Kesällä luontosuhde kuntoon

Luonnon on todettu tekevän ihmiselle hyvää. Vastatkaamme siis kesäisen metsän kutsuun.

Metsä ja siellä liikkuminen ovat tutkitusti supertehokkaita niin mielen  kuin kehonkin elvyttäjiä. Luonto rahoittaa meitä, ja toisaalta poluilla kävely jumppaa lihasten lisäksi mainiosti myös aivoja. Jo pelkän luontomaiseman tai puistossa oleilun on todettu riittävän positiivisten vaikutusten aikaansaamiseen.

On vuodenaikoja ja vuodenaikoja

Luontosuhdettaan on toki parasta hoitaa ympäri vuoden. Monet pitävätkin esimerkiksi talvella pilkkimisestä, hiihtämisestä, luistelemisesta tai jos on paljon lunta, lumikenkäilemisestä. Alkusyksestä voi puolestaan käydä marjastamassa, sienestämässä tai vain nauttia ruskan kauneudesta. Ja keväällä tietenkin ihaillaan heräilevää luontoa ja nautitaan lintujen kevätkonserteista.

Itse en ole koskaan oppinut pitämään hiihtämisestä, eikä asuinalueellani Varsinais-Suomessa juuri talviurheilukelejä enää esiinnykään. Olen myös kovin palelevaista sorttia, joten kostea tai jäätävä viima eivät houkuttele minua ulos. Huomaan myös kaamosvaikutusta. Kun pimeää on sekä aamuisin että jo iltapäivästä, jää ulkoilu talvella minimiin ja luontosuhteeni kärsii.

Viime vuonna aloitin tosin talvipyöräilyn työmatkoilla. Se kuitenkin jää liukkailla ja jäisillä keleillä tai toisaalta räntäsateiden piiskatessa kasvoja vain siksi, mitä se onkin: hyötyliikunnaksi. Pyörälenkeille metsään kaipaan vasta keväällä.

Ulkoliikuntani lisääntyykin huomattavasti aina keväällä ja kesällä. Nautin myös eniten pyörälenkeistäni auringonpaisteessa, ilman paksuja vaatekerroksia. Työmatkapyöräilykään ei silloin tunnu suorittamiselta. (Paitsi ehkä joskus oikein kovalla vastatuulella.) Bonuksena tulevat vielä metsälenkeillä kohdatut eläimet: linnut, jänikset ja erityisesti peurat. Ja olen minä kertaalleen törmännyt reiteilläni poniinkin.

Antaudu luontolomaromanssille

Mikä onkaan parempi ajankohta lähteä metsään kuin kesä, jolloin maisema on vehreimmillään ja lämpötila (todennäköisesti) pitkälti plussan puolella. Loma on myös aina mahdollisuus lisätä luontoaikaa, viettääpä sen sitten kotona tai matkoilla. Luonto on siitä hieno kumppani, että sen voi kohdata missä vain! Ja vaikka ei pääsisikään nauttimaan lomailusta, riittää kesällä valoa ulkoiluun aikaisesta aamusta yömyöhään. Työpäivän jälkeenkin siis ehtii luonnon helmaan. Tai ennen sitä.

Eikä tämä ihanuus ole varattu vain maaseudulla asuville. Kaupunkien liepeiltäkin löytyy ihania metsäisiä reittejä, joilla hoitaa luontosuhdettaan. Oma suosikkini on Turun Ruissalo, entä sinun?

Teksti ja kuva: Pia Puustelli

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *