Jooga tekee hyvää

Joogaa verkossa? Arvio ja kokemuksia

Halusin tänä syksynä kokeilla jotain uutta ja hurahdin nettijoogaan.

Miksi joogaan?

Kirjoitin viime talvena siitä, miten olin pääsemässä kohti kivutonta elämää. Olen jatkanut säännöllisen sitkeästi suurinta osaa fysioterapeuttien ohjeistamista jumppaliikkeistä ja yrittänyt pehmittää niska-hartiajumejani niin rullalla kuin pallollakin. Kivut ja jäykkyydet ovat kuitenkin palanneet entiselleen sen jälkeen, kun fysioterapiakäynnit loppuivat ja aloitin taas keväällä työmatkapyöräilyn. Koska en voi käydä säännöllisesti fysioterapiassa, olen tuntenut kasvavaa ahdistusta tilanteestani.

Olen nuorempana käynyt satunnaisesti muutamia kertoja joogatunneilla ja miettinyt usein, että se olisi erinomainen vastapaino aerobiselle liikunnalle. En ole kuitenkaan koskaan löytänyt liikuntaharrastuksille töiden ohessa niin paljoa aikaa, että olisin saanut mahdutettua joogan mukaan hikiliikunnan lisäksi. Se on siis jäänyt haaveeksi.

Tänä syksynä Miika listasi blogissaan erilaisia verkkokursseja ja yksi niistä oli Yogaia, joka tarjoaa joogaharjoituksia verkossa. Palvelu on tietenkin maksullinen, mutta tarjoaa seitsemän päivän ilmaisen kokeilujakson. Päätin siis testata. Jo heti muutaman päivän jälkeen tuntui siltä, että harjoitteet avaavat niskajumeja ainakin hiukan.

Asanat

Jooga-asennot eli asanat sekä vahvistavat että avaavat kehoa.

Nautin myös joogan monipuolisuudesta. Osa tunneista on hyvin fyysisiä, lihaskuntoa parantavia ”virtaavia” harjoituksia, joissa siirrytään koko ajan asanoista toisiin ja joissa hiki nousee pintaan. Toiset ovat puolestaan rauhallisia ja pitkään venyttävissä asanoissa viipyviä avaavia harjoituksia. Näiden lisäksi on tarjolla erilaisia rentoutus- ja meditaatioharjoituksia. Myös tuntien pituudet vaihtelevat lyhyistä 10 minuutin herättelyistä yli tunnin mittaisiin kokonaisvaltaisiin harjoituksiin. Jokaiselle päivälle löytyy siis juuri siihen sopiva kombinaatio. Varsinaisen joogan lisäksi tarjolla on myös muita lihaskunnon, kehonhuollon- ja mielen hyvinvoinnin harjoitteita.

Joogaa joka lähtöön

Yogaia ei ole ainoa verkkojoogan tarjoaja. Vajaa vuosi sitten Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman kolme kovaa testasivat kolme suomenkielistä palvelua: Yogaian, Yogoben ja YogaMen. Ulkomaisia vastaavia palveluja on varmasti monia, mutta suomenkielistä palvelua tarjoavia en nopealla googletuksella löytänyt edellä mainittujen lisäksi.

Kurssimuotoista verkkojoogaa tarjoaa lisäksi ainakin HIMA Happiness, mutta se on joogasali, joka tarjoaa erillisiä tietyt sisällöt kattavia paketteja. Todennäköisesti tällaisia kursseja tarjoavat myös muut joogasalit ja/tai -opettajat.

Pikatesti ja sen tulokset

Olen valinnut omaksi palvelukseni Yogaian, mutta testasin pikaisesti vertailun vuoksi myös Yogoben ja YogaMen. Kokemukseni näistä kahdesta ovat kuitenkin hyvin pintapuoliset. Yogobe tarjoaa ilmaiseksi vain kolmen päivän jaksoa, joten en ehtinyt perehtyä siihen kunnolla. Toisaalta taas YogaMe on aika eri tyyppinen palvelu ja keskittyy lähinnä lyhyisiin taukoliikuntaharjoitteisiin. Sellaisena se ei oikein vastaa omaan tarpeeseeni. Jos siis kiinnostuit, kannattaa sinun testata ja vertailla palveluja itse.

Esitän tässä ensin lyhyesti perustiedot ja pika-arvioni kaikista kolmesta palvelusta niiden suomenkielisen tarjonnan osalta. Sen jälkeen kerron tarkemmin kokemuksistani Yogaian käyttäjänä.

Yogaian livepalvelu on vuorovaikutteinen

Yogaian tuntitarjonta

Yogaia tarjoaa livetunteja ja niiden tallenteita. Näkymä verkkopalvelusta. Kuvaa klikkaamalla näet sen isompana.

Hinta: 119,88 euroa/vuosi, 44,97 euroa/3 kk tai 19,99 euroa/kk.

Suomenkieliset harjoitustyypit: Erilaiset joogatyylit (mm. Astanga, Hatha, Yin, Vinyasa ja Sivananda), rentoutumis- ja keskittymisharjoitukset (Pranayama-hengitysharjoitukset, syvärentoutus, meditaatio, mindfulness), lihaskunto ja kehonhuolto (mm. kahvakuula, lihaskuntoharjoitukset ylä- ja alavartalolle, venyttely ja putkirullaus) sekä joogaluennot. Omia harjoituksia myös raskaana oleville naisille ja lasten kanssa tehtäviksi. Tarjolla myös livetunteja.

Harjoitusten pituudet: 10-70 minuuttia.

Suomenkielisiä ohjaajia (tällä hetkellä aktiivisia): 14.

Palvelun kielet: suomi, englanti, saksa.

Käyttötavat: verkkopalvelu, mobiilisovellukset (Android ja iOS) sekä Apple TV (4. sukupolvi).

Plussat ja miinukset:

+ Melko monipuolinen tarjonta ja edullinen hinta, eli hyvä hinta-laatusuhde.
+ Livetunnit.
+ Tallenteet uusiutuvat livetuntien myötä.
+ Harjoitusten vaativuusluokitus (1-3).
+ Mobiili- ja Apple TV -sovellukset.
+ Käyttäjiltä pyydetään palautetta ja kehittämisehdotuksia ja käyttöliittymiä kehitetään.

– Tekniikkaharjoitteiden niukkuus suomenkielisinä.
– Livetuntien ohjauksen vaihtelevuus.
– Opettajien tasoerot.
– Vähän tarjontaa vaativalla tasolla edistyneille harrastajille.
– Apple TV:n sovelluksen puutteet verrattuna verkkopalveluun.

Yogobe auttaa tekniikan opettelussa

Yogoben etusivu

Yogoben tarjonta on hyvin monipuolista. Kuvaa klikkaamalla näet sen isompana.

Hinta: 199 euroa/vuosi, 53 euroa/3 kk tai 19,99/kk.

Suomenkieliset harjoitustyypit: Erilaiset joogatyylit (mm. Chakra, Acro, Hatha, Yin, Vinyasa ja Lyengar), rentoutumis- ja keskittymisharjoitukset (erilaiset hengitysharjoitukset, rentoutus, meditaatio ja mindfulness), lihaskunto, kestävyys ja kehonhuolto (mm. erilaiset voima-, syke- ja liikkuvuusharjoitukset), tekniikkaharjoitukset (asanoiden ja kuntoharjoitusten opetteluun) sekä Ayurvedan eli intialaisen luontaislääketieteen luennot. Lisäksi raskaus- ja äityisjoogaa, äijäjoogaa ja toimistoon sopivaa taukojoogaa. Lisäksi tarjolla on erilaisia harjoituskokonaisuuksia ja paikanpäällä tapahtuvia koulutuksia ja kursseja, joista suurin osa ulkomailla.

Harjoitusten pituudet: 5-90 minuuttia.

Suomenkielisiä ohjaajia: 7.

Palvelun kielet: suomi, ruotsi, norja ja englanti.

Käyttötavat: verkkopalvelu.

Plussat ja miinukset:

+ Todella monipuolinen tarjonta.
+ Tekniikkavideot harjoittelun opetteluun.
+ Tarjolla myös valmiita ohjelmia.
+ Erittäin hyvä hakutoiminto.
+ Sisältää myös runsaasti vaativia harjoituksia edistyneille harrastajille.

– Korkea hinta.
– Lyhyt kokeilujakso (vain 3 päivää).
– Mobiili- ja TV-sovellusten puute.
– Livetuntien puute.

YogaMe on erikoistunut taukoliikuntaan

Yogamen profiilisivu

YogaMe ehdottaa pienistä päivittäisistä harjoitteista koostuvaa valmista ohjelmaa. Kuvaa klikkaamalla näet sen isompana

Hinta: 80 euroa/vuosi, 26,70 euroa/4 kk tai 8,90 euroa/kk.

Harjoitustyypit: Etupäässä taukoliikunnaksi sopivia lyhyitä fyysisiä ja henkisiä harjoitteita. Ohjelma ehdottaa niitä edistymisen mukaan eli muodostaa harjoitteluohjelman. Ohjelma perustuu siihen, että joka päivä tekee ainakin yhden harjoitteen. Lisäksi tarjolla on erilaisia paikanpäällä järjestettäviä tapahtumia, koulutuksia, kursseja ja yksityistunteja. Palvelulla on omat palvelunsa myös työnantajille ja esimerkiksi hotelleille.

Palvelun kielet: suomi ja englanti.

Käyttötavat: verkkopalvelu.

Plussat ja miinukset:

+ Sopii taukoliikunnaksi työpaikalle.
+ Edullinen hinta.
+ Helppo seurata valmista ohjelmaa.

– Ei varsinaisia matolla tehtäviä joogaharjoitteita, eikä siksi sovellu omiin tarpeisiini.
– Käyttöliittymä on hankala, tarjoaa oletuksena vain valmista ohjelmaa.

Joogaa livenä tai tallenteena

Yogaian mainoslause on ”Joogaa kun sinulle sopii”. Tämä onkin omalla kohdallani koko jutun pointti. Harjoituksille löytyy aikaa, kun niitä voi tehdä koska tahansa ja kotona, lähtemättä mihinkään. Harrastaminen ei siis ole sidottu mihinkään aikatauluihin, eikä matkoihin salillekaan kulu aikaa.

Omatoimisen harjoittelun varjopuolena on tietenkin se, ettei saa henkilökohtaista ohjausta. Tallenteita seuratessa voi vain katsoa mallia ohjaajan liikkeistä ja kuunnella yleisiä ohjeita, joita hän liikkeisiin antaa. Myöskään yhteisöllisyydestä tai porukkahengestä ei yksin kotona joogatessa voi nauttia. Tämä jälkimmäinen ei minulle kuitenkaan ole ongelma, näissä harjoituksissa en kaipaa seuraa.

Yogaian tunteja ohjaa muun muassa Gloria Salo.

Yogaian Vinayasa Flow -tunteja ohjaa muun muassa Gloria Salo.

Yogaia on ainoa palvelu, joka tarjoaa harjoitusvideoiden lisäksi myös livetunteja. Kun laittaa nettikameran päälle, opettaja näkee osallistujan ja voi antaa henkilökohtaisia neuvoja. Tunnin osaanottajat eivät kuitenkaan toisiaan näe, kuva välittyy vain opettajalle.

Osa opettajista seuraa osallistujia tiiviimmin ja antaa henkilökohtaisia neuvoja. Osa kuitenkin tuntuu keskittyvän enemmän omaan tekemiseensä ja antaa yleisiä ohjeita asanoiden tekemiseen. Vähäisempi kommentointi toki tekee tallenteiden katselun miellyttävämmäksi. Mielestäni kuitenkin ohjaajien pitäisi seurata osallistujia tiiviisti ja auttaa heitä myös yksilöllisesti, onhan ohjaus koko livetunnille osallistumisen syy. Ohjaajien väillä on muutoinkin eroja, osa tuntuu olevan ammattitaitoisempia kuin toiset. Ohjaajien välillä on tietysti myös persoonaeroja ja se, kenen tyylistä eniten pitää on pitkälti myös makuasia. Yogaia-palvelussa on onneksi niin monta ohjaajaa, että ainakin itse löysin useammankin suosikin.

Kaikki palvelun videot ovatkin näiden livelähetysten tallenteita ja siksi saatavilla oleva sisältö vaihtuu jatkuvasti. Saman tyyppiset harjoitukset kuitenkin useinmiten toistuvat viikoittain samoina päivinä ja kellonaikoina ja tallenteet säilyvät palvelussa pääsääntöisesti 30:n päivän ajan. Jos merkitsee tunnin suosikikseen, säilyy se omassa profiilissa pidempäänkin.

Koska joogaan yleensä tallenteiden avulla, olisi liikkeiden oppimisen kannalta hyvä, että palvelusta löytyisi myös erilaisia tekniikkavideoita Yogoben tapaan. Niitä on suomenkielisinä vain muutamia ja tämä on selkeä puute. Englanninkielisinä tekniikkaharjoitteita sen sijaan löytyy jonkin verran enemmän ja aionkin kokeilla niitä lähitulevaisuudessa. Joogatessahan on tärkeää tehdä liikkeet oikein niin, että ne ovat tehokkaita eivätkä riko paikkoja.

Käyttöliittymissä on eroja

Itselläni on käytössä iPhone, iPad ja Apple TV. Kerron tässä siis kokemuksistani niiden käyttäjänä. Verkkopalvelun, mobiilisovelluksen ja Apple TV -sovelluksen käyttöliittymät ovat yllättävänkin erilaisia.

Yaogaian tuntilistaus iPadilla

Yogaian listaus tulevista livetunneista. Näkymä iPadin sovelluksesta. Kuvaa klikkaamalla näet sen suurempana.

Monipuolisimmat toiminnot löytyvät verkkoselainversiosta ja rajoittuneimmat Apple TV:n sovelluksesta. Viimeksi mainitulla ei esimerkiksi voi osallistua livetunneille. Se on harmi, koska harjoituksia on toki helpointa seurata isolta ruudulta. Periaatteessa livetunnin voi ”peilata” Mac-tietokoneelta tai iPadistä Apple TV:n kautta televisioruudulle. Ainakin omilla laitteillani ja kotini wifiä käyttäessäni peilattu televisokuva kuitenkin pätkii ja on jatkuvasti myöhässä. Käytännössä harjoittelu näin ei siis toimi, vaan livetunnit täytyy joko katsoa tietokoneen tai iPadin ruudulta tai liittää tietokone televisioon HDMI-piuhalla.

Erilaiset käyttöliittymät hämäävät hiukan aluksi, mutta niitä oppii mielestäni käyttämään nopeasti. Erilaisten harjoitusten etsimistä auttavat niiden ryhmittelyt sekä hakusanoilla toimiva hakutoiminto. Hakutoimintokaan valitettavasti ei vain ole käytettävissä Apple TV:n sovelluksessa. Siinä ei myöskään pääse selamaan omia suosikkejaan.

Mielestäni verkkopalvelu ja iPadin sovellus ovat ihan toimivia, mutta Apple TV:n sovellus kaipaa kyllä vielä kehittämistä. Toisaalta se on hyvä väline tehdä harjoituksia tallenteilta silloin, kun jo tietää minkä niistä haluaa valita.

Lopuksi: kokeile ja löydä omasi

Jos kiinnostuit verkkojoogasta, suosittelen testaamaan palveluja ilmaiseksi ennen ostopäätöksen tekoa. Palveluissa on selkeitä eroja ja vain käyttämällä selviää, mikä niistä palvelee parhaiten omia tarpeita. Jos olet kielitaitoinen, huomioi myös palvelujen tarjonta muilla kielillä kuin suomeksi. Se laajentaa tarjontaa huomattavasti. Olen itsekin ajatellut kokeilla jossain vaiheessa suomenkielisten lisäksi myös englanninkielisiä harjoituksia.

Testaamani palvelut kootusti:

Voi myös olla, että verkkojooga ei ole sinun juttusi, vaan löydät parhaat treenit ihan fyysisiltä joogasaleilta samassa tilassa läsnäolevien opettajien johdolla.

Kiitos kun jaksoit lukea joogablogini! Namaste!

Lue myös Sisunaisen arvio Yogaiasta:

Testissä nettijooga

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *