Jouluilon muistilista

Jouluun liittyy yleensä paljon odotuksia, iloa ja yhdessäoloa. Joskus myös jännitteitä, kun kokoonnutaan suvun tai perheen kanssa yhteen. Perinteet ovat monille tärkeitä ja kokoontuminen jouluruuan ympärille on aikuisille usein joulun kohokohta. Lapset taas odottavat malttamattomana joulupukkia ja kaikki muu on heistä toissijaista.

Joulupöydässä lasten kanssa

Omien lasteni kanssa olen oppinut jo löysäilemään ja luopumaan liioista odotuksista. Meillä on sopimus siitä, että joulupöydästä maistetaan ja syödään jotain, ja minä koitan huolehtia, että siinä on myös sellaisia asioita, jotka lapsille maistuvat.

Muutamia jouluja stressasin, kun kuljimme kylästä kylään ja pöydästä pöytään. Huomasin muutaman vuoden jälkeen, että jatkuva liikkeellä oleminen pienten lasten kanssa ja sopeutuminen aina uuteen kyläpaikkaan ei ole kovin rentouttavaa. Jokaisessa kyläpaikassa oli kyllä meille rakkaudella laitettu ruokapöytä, mutta jatkuva syöminen ja erilaiset pitkät ruokailurituaalit pienten lasten kanssa eivät vain oikein toimi. Parasta oli, jos ohjelmassa oli jotain hauskaa yhteistä tekemistä kuten pelejä tai ulkoilua. Hauskoja muistoja on jääkiekkohöntsyistä lammen jäällä ja vesisadejalkapallosta, jossa nauroimme vedet silmissä ja vaatteissa.

Joulupöytäpuheet

Ja joulupöydän puheet ovat yksi mielenkiintoinen tunnelmamittari. Yhdessä kyläpaikassa muistan, kun talon emäntä tarjoili meille ihanaa ruokaa ja kertasi samalla koko vuoden aikana vietettyjä hautajaisia ja sairaskohtauksia niin yksityiskohtaisesti ja dramaattisesti, että lapseni kuiskuttivat minulle, että voidaanko me kohta puhua jostain muusta tai lähteä kotiin. Näiden esimerkkien rinnalla muistan toki monia ihania keskustelua ja naurua. Joskus meillä on ollut tapana, että jokainen kertoo yhden häntä ilahduttaneen tapahtuman tältä vuodelta. Kun vaari alkaa muistella ja kertoa mistä hän on ilahtunut tänä vuonna, kaikki hiljenevät ja kuuntelevat tarkkaavaisena. Hauskoja muistoja on kiva kuunnella ja hyvä tunnelma kasvaa. Ilo ja nauru yhdistää ihmisiä yhteen.

Hyvän mielen joululomalista:

  1. Ota rennosti jouluvalmistelut. Kukaan ei kurkistele kaappeihin tai pyykkikoreihin, tärkeämpää on hyväntuulinen äiti ja puoliso joulun allakin.
  2. Yhteinen riittävä joulusiivous on hyvä. Jokaiselle perheenjäsenelle on annettu ikään sopiva tehtävä ja palkinnoksi riittävän siististä kodista lähdetään koko perheen kanssa jouluelokuviin.
  3. Jouluruokia voi ostaa valmiina ja vain sellaisia, joista oikeasti tykätään. Kaikkea saa lisää tarvittaessa, joten jääkaappia ei tarvitse täyttää turvoksiin. Kaunis kattaus tuo hyvää mieltä minulle, käpyjä, havuja ja kynttilöitä.
  4. Päästän irti kaikesta täydellisyyden tavoittelusta. Kodissamme saattaa olla huonotuulisia isoja tai pieniä ihmisiä, joulu on päivä siinä missä muutkin ja olemalla itse rennosti, voin antaa toistenkin tuntea omia tunteitaan.
  5. Lepo ja mukava sopiva puuhailu yhdessä on parasta lomailua. Lautapelit, joululeffat, suklaata ja ulkoilua. Siitä on hyvä joululoma tehty.

Kirjoittaja: Anne Kuusisto

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *