Kirja-arvio: Anja Snellman: Antautuminen (2015)

Onpa eri… pakkaus tuo teidän tyttö.”

Kirjailija Anja Snellman julkaisi uusimman kirjansa Antautuminen elokuun alussa 2015. Antautuminen on kertomus tytöstä, sittemmin naisesta joka elää erilaisen elämää – ja ymmärtää vasta paljon myöhemmin mistä on kysymys.

”Jos sain valita, niin sitten sellainen kirja jossa oli vähän surumielinen päähenkilö. Jos sai toivoa, niin sellainen elokuva jota katsoessa ei tarvinnut laittaa käsiä silmien ja korvien päälle. Jos piti ehdottaa, niin sellaista musiikkia jonka voimasta lattia ei hytkynyt ja sydän lyönyt ylimääräisiä lyöntejä.
Ei voi. Ei pysty. Ei kykene.”

Antautuminen kertoo erityisherkkyyteen heräämisestä ja kerii auki koko siihen asti eletyn elämän, jolloin moni asia oli vain kummallista, hävettävää ja erilaista. Snellman kuvaa erityisherkän ihmisen matkaa lapsuudesta aikuisuuteen ja kertoo elämän yksityiskohdista hienosti sanoittaen tunteita, kokemuksia ja vivahteita, joita muille on usein niin vaikea selittää. Ihmisellä, joka törmää uudelleen ja uudelleen itsessään olevaan erilaisuuteen ja löytää sitten sanoja väärinymmärrettyyn olemukseensa, on erityisherkkyyteen havahtumisella sanoinkuvaamattoman suuri merkitys.

Kirjassa nainen kaipaa omaa heimoa, ihmisiä joista aistii heidän olevan samalla kartalla, uivan samoissa syvissä vesissä. Herääminen ja sen ymmärtäminen, että kyseessä on piirre, jonka olet saanut syntymässä, alkaa pienin askelin tuoda kotiin päin. Toisten omaan heimoon kuuluvien tapaaminen antaa varmuuden olemassaololle, oikeutuksen ja hyväksynnän ihmisyydelle. Ja kuinka vapauttavaa onkaan saada olla oma itsensä, oppia sanomaan ei ja tulla silti hyväksytyksi! Ja kuinka vaikeaa siihen vapautuksen tunteeseen on päästä.

”Jotakin naisen luona tapahtui, jotakin minkä muistan vuosia, vuosikymmeniä eteenpäin.
Sen nimi on: Tunnistaminen.
Ensimmäistä kertaa elämässäni minusta tuntui kuin olisin ollut tekemisissä toisen samanlaisen kanssa.”

Olen lukenut paljon erityisherkkyyteen liittyviä kirjoja ja jokaisesta saanut selityksiä tunteille ja sanoja ymmärrykselle. On kuitenkin eri asia lukea tietokirjaa kuin elämänkerrallista, kokemuksiin perustuvaa romaania aiheesta joka kattaa koko elämänkaaren. Tämä kirja hiipi nopeasti ihon alle ja nostatti pintaan syvälle haudattuja kokemuksia lapsuudesta ja nuoruudesta, joita en olisi halunnut enää muistella. Ja sitten kuitenkin koin tärkeäksi muistaa ne ja katsella niitä uudesta näkökulmasta. Ja antaa anteeksi sille pienelle tytölle, joka ei osannut olla samanlainen kuin muut ikäisensä. Se viihtyi mieluummin vanhempien ihmisten seurassa kuuntelemassa tarinoita kuin ikäistensä kanssa pihalla leikkimässä. Tuli tarve halata tuota pientä tyttöä ja kertoa hänelle, että hänellä oli oikeus olla olemassa, vaikka hän ei ollutkaan samanlainen.

Meille kaikille eri asiat ovat merkityksellisiä ja tästä kirjasta muodostui merkityksellinen jo puolivälissä lukemista. Käytännössä ahmaisin koko kirjan yhdessä illassa ja se järisytti olemiseni perustuksia, vaikka luulin jo päässeeni voiton puolelle. Kirjan kokemuksiin oli niin kovin helppo samaistua ja ehkä tärkeintä ei olekaan päästä nopeasti perille vaan tulla matkalla omaksi itsekseen.

Kiitos, kun kirjoitit ja sanoitit.
Havahtumisen jälkeen askel kulkee kevyemmin.

 

Kursiivilla olevat lainauksia kirjasta.

Anja Snellman: Antautuminen
Kustantaja: WSOY
Julkaisu: Elokuu 2015
Sivumäärä: 333 s.
EAN: 9789510414385

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Kiitos Anja kirjastasi.Pidän sitä ehdottomasti parhaimpana kirjanasi. En ole koko tuotantoasi lukenut, mutta monia teoksiasi aina esikoisestasi asti. Toinen kirjasi, jossa Onervalla on keskeinen rooli vaikutti minuun voimakkaasti. Rohkea henkilökohtaisuus tekee Antautumisestasi äärimmäisen koskettavan ja syvällisen lukukokemuksen perimmäisten kysymysten äärellä. Ystävällisin terveisin hengenheimolaisesi Leena Urpalainen, Imatra

  • Hei! Kiitos kommentistasi. Kirjailijaan saa parhaiten yhteyden hänen kotisivujensa tai Twitterin kautta @anjasnellman.
    Ystävällisin terveisin, Johanna Toropainen