle parikymppisenä erityisen stressaavien kausien aikana. Toisinaan alahampaat ja leukaluu tuntuivat aamulla kipeiltä ja pahimmassa tapauksessa särkivät useamman päivän. Silloin sain avun hampaiden hionnasta, joka korjasi väärää purentaa. Leukojen yhteenpuristaminen on kuitenkin iän myötä vain pahentunut. Siitä on tullut niin pinttynyt tapa, että teen sitä tiedostamattani lähes koko ajan. Siis vaikka ei olisi stressiäkään. Tämän seurauksena poden jatkuvaa leukalihasten kireyttä, niska-hartiajännityksiä ja vihlovia hampaita.

Vaivan on todettu usein liittyvän stressiin. Yhdysvalloissa siitä on joissakin kaupungeissa tullut hammaslääkäreille hyvä bisnes, kun narskuttelun aiheuttamien oireiden takia hoidettavia riittää. Siellä asiakkaat myös hoidattavat vain oireita: esimerkiksi Washingtonissa katsotaan, ettei henkilö ole oikea ammattilainen, ellei hän vaikuta stressaantuneelta. Onneksi meillä ei vielä sentään mitata menestystä stressin määrällä. Tai narskuttelun.

Bruksaus voi oireilla monellakin tavalla, joskus sitä ei edes itse huomaa. Sitten hammas tai paikka voikin yllättäen lohjeta. Pahimmillaan kasvojen ja kallon lihakset ja leukaluun nivelet joutuvat todella lujille. Hampaiden narskuttelua siis voi ja kannattaa hoitaa. Ja kuten tämänkin tekstin runsaista linkeistä voi päätellä: tietoa on saatavilla.

Olen jo pitkään kokeillut lukusia erilaisia vihlontaa ehkäiseviä hammastahnoja ja hampaiden eroosiota ehkäisevää suuvettäkin. Suurtakaan apua en ole niistä saanut. Pari vuotta sitten lähdin hoidattamaan vaivaani hammaslääkäriin. Useamman käynnin lopputuloksena sain hampailleni räätälöidyn purentakiskon. Sitä tulisi käyttää joka yö nukkuessa. Näin ei unissaan pääse narskuttelemaan tai kiristelemään leukoja yhteen.

Aluksi käytin kiskoa ahkerasti, eikä se tuntunut kovin epämukavalta. Pidemmän ajan kuluessa koin kiskon kuitenkin hankalaksi, toisinaan se häiritsi untanikin. Lisäksi ajattelin käytön olevan turhaa, koska kiristelen hampaitani pitkin päivää.

Ongelmani ei siis ole vielä ratkennut ja niska-hartiavaivat ovat yltyneet entisestään. Toki kyseessä on monitahoisempi ongelma, johon vaikuttavat myös esimerkiksi tietokoneella työskentelystä aiheutuvat asentovirheet ja huono ergonomia. Näistä tulee lisäksi helposti kierre: kipeä niska lisää lihasjännitystä, lihasjännitys lisää hampaiden kiristelyä, joka lisää lihasjännitystä, joka pahentaa niskakipua ja niin edelleen.

Fysioterapeutin ohjauksesta olenkin jo aloittanut hartiaseudun asentoa parantavan jumpan. Niskan jännityksiin se vain ei ole oikein tehonnut. Ehkä minun pitäisi lisätä arsenaaliini vielä narskutuspotilaan liikeharjoitukset ja venyttelyt  Voisin myös palata käyttämään niitä kiskoja nukkuessani. Myös viinipullon korkin pitämisen ajoittain hampaiden välissä sanotaan auttavan. Taukojen lisääminen työpäivään on aina tarpeen. Niin ja sitten pitää muistaa stressin hallinta: välillä pitää myös rentoutua.

Onko sinulla hyviä kokemuksia tai vinkkejä avuksi hampaisen narskutteluun? Otan niitä oikein mielelläni vastaan.

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Julkaistu:
Jaa muille:
 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Mulla on samanlaiset kiskot. En koe niiden käyttämisessä öisin minkäänlaista ongelmaa. Ainoa vain, että ne eivät puutu siihen alkuperäiseen ongelmaan, narskutteluun, vaan suojaavat ainoastaan hampaita.

  Erilaisia keinoja on suositeltu. Esimerkiksi illat voisi rauhoittaa paremmin ilman päätelaitteita ja pelejä. Toisaalta on myös suositeltu Voice massage -hierontaa.

  Mua tää narskuttelu ei oo kauheemmin haittaa, mutta unikaveri vieressä heräilee useita kertoja yössä. Se on ärsyttävää.

 • Kannattaa kokeilla leukajumppaa ja -venyttelyä ohjeiden mukaan. Jos joku liike aiheuttaa kipua, jätä se väliin. Purentakiskon uudelleen käyttöönottaminen olisi myös hyvä idea. Toivottavasti apu vaivoihin löytyy. Joskus tarvitaan vähän kärsivällisyyttä, että vaivat helpottavat. Varsinkin, kun tässä sinun tapauksessasi kyseessä on monitahoisempi ongelma, kuten itse toteat.
  Hammaslääkäriliitto/ HLL Outi Hautamäki

 • on kyllä. Hammaslääkäri ne tässä viime keväänä teetti minulle, itse asiassa teettämisen päätöksen teki hammaslääkäri, mutta laskun maksoin minä. Kalliita ovat nämä kiskot. Ja minulla on vieläkin epäsopivuutta kiskoissa,,, eli edelleen on yksi hammas kipeänä ja jomottelee. Mutta mitäpä siitä, kyseisen hammaslääkärin pakeille en enää mene, ja kun aikoinaan hyvä potilassuhde päättyi pitkäaikaiseen hammaslääkäriin paikkakunnalta muuton takia, sen jälkeen on tullut kokeiltua yhtä sun toista hammaslääkärin tointa hoitamaan oikeutettua… Laskut olen maksanut, mutta hammaslääkärin palveluihin olen tyytymätön. Joten antaa olla vaan, kai tässä kohta on joku hammasperäinen infektio kropassa… Mitäs sil on välii, pääasia että fyrkkaa tulee, sano vissiin lekuri! Asiallista kohtelua olisi ihan kiva saada! Kaikkien edeltävien vuosia hoitotoimet ja omahoito täysin hukkaan mennyttä ja arvotonta (vaikkakin kallista). Näin!

 • Kiitos kommentistasi, nimimerkki Kiskot. Tämä blogi on saanut palautetta harvinaisen paljon. Se ehkä kertoo myös siitä, miten monia koskettava ja vaikea tämä hammaskiskoasia on. Ikävää, että sinulla on näin huonoja kokemuksia. Toivon, että hyvä hoito löytyy ja saat tämän asian kuntoon.

 • Kiitos Joel ja Outi! Venyttelyjä ja jumppaa täytyy ainakin tosiaan kokeilla. Ja tuo Joelin vinkki Voice massage -hieronnasta on myös mielenkiintoinen. Eräs toinenkin henkilö suositteli testaamaan sitä.

 • Kolmas kisko kokeilussa. Hammaslääkari ei suostu korjaamaan kuluneiden hampaiden muotoa kruunuilla ennen kuin osaan rentouttaa leukani. Voice massageakin ehdotettiin.
  Kovat kiskot aiheuttivat posken sisäpinnan vaurioita (imen kiskoa läpi yön). Nykyinen pehmeä onkin alahampaissa. Mutta eihän se bruxismiin auta. suojaa vain.
  Eli kruunut jäävät laittamatta, koska jatkuva jännittäminen (pureminen ja imeminen ja kielellä puskeminen) on myötäsyntyinen. Osaan korjata tapani osittain päiväsaikaan (kerran minuutissa…) mutta tiedostamattomalle yökäyttäytymiselle ei voi paljon tehdä. Paitsi botox-hoidolla.
  Kaikki hoidot ovat kalliita. Osaisipa joku sanoa mikä kannattaa. Kunnallisella puolella mikään ei kannata (liian kallista) ja yksityisellä taas kaikki kannattaa (samasta syystä).
  Tämä pehmeä kisko on paras tähän asti kokeilemistani. Edullinen 2 kpl 25 euroa :-) ja rentouttava.

 • Kiitos Sandra kommentistasi ja vinkistä! Täytyypä kokeilla tuota pehmeää versiota.

  Narskuttelu, ja ylipäätään lihasjännitykset, ovat hankalia, koska niistä on todella vaikea päästä eroon. Olemme myös erilaisia, toisillla tepsivät eri apukeinot kuin toisilla.

  Tsemppiä siis meille kaikille näiden kanssa kamppaileville!