Jokavuotisen itseinhon aika on täällä taas – Eli tupakoinnin lopettaminen, osa 666

Tupakointi on elämässäni ainoa asia, josta haluaisin todella eroon. Vähät orastavasta keski-ikäisen hyvinvointivatsasta, vähät pakenevasta hiusrajasta. Tupakointi tappaa, ja tiedän sen.

Aloitin tupakoinnin Oasiksen takia. Oasiksen Definitely Maybe -levy oli juuri ilmestynyt. Noel ja Liam Gallagher polttivat promokuvissaan ja haastatteluissaan jatkuvasti, ja se oli minusta kovin juttu koskaan. Pakkohan sitä minunkin oli.

Jep.

Yritän joka vuosi lopettaa tupakoinnin. Pidemmäksi ajaksi olen lopettanut tupakoinnin elämäni aikana kaksi kertaa. Ensimmäinen lopettamispäätös kesti liki kaksi vuotta. Lopetin silloin yhdessä tuolloisen tyttöystäväni kanssa. Kimppalopettaminen on aina helpompaa.

Kuten nuorilla pareilla liki vääjäämättä tapahtuu, erosimme kuitenkin jossain vaiheessa. Tämä toi elämään stressiä, vaikka erosimmekin hyvissä väleissä. Muistan yhä sen hetken, kun kävimme allekirjoittamassa paperin, jonka myötä muutin pois hänen nimissään olleesta vuokra-asunnosta. Olimme molemmat helpottuneita ja hymyilimme.

”Nyt on pakko tunnustaa, että tekee mieli vetää hermosauhut. Olen polttanut jo vähän aikaa sinulta salassa. Saanko?”

Ex-tyttöystäväni kaivoi taskustaan esiin oman savukeaskinsa.

”Saat.”

Olimme polttaneet toisiltamme salassa jo kuukauden päivät.

Toinen lopetukseni kesti noin kuukauden. Yritin tuolloin lopettaa yksin. Eihän siitä mitään tullut.

Vaikka tupakoimattomia ystäviäni ravaa risteilyillä harva se päivä, en suostu ostamaan heiltä halpoja askeja tai savukekartonkeja. Jos olen niin tyhmä, että poltan, niin poltetaan sitten savukkeita, joiden verot jäävät Suomeen. En panisi lainkaan pahakseni, mikäli savukeaskin hinta nostettaisiin Suomessa noin 13 euroon, kuten se esimerkiksi Englannissa maksaa. Typeryydestä ja piittaamattomuudesta pitääkin kärsiä. Myös rahallisesti.

En voi sietää ihmisiä, jotka liputtavat parveketupakoinnin ja omassa asunnossa tupakoinnin puolesta. Aivan kuin se olisi jokin perustuslaillinen oikeus. Lisää estoja, kieltoja ja käskyjä tupakoinnin rajoittamiseksi, kiitos. Ehkä niillä saisi edes yhden ihmisen vähentämään tupakointiaan.

Tätini kuoli keuhkosyöpään. Kamppailunsa aikana hän kutistui alle 40-kiloiseksi.

En käynyt katsomassa häntä sairaalassa, sillä en vain kyennyt.

Olisi pitänyt. Shokkihoito auttaa tupakoitsijoita valistusta paremmin.

Tällä hetkellä vieroitan itseäni savukkeista sähkötupakan avulla. En usko sen auttavan, mutta toivottavasti se ainakin vähentää tupakointiani.

Epäilen.

 

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *