Individualismi on matka omaan itseensä

Viitisen vuotta takaperin olin työmatkalla San Franciscossa. Oppaamme oli kova paikallisen Golden State Warriors -koripallojoukkueen fani. Olin aina seurannut koripalloa, mutta en ollut koskaan sen kummemmin kannattanut mitään joukkuetta. Palasin matkalta takaisin, ja aloin kaivella netistä Golden State Warriorsin tuloksia aina silloin tällöin.

Tätä nykyä herään pari kertaa viikossa keskellä yötä katsomaan Golden State Warriorsin otteluita, jotka pelataan Yhdysvaltain länsirannikolla. Aikaero laittaa välillä pään sekaisin, mutta koripallo-otteluiden katsomista on tullut oma juttuni. Minun juttuni.

Ihminen haluaa erottua muista yksilöistä jollakin tavoin. Vaatteillaan monet kertovat, miten he kuuluvat johonkin alakulttuuriryhmittymään. Joskus tietyn yhtyeen t-paita voi olla asia, joka napsauttaa päälle ikuisen ystävyyden.

Samalla ihminen on kuitenkin paradoksi. Ihminen on laumaeläin, joka haluaa tulla hyväksytyksi, mutta samaan aikaan hän haluaa luoda itselleen identiteetin, jollaista ei muilla ole. Joukosta pitää erottua oikealla tavalla. Monet nuorisomuodit ovat alkaneet siitä, että on haluttu erottua valtavirrasta. Rock and roll oli kapinaa, kunnes farkkuvaatteista tuli kaikkien asuste. Punk oli 70-luvun lopulla nuorisoradikalismia. Vuonna 1980 se oli kuitenkin jo tukehtunut omaan suosioonsa. Samoin kävi esimerkiksi hipster-aateliikkeen kanssa. Individualismin nimeen henkivä maailmankuva haalistui joukkotyyliksi jääkaapin oveen teipatun polaroid-valokuvan tapaan.

Me haluamme erottua muista, mutta sopivalla tavalla. Harva meistä on täydellinen oman tien kulkija. Ne jotka ovat, löytyvät itsensä usein yksinäisyyden nurkkauksesta keskustelemassa oman peilikuvansa kanssa.

Toisaalta: Onko tuolla edes väliä? Joskus jääräpäinen kiinnipitäminen omasta jutusta voi muuttaa elämäsi täysin.

Kävin viime maaliskuussa San Franciscossa ensimmäisen kerran työmatkan jälkeen. Tuolloin kävin katsomassa neljä koripallo-ottelua. Tammikuun 9. päivä lähden paikalle uudelleen, ja tällä kertaa liput on hankittuna viiteen otteluun.

Pienillä päätöksillä voi elämäänsä vaikuttaa helpollakin tavalla. Kun pitää kiinni siitä omasta jutustaan, voi lopputuloksena olla seikkailuja Haight-Ashburyn hippikaupunginosassa tai Castron homokorttelialueille.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *