8 myyttiä verenpaineesta

Kohonnut verenpaine on salakavala juttu. Olemme keränneet kahdeksan myyttiä verenpaineesta ja ampuneet ne alas. Tämä menossa olevan Sydänviikon kunniaksi.

 1. Voin hyvin. Minulla ei ole päänsärkyä eikä huimausta, joten verenpaineeni ei voi olla korkea.

VÄÄRIN. Verenpaine voi olla reilusti koholla aiheuttamatta mitään oireita. Joidenkin vointi paranee, kun kohonnutta verenpainetta aletaan hoitaa. Silti verenpaineen voi tietää vain mittaamalla, muu on arvailua.

 1. Kohonnut verenpaine johtuu geeneistä. Siihen ei voi vaikuttaa elintavoilla.

VÄÄRIN. On totta, että taipumus kohonneeseen verenpaineeseen kulkee jossain määrin suvuittain. Silti taipumuksen esiintulo riippuu elintavoista. Tärkeimmät verenpainetta kohottavat elintavat ovat runsas suolan ja alkoholin käyttö sekä lihavuus. Liikunta on tärkein suojaava tekijä. Suolan ja alkoholin lisäksi muilta osin terveellinen ravinto ja tupakoinnin lopettaminen laskevat hieman verenpainetta, ja ennen kaikkea vähentävät muutakin kautta valtimosairauksien riskejä.

 1. Kohonnut verenpaine on tekosairaus, jonka tarkoitus on kasvattaa lääketehtaiden voittoja altistamalla terveet ihmiset hyödyttömään hoitoon.

VÄÄRIN. Ennen kuin kohonneeseen verenpaineeseen kehitettiin hoitokeinoja, ennuste oli synkkä. Lievimmissä muodoissa keski-ikäisistä potilaista kuoli viidessä vuodessa joka neljäs, vaikeimmissa 90 % menehtyi kahdessa vuodessa. Nykyäänkin hoidon tarkoitus on estää kohonneen verenpaineen aiheuttamia vakavia seurauksia: aivohalvauksia, sydäninfarkteja, sydämen vajaatoimintaa ja munuaisten vajaatoimintaa. Hyvin toteutettu hoito myös onnistuu tässä tavoitteessa.

 1. Minullako kohonnut verenpaine? Ei, verenpaineeni on aina ollut matala!

VÄÄRIN. Vaikka verenpaine olisi nuorena ollut normaali (alle 130/85) tai jopa ihanteellinen (alle 120/80), se voi keski-iässä salakavalasti nousta. Normaalikin verenpaine tulee mittauksin kontrolloida vähintään viiden vuoden välein, useammin, jos alkavaa noususuuntaa on havaittavissa.

 1. En lisää suolaa ruokaan, joten en käytä liikaa suolaa.

VÄÄRIN. Suolasirottimen poistaminen pöydästä on hyvä lähtökohta, mutta riittämätön. Vaikka kotiruoka valmistettaisiin vähäsuolaisena, vaarana on einesten, leikkeleiden ja muiden tuotteiden sekä ulkona syötyjen aterioiden piilosuola. Sydänmerkki ohjaa vaivattomasti vähemmän suolaan sisältäviin vaihtoehtoihin.

 1. Käytän terveellistä Himalajan suolaa, en epäterveellistä teollista suolaa.

VÄÄRIN. Muotisuolat ovat lähes pelkkää natriumkloridia, ja natrium on suolan verenpainetta nostava aine. Muotisuoloissa on epäpuhtauksina pieniä määriä muita mineraaleja, mutta ne eivät tee niistä terveellisempiä. Jodioitua tavallista suolaa maltillisesti käyttämällä tyydyttää myös kilpirauhaselle välttämättömän jodin tarpeen.

 1. Minulla on verenpainelääkitys, joten minun ei tarvitse ajatella verenpainettani.

VÄÄRIN. Suuri osa verenpainelääkkeiden käyttäjistä ei ole hoitotavoitteissa. Jokaisen tulee tietää tavoitearvonsa (kotimittauksissa yleensä alle 135/85 mmHg) ja seurata verenpainettaan. Tavallinen virhe on hoitaa vain yhdellä lääkkeellä, vaikka usein tarvitaan kahden tai useamman lääkkeen yhdistelmää. Toinen virhe on aloittaa hoito liian myöhään, jolloin valtimoihin on jo ehtinyt kehittyä korkeaa painetta ylläpitäviä muutoksia.

 1. Minulla on liian matala verenpaine (110/60 mmHg), siksi minua väsyttää ja joskus huimaa.

VÄÄRIN. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg. Hyvien elintapojen seurauksena verenpaine voi olla vaikka 90/60 mmHg ilman mitään haittoja. Epämääräisiä oireita ei pidä kritiikittömästi laskea ”matalan” (siis ihanteellisen) verenpaineen tiliin. Verenpaine voi tosin olla myös sairaalloisen matala, mutta nämä ovat harvinaisia poikkeuksia ja vaativat lääkärin arvion.

 

Mitä on verenpaine? Katso Tietoa verenpaineesta.

Miten mitata verenpainetta? Katso Verenpaineen omaseuranta.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *