Iltalehden juttu nosti naisten esineellistämisen keskusteluun

Iltalehti sai ansaitun palauteryöpyn sosiaalisessa mediassa viime viikolla, kun sen ainoa uutisointi yleisurheilijanaisten pärjäämisestä Paavo Nurmen kisoissa alkoi otsikolla ”Seksiä peliin kentällä – katso suomalaisnaisten kuumat kuvat”.

Juttu jatkui kuvakavalkadilla. Urheilijanaisten kuvien alla kommentoitiin tiukkaa kisakuntoa ja kaunista rusketusta. Otsikkokuvassa yhdenkään naisen kasvoja ei näkynyt, vaan huomio oli kiinnitetty riviin juoksijoiden takapuolia lähtöviivalla. Naisten tuloksia jutussa ei kommentoitu.

Palautteesta viisastuneena Iltalehti ensin muutti otsikon ja poisti sitten jutun samana iltapäivänä, ja sen tilalle ilmestyi teksti:

”Iltalehti on poistanut verkkosivuiltaan jutun, jossa huomio kohdistui naisurheilijoiden ulkonäköön. Juttu ei edusta urheilu-uutisointimme linjaa, eikä varsinkaan tapaamme katsoa naisurheilijoita. He ovat kukin oman lajinsa ammattilaisia, jotka ovat kivunneet huipulle kovalla työllä.”

Tämä on linja, jota toivoisi kaikkien naisten esittämiseen mediassa. Mikäli nainen sattuu olemaan missiehdokas, voi ulkonäön kommentoiminen kuulua asiaan. Jos kyseessä kuitenkin on yleisurheilija, ministeri tai toimitusjohtaja, tuntuu huomion kiinnittäminen ulkoisiin avuihin kummalliselta. Se kertoo meille, että arvomme määritellään ensisijaisesti kauneuden perusteella. Osaamisemme ja saavutuksemme jäävät toissijaisiksi.

Kuten Nathan Biberdorf kirjoittaa blogissaan, eivät kaikki ole kauniita, vaikka eri brändien voimauttamiskampanjat niin haluavatkin meidät saada ajattelemaan (ja ostamaan heidän tuotteitaan siihen pyrkiessämme). Kaikki eivät myöskään ole kiivenneet vuorelle, hyviä piirtämään tai miljonäärejä.

Milloin kauneudesta tuli piirre, joka on ensisijainen ihmisarvon mittari? Biberdorfin sanoin: kaikki eivät ole kauniita, mutta kaikki ovat arvokkaita, kaikki ovat tärkeitä, kaikki ovat kiinnostavia ja ansaitsevat rakkautta. Kauneudesta on tullut ruma sana.

Minä haluan tulla arvostetuksi työni, mielipiteideni, vahvuuteni ja ihmissuhdetaitojeni kautta. Ulkonäköä on helppoa kehua, mutta se jää pinnalliseksi. Ihmisten sieluun pääsee todella kaivautumaan kun kertoo heille, että he ovat tärkeitä, rakastettuja, nerokkaita – vierellä kulkeva ihminen ei ole kauniisti edustava käyntikortti vaan peili, joka auttaa kasvamaan ihmisenä ja arvostamaan itseään.

Kuva: Flickr, Alex E. Proimos (cc)
Kirjoittaja: Cecilia Bergström

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *