Julkisen alkoholikeskustelun ongelmista

Tähän mennessä Pieni Päätös -palveluun on kirjoitettu vain kaksi alkoholiin liittyvää artikkelia. Tämä johtunee osittain siitä, että aiheesta on niin vaikea kirjoittaa vaikuttamatta joko päihteen kritiikittömältä puolestapuhujalta tai vaihtoehtoisesti kaksinaismoralistiselta kukkahattutädiltä. Alkoholi on aiheena eräänlainen ehtymätön kuuma peruna. Lähes kaikki ovat kokeilleet sitä, jokaisella on siihen liittyviä tarinoita – puhumattakaan mielipiteistä. Siksi aiheesta kirjoittaminen terveyssivustolla tuntuu samalta kuin tökkisi kepillä ampiaispesää.

Alkoholikeskustelu tuntuu etenkin Suomessa jumiutuneen jonkinlaiseen loputtomaan huutokisaan, jonka keskiössä kummittelee kysymys siitä, miten paljon kansalaisten yksityiselämää ja elintapoja saa valvoa. Tämä ei ole ihme; alkoholin ongelmakäyttöön liittyvät ratkaisuehdotukset ovat olleet lähes poikkeuksetta erilaisiin kieltoihin ja rajoituksiin perustuvia. Viimeisimpänä esimerkkinä vuoden alussa käyty sota baarien aikaisemmista sulkemisajoista.

Ikävää tässä kaikessa on se, että juuri tämän kaksijakoisuuden vuoksi alkoholista on hyvin vaikea puhua ottamatta jollakin tapaa kantaa juuri tähän debaattiin. On kuin astuisi huoneeseen, jossa puheenvuoron saadakseen on pakko ensin ilmoittaa, puhuuko aiheesta päässään liberaalin vai konservatiivin hattu.

Julkista alkoholi- ja päihdekeskustelua olisi syytä vapauttaa tästä kiristävästä mustavalkoisuuden umpisolmusta jo siksi, että keskittymällä siihen, mitä pitäisi tai ei pitäisi kieltää siirretään fokus pois laajemmista kysymyksistä, jotka liittyvät siihen, miksi alkoholikulttuurimme on nykyisenlainen – ja minkälainen haluaisimme sen olevan. Tältä pohjalta syntyvillä ehdotusmalleilla soisi olevan huomattavasti enemmän painoarvoa kuin sen puimisella, saako kaupasta ostaa keskikaljaa kello yhdeksän vai kahdeksan aikaan aamulla.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *