Hattu päässä elintapamuutosten junassa

On syksy. Elintapamuutoksen juna on tupaten täynnä. Astun ensimmäiseen vaunuun. Kaikilla vaunun matkaajilla on päässään valkoinen, tyylikäs hattu. Kädessään heillä on kasa oppaita ja muistiinpanovälineet. Vaunuun on saapunut myös asiantuntija. Hän kertoo asiallisesti, mitä tietoa ja taitoa jokainen tarvitsee, jotta oma elintapamuutos olisi menestyksekäs.  Kuuntelen ja tuumaan, että ainakaan tiedon puutteeseen ei valkohattuisten lauma muutosprosessissaan kompastu.

Vaihdan vaunua. Valo täyttää vaunun. Keltaiset lierihatut koristavat matkaajien kutreja. Hatut ovat koristeltu kukkasin. Iloinen puheensorina täyttää vaunun. Kaikki uskovat muutoksen mahdollisuuteen. Matkaajat kertovat toinen toisilleen, mitä etuja, hyötyjä ja mahdollisuuksia muutoksessa onnistuminen tuo kunkin elämään. Vaunussa virtaa vahva, positiivinen energia. Vaunussa ollessani uskon vakaasti, että muutos on mahdollinen.

Vaihdan vaunua hieman vastahakoisesti. Mustat knallit matkustajien takaraivoilla kielivät asiallisesta kriittisyydestä. Knallipäät eivät turhia tunteile vaan pohtivat elintapamuutoksen mahdollisia karikoita. He ennakoivat vaaran paikkoja ja ottavat opiksi vanhoista kompuroinneista elintapamuutoksen aika-ajoin niin kivisellä ja liukkaalla polulla. Tokihan kaikki tiedämme, että pienikin lipsahdus saattaa syöstä syvään kuoppaan, mistä on kovin vaivalloista kavuta polulle takaisin. Mutta onneksi musta hattu päässä astuu hyvin harvoin harhaan.

Kuulen seuraavasta vaunusta itkua, naurua ja riemun kiljahduksia. Punaisten hattujen alla on näemmä helppo kokea ja julistaa suuria tunteita. Yksi ryhmäläinen itkee menneiden elintapamuutostensa epäonnistumisia, toinen on hyvin ärsyyntynyt ajan ja tuen puutteesta ja kolmas ihastelee upeaa mahdollisuutta uuteen elämään. Vahvat tunteet ovat pinnassa.

Seuraavassa vaunussa huomaan hymyileväni. Viihdyn vihreähattuisten hurmaavassa heimossa. Ideoita satelee, kukaan ei aseta hullujakaan ajatuksia kyseenalaiseksi. Kaikki taputtavat innostuneina dieetti-idealle, jossa ruokaa ei saa syödä kuin kävellessä. Ihastuneet hurraa-huudot saa aikaan myös liikuntasuunnitelma, jossa tutustutaan aivan uudenlaiseen tapaan käyttää kehoa. Kävelytyyliä vaihdetaan päivittäin ja jäljitellään eri eläinten ja työtovereiden kävelytyyliä.

Asetan päähäni sinisen hatun. Sen alla pohdin, mikä hattu sujahtaa omaan päähäni helpoiten.  Elintapamuutosten alussa tunnistan suosivani keltaista hattua. Sosiaalisissa tilanteissa, niin töissä kuin vapaa-ajalla, vaihtelen hattua melko sujuvasti. Huomaan ärsyyntyväni, kun päähäni sovitellaan väärän väristä hattua –  tarjoavat vihreätä, vaikka juuri silloin haluaisin mustan!

Tunnustan, että tiettyihin pienryhmiin mennessäni valitsen naulakosta aina sen saman hatun. Olen myös huomioinut, että toisinaan olisi helppoa sujauttaa läheisen päähän hattu, mitä hän ei tahtoisi. Olisi niin kovin vaivatonta odottaa läheiseltä totuttua suhtautumista. Vaivatonta mutta ei niin kovin rakentavaa.  Ehkäpä kuitenkin kannattaisi kuunnella isolla korvalla ja katsoa tarkasti minkä värisellä hatulla läheinen on sillä kertaa läsnä.

Suosittelen seuraavaa, mikäli nyt pohdit muutosta – millä tahansa elämän alueella. Asettele vuoroin kuvitteellisia hattuja päähäsi joko yksin tai ystävän kanssa kynttilänvalossa. Sulje silmät ja kerro ääneen:
1. Valkoinen hattu: Mitä tietoa/välineitä/tukea tarvitset muutoksen toteuttamiseksi?
2. Punainen hattu. Mitä tunteita muutoksen tavoittelu sinussa herättää?
3. Keltainen hattu: Mitä etuja/hyötyjä/mahdollisuuksia muutos toisi mukanaan?
4. Musta hattu: Mitä riskejä/mahdollisia karikoita/ongelmia näet muutoksen toteuttamisen polulla?
5. Vihreä hattu: Ideoi villisti uusia tapoja toteuttaa muutos. Ei haittaa, vaikka idea ei olisi toteutettavissa.
6. Sininen hattu. Tee yhteenveto. Poimi jokaisesta hatusta hyvältä tuntuvat muutoksen mahdollistajat.

Kuusi hattua -menetelmä on keskustelun tai pohtimisen apuväline, jota voimme käyttää joko ryhmässä, pareittain  tai itsenäisesti. Hattumenetelmä tarjoaa kanavan suhtautumistavan vaihtamiseen, jolloin saatamme nähdä asiassa aivan uusia näkökulmia. Suosittelen, kaikessa yksinkertaisuudessaan se todellakin toimii!

Toimintamaalin on kehittänyt Edward de Bono. Lisätietoa löydät täältä.

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Oli kyllä upeaa olla hattu kursseilla Jyväskylässä yksi elämän. Sadonkorjuu juhlat