Jakamisen arvoisia ajatuksia

Olen viime vuosina löytänyt elämästäni enenevissä määrin aikaa podcasteille. Niiden parissa aivot on helppo pistää töihin niin työmatkalla, lenkillä kuin ruokakaupassakin. Monista tasokkaista ja hyvin toimitetuista ohjelmista pääsee itse valitsemaan omien mielenkiinnon kohteiden mukaista kuunneltavaa. Parhaassa tapauksessa ohjelmat ovat niin monipuolisia, että huomaamattaan oppii asioita myös itselleen vieraammilta elämän kentiltä. Luottomusiikkipodcastistani saan inspiraatiota kriitikkohommiin ja viikoittainen talousohjelma tyydyttää mieleni yhteiskunnallisten asioiden nälkää.

Istuin muutama viikko sitten junassa matkalla kotiin ja käytettävissäni oli muutama vapaatunti. Mikään deadline ei tikittänyt takaraivossa ja virikkeellisestä päivästä jo valmiiksi inspiroituneena päätin vihdoin tarttua podcastiin, joka oli pyörinyt mielessäni jo viikkoja: TED Radio Houriin. Asiantuntijoiden ja tunnettujen puhujien TED (Technology, Entertainment, Design) –puheet ovat olleet ilmiö jo vuosia, mutta en ollut aiemmin saanut aikaiseksi tutustua niihin syvällisemmin. NPR:n (National Public Radio) podcast tutustuu yhdessä 50 minuutin jaksossa yhteen isoon teemaan monelta kantilta, käyttäen jopa vuosikymmenien takaisia TED –puheita pohjamateriaalinaan. Yhteen jaksoon mahtuu noin neljän eri puhujan näkemykset käsiteltävästä aiheesta. TED –puheiden mottona on toiminut ”Ideas worth sharing”.

Jos joku olisi kysynyt minulta ensimmäisen kuuntelemani TED Radio Hour -jakson loputtua mikä on elämän suola, olisin vastannut, että hyvä argumentointi. On harvoja tyydyttävämpiä asioita kuin kuulla ihmisten puhuvan hyvin. Jotain uskomattoman rauhoittavaa on myös asetelmassa, jossa itse olet vapaaehtoisesti alistettuna selkeään kuuntelijan rooliin, pakotettu oikeasti uppoutumaan ihmisen viestiin, ajatuksiin ja hyvin perusteltuihin mielipiteisiin miettimättä jatkuvasti välikommentteja sanottavaksi. Hyvin laadittu puhe aiheesta kuin aiheesta usuttaa ajattelemaan ja laajentamaan katsantokantoja. Taitava puhuja voi puhua niinkin vanhasta kiistakapulasta kuin uskonto tai niinkin mukamas loppuun kalutusta aiheesta kuin rakkaus niin vangitsevasti, että urautuneinkin ajattelutapa tulee ravistelluksi.

Vieläkin tyydyttävämpää on kuitenkin kuulla hyvää argumentointia aiheista, joista itse ajattelee täysin eri tavalla. Mustavalkoisuus ja oman ajattelutavan nostaminen muiden yläpuolelle ovat ajattelevan ihmisen helmasyntejä ja luultavasti meistä jokainen voisi astua harmaalle alueelle paljon useammin. Pelkästään uskovaisille saarnaava puhetapa on takuuvarma unilääke.

On mahtava tunne pystyä puhumaan vastapuoli hiljaiseksi, mutta tavallaan vieläkin upeampaa on itse jäädä hiljaiseksi – silloin tietää olevansa hyvässä seurassa.  Vaikkakin vain junassa, korvanappien välityksellä.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *