Hyvää valpuria – näin selviät vapusta voittajana!

Historia on kuitenkin aina sallinut sorretuille jossain kohtaa kalenteria yhden yön, jolloin he voivat tilapäisesti palauttaa maailman tasapainon oikealle tolalleen. Sitä saatetaan kutsua Narrien juhlaksi tai Taiteiden yöksi. Tai jopa nimellä Samedi Nuit Mort, jolloin jopa kaikkein vaativimpia ja vastuullisimpia tehtäviä hoitavat saavat lyödä kannat kattoon ja panna elämän risaiseksi.

Näin kirjoittaa hiljan edesmennyt Terry Pratchett romaanissaan Noitia maisemissa. Niin parodiasta kuin onkin kyse, lienee katkelmassa melkoinen viisaus. Ja näin vapunalusviikolla on ilmiselvää, että Sir Terryn listalle olisi toki sopinut myös suomalainen vappu.

Suomalaisten sorrettuudesta voi olla tietenkin montaa mieltä, mutta arki ei aina ole herkkua. Itsekin nautin työstäni, mutta koen silti ympäristön odotukset ja paineet ajoittain kovina. Arjen vastapainoksi tarvitaan karnevaalia – kunnon irtiottoa arjesta, jolloin sallittua ovat niin tuntemattomien halailu kadulla ja typerissä naamareissa esiintyminen kuin erinäisten patsaiden lakittaminenkin. Jos haluan, saan heittäytyä, tehdä asioita joille muina vuoden päivinä nyrpistettäisiin nenää, saattaa itseni naurunalaiseksi.

Perinteisesti vappukarnevaaliin on yhdistetty tietenkin myös alkoholi. Ensinnäkin, myös alkoholia koskevat sosiaaliset rajoitteet lakkaavat hetkeksi olemasta: voin juoda samppanjaa kadulla pullon suusta ilman, että kukaan paheksuu miksi en ensin huljuttele nektaria suussani ja katsele lasia kynttilänliekkiä vasten – jos vain tahdon. Toiseksi, alkoholi on tietenkin, kuten kemistit hienosti sanovat, katalyytti. Estoja vähentävänä ja rentouttavana se voi auttaa vapun tunnelmaan pääsemisessä, karnevaalin hengen löytämisessä – jos vain tahdon. Yhtenä päivänä vuodessa saa minun puolestani ottaa vähän reippaamminkin jos siltä tuntuu: todennäköisesti suuremman vaaran itselleen aiheuttaa jokailtaisella viininlipittämisellä kuin yhdellä karnevaalihumalalla.

En kuitenkaan olisi päihdetyöntekijä, jos en esittäisi yllä olevaan paria varoitusta. Kollegaani on joskus koulutuksessa pyydetty näyttämään kuinka juodaan oikein – olkoot siis seuraavat minun panokseni tulevaan vappuun:

  1. Vaikka joisi humalan vain kerran vuodessa, vaaratonta ei reippaampi känni tietenkään ole. Aina on riski itsensä satuttamisesta, ja loukkaantumisen vaikutukset voivat kestää pahimmillaan loppuelämän. Jos haluaa pelata varman päälle, voi noudattaa vaikkapa minua viisaampien neuvoa ja ottaa pari lasillista heti alkuun jotta pääsee tunnelmaan – ja sitten ottaa rauhallisemmin lopun iltaa.
  2. Karnevaalin idea on tehdä asioita jotka tuntuvat mukavilta. Jos juominen ei tunnu, ei ole pakko juoda. Tässäkin asiassa saa yhtenä päivänä vuodessa olla välittämättä ympäristön paineista.
  3. Lopuksi, olipa olo aamulla millainen tahansa, ei kannata suunnata silliaamiaiselle tai punalippumarssille krapularyyppyjen voimin vaan kestää ryhdikkäästi aattoillan vaikutukset. Kuten isäni minua opasti lähtiessäni opiskelemaan: ”kun Jumala on krapulan nostanut, sitä älköön ihminen loiventako”.

Iloista vappukarnevaalia itse kullekin!

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *