Kannusta työkaveria ja itseäsi

Töihin on kiva mennä, jos tuntee että kuuluu porukkaan ja siellä on hyvä fiilis. Mutta mistä hyvä fiilis tulee?

Minulla hyvä fiilis tulee siitä, että työtehtävät ovat pääsääntöisesti kivoja, ne tuntuvat tärkeiltä ja voin itse vaikuttaa niihin. Mutta suuri osa fiiliksestä tulee myös siitä, että työkaverit, joita päivän aikana tapaan ovat mukavia. Että töissä on hymyjä, naurua ja muutakin kuin tiukkaa asiaa. Kaikilla on päiviä, jolloin väsyttää, ja hommat eivät luista, mutta silloinkin ihmiset ympärillä vaikuttavat paljon omaan fiilikseen ja siihen mihin suuntaan aamun harmaus kääntyy. Aamulla työkaverin kanssa jaettu juttu kahvikupin ääressä voi kummasti saada mielialan kohenemaan.

Minä olen kehitellyt lempeää puhetta itselleni vuosien varrella. Muistan tunteen, kun nuorempana lähdin töistä ja aina jäi tyytymättömyys ja tunne siitä, että paljon asioita on tekemättä. Silloin kehittelin Ovenkahva-menetelmän: kun suljin toimintohuoneeni oven ja käsi oli ovenkahvassa, sanoin aina itselleni mielessäni; ”Teit hyviä asioita tänään”. Aluksi se tuntui naurettavalta enkä uskonut itseäni, mutta pienen harjoittelun jälkeen siitä tuli tapa, ja teen sitä edelleen; kannustan itseäni päivän lopuksi vaikka päässä pyörisi millainen tornado tahansa. Töitä jää aina kesken ja hyviin asioihin pitää kiinnittää huomiota. Keskeneräisiä voi listata, mutta sitten ajatus tietoisesti hyviin asioihin joita sai päivän aikana edistettyä.

Samoin kaveria voi kannustaa ja kehua monella tapaa. Meille suomalaisille se on usein vähän vierasta ja voi olla vaikea ottaa työkaverin kehuja vastaan. ”Eihän tässä nyt mitään” -asenne on meissä sitkeästi. Mutta palautteen vastaanottamista oppii ja toisaalta myös palauttaan antamista. Usein muistamme hyvin asioita, joissa olemme saaneet hyvää palautetta ja jotka ovat jollakin tapaa koskettaneet. Esimerkiksi työpaikalla uurastavalle siistijälle, joka käy vain kerran viikossa ja joka ei kuulu ”vakiporukkaan” hyvä palautteen antaminen voi olla todella tärkeää. Muistan yhdestä työpaikastani Antin, joka oli hauska ja yllätyksellinen mies. Hän toi kukkia siistijälle yhtenä aamuna ihan muuten vaan. Siistijämme Birgitta punasteli ja oli hämmentynyt, mutta mutkaton tapa jolla Antti ne antoi, viittasi vaan hyväntuuliseen toisen ihmisen huomioimiseen, arvostan työtäsi. Ja olen melko varma, että Birgitta muistaa tämän vieläkin. Tällaisia Antteja me kaikki voisimme olla.

Hyvässä työyhteisössä osataan kehua ja käyttää kaikkien vahvuuksia oikein. Ja hyviä asioita sanotaan ääneen ja ruokitaan kannustamisen ilmapiiriä.

Tässä muutamia ideoita kannustamiseen työyhteisössä:

  • Kehukuppi. Kuppi tai purkki, johon voi antaa nimettömänä hyvää palautetta työkavereista. Ne voidaan lukea tai kerätä johonkin seinälle nähtäväksi. Palautetta voi antaa vaikka työkaverin luonteen piirteistä, kahvin keittämisestä tai maaliin saadusta työtehtävästä. #jokainenonhyväjossain-tempaus.
  • ”Vain elämää” -tiimihetki. Pienemmällä porukalla toteutettava hauska ja mieleenpainuva tiimihetki, jossa jokaisesta vuorollaan annetaan hyvää palautetta (pöydän päässä istuvalle henkilölle). Millaisia hauskoja hetkiä ja yhteisiä juttuja on yhdessä koettu, pienikin muisteluhetki riittää ja vahvistaa positiivisia muistoja. Miksi tämä tehtäisiin vasta 50-v tai eläkejuhlissa, se on tärkeää jo aiemmin. Laulaakin saa.
  • Arvostan sitä, kun sinä… Hyvän mielen pop up-viikko. Postit-lappujen avulla kirjoitetaan työhuoneiden oveen kivoja lappuja toisille. Arvostus auttaa jokaista jaksamaan.

Ollaan rohkeita Antteja kaikki ja kannustetaan toisiamme ja itseämme.

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *