Kehovallankumous – NYT!

Kehoaan pitäisi opetella rakastamaan sellaisena kuin se on. Jos koko elämänsä ajattelee, että lähtee juhliin tai matkustaa maailman ympäri sitten kun, menee elämä helposti ohi tulevaisuudesta haaveillessa.

Jos jotakin rakastaa, siitä haluaa myös pitää huolta. Rakastamalleen vartalolle syöttää hyvän makuista ja laadukasta ruokaa, joka saa kehon toimimaan hyvin ja tuntumaan paremmalta. Sen vie järvelle uimaan tai kalliolle kiipeilemään, tanssimaan kesäyössä, hengästymää auringonpaisteisena päivänä metsään. Sitä kantaa ylpeydellä. Sen antaa suudella ja rakastaa. Välillä sitä myös hemmottelee.

Nykyinen, ulkonäköön perustuva laihuuden tavoittelu johtaa tilanteeseen, missä laihtuminen ei tee keholle hyvää. Hoikkuutta tavoitellaan kaalikeitolla tai kahdella suklaapatukalla päivässä rikkaan ja ravinteikkaan ruokavalion sijaan. Tai kehoa rääkätään paleodieetillä ja seitsemällä rankalla treenillä viikossa. Olkapäät ja polvet poksuvat, keho tuntuu pahalta – vartalosta tulee vihollinen joka pitää voittaa. No pain no gain.

Laihdutin itse 30 kiloa 10 kuukauden aikana vuonna 2009. Söin lähinnä puuroa, salaattia ja soijarouhewokkia, kävin viisi kertaa viikossa salilla. Aiemman pizza- ja kaljadieetin jälkeen keho kyllä kiitti kaikista sille syöttämistäni ravinteista, mutta tahti oli liian kova. Selkä meni leuanvetoja tehdessä eikä ole vieläkään terve.

Ennen kaikkea en vieläkään rakastanut kehoani. Kadonneet kilot eivät vieneet mukana huonoa itseluottamusta. Makkaroiden tuijottelu muuttui vielä tarkempaan itsesyyniin – tuosta voisi vielä kiristää rasvoja pois, tästä puuttuu lihasmassaa, ja mihin katosivat takapuoli ja tissit?

Kun kroppa sanoi stop, lähdin tielle joka tuntuu paremmalta. Harrastan akrobatiaa, käyn kiipeilemässä, teen asioita joiden tarkoitus on kertoa keholleni ”tähän sinä pystyt, näin vahva sinä olet, sinä osaat ja toimit hyvin!” Teen jatkuvasti töitä rakastaakseni vartaloani, antaakseni sille sen arvostuksen jonka se ansaitsee. Stressaan paljon vähemmän nykyään, vaikka rasvaprosenttini ei ole enää 18. Tai ehkä juuri siksi.

Kirjoittaja: Cecilia Bergström

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *