Hyvän loman avaimet – kyllä vanha kansa tietää!

Västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään – on siis aika ryhtyä suunnittelemaan kesäloman luppoaikaa. Vai onko sittenkään? Vanha kansa tietää, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Loman ollessa kysymyksessä, puolikkaan loman tuhlaaminen jo ennen loman alkua ei liene kovinkaan kannatettavaa.

Me kaikki kaipaamme kesälomaa. Olen tehnyt tarkkoja havaintoja ja todennut, että kesäloman odottelijat kuitenkin voidaan jakaa kahteen heimoon. On niitä, jotka suunnittelevat lomansa piiruntarkasti.  He ahdistuvat, mikäli tarkka lomasuunnitelma ei ole valmis viimeistään helmikuussa. Kyseisen heimon edustajat tunnistaa myös siitä, että he ärsyyntyvät helposti, mikäli laaditut lomasuunnitelmat eivät toteudu. Vaikka laaditut suunnitelmat kuitenkin toteutuisivat, ovat heimon edustajat loman päätyttyä usein kulmat kurtussa, ahdistuneita liian aikataulutetusta ohjelmasta. Rentoutunut olo loistaa poissaolollaan. Itse asiassa, loman suunnittelu taisikin olla se mukavin osuus koko lomassa.

Toisen heimon edustajat taas ajelehtivat rennosti läpi lomansa turvautumatta tarkkoihin suunnitelmiin. Lomatavoitteet maalataan isolla pensselillä: ehkä joku kiva reissu, festarit, kaveri- ja sukulaistapaamisia, oman kehotemppelin huoltamista – näistä miltei kaikki jäävät useimmiten toteutumatta; ”aika kun menee arvellessa, päivä päätä käännellessä”.

Kummatkaan heimolaiset eivät tavallisesti ole tyytyväisiä lomansa lopputulokseen ja päättävät ottaa seuraavan kesän vastaan päinvastaisella taktiikalla. Heimo 1 päättääkin ottaa rennommin ja hyvästellä tarkat suunnitelmat. Heimo 2 taas päättää pontevasti suunnitella ja aikatauluttaa seuraavan lomansa. Kummallekin käy köpelösti, koska ”parempi tuttu paha kuin tuntematon hyvä”.

Joskus Amor tekee hirvittävän virheen ja ampuu rakkausnuolensa kohti näiden vastakkaisten heimojen edustajia. Me kaikki tiedämme lopputuloksen – ei laula kunnian kukko!

Haaveilen lomatohtorin roolista. Määräisin jokaisen lomanviettoreseptin perusraaka-aineisiin ikään, sukupuoleen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta:

  1. riippukeinussa makoilua
  2. rantaviivassa kävelyä
  3. metsävaellusta
  4. pilvien tarkkailua
  5. nuotiolla istuskelua

Näihin pakollisiin raaka-aineisiin jokainen saisi ripotella lomakeitokseensa haluamat koristeet, kunhan pitäisi huolen siitä, että lomaoleilu antaisi ilon tulla ja stressin sekä huolten levätä.

Enempi on maailmaa kuin ikkunasta näkyy. Monesti meitä fiksuja ihmisiä viedään kuin pässiä narussa. Lehdet, sosiaalinen media syöttävät meille vaatimuksia täydellisen loman vietosta. Kieltäytykäämme kohteliaasti ja nauttikaamme siitä, mitä meillä kaikilla suomalaisilla on: metsät, järvet, puistot, nurmet, pilvet ja ne virkistävät kesäsateet.

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *