Korvat ovat keskustellessa tärkeämpiä kuin suu

Lukiossa inhosin luonnonsuojelijoita ja eläinaktivisteja.

Syy tähän oli eräs tyttö rinnakkaisluokaltani. Hän nimitti itseään ylpeänä äärisuojeliaksi. Eräässä lukion auditoriossa pidetyssä, kestävään kehitykseen liittyvässä tilaisuudessa hän terrorisoi koko keskustelua huutelemalla kovaan ääneen omaa mielipidettään. Kaikki hänen elämänkatsomuksestaan poikkeavat mielipiteet ja katsantokannat olivat hänelle automaattisesti vääriä.

Vuodet ovat vierineet. Kierrätän. Syön lihaa todella harvoin. Vastustan turkistarhausta, sillä turkistarhat ovat minulle keskitysleirejä. Silti intohimoiset yhden asian aktivistit saavat ihoni yhä kananlihalle.

Ääri-ihminen nostaa itsensä aina jalustalle. En näe mitään eroa äärioikeistolaisen tai äärivasemmistolaisen välillä. Molemmat edustavat samaa yksisilmäisyyttä ja kyvyttömyyttä järkiperäiseen keskusteluun. Intohimoinen suhtautuminen itselleen läheiseen asiaan tuhoaa keskustelukyvyn. Yhden asian puolesta elämäänsä elävä tulee sokeaksi muille mielipiteille. Vuorovaikutusta ei synny.

Internet on muuttanut keskustelukulttuurimme täysin. On entistä helpompaa huutaa omaa mielipidettään ja demonisoida se eri mieltä oleva vastapuoli ali-ihmiseksi, jolle toivoo ainoastaan pahaa.

Keskustelussa ei pitäisi koskaan olla vastapuolia. On vain ihmisiä, joilla on erilaisia mielipiteitä. Se ei tee heistä kuitenkaan yhtään sen huonompia. Siinä vaiheessa kun ihmiset ymmärtävät, että se toinen osapuoli voi olla eri mieltä asioista, mutta samaan aikaan aivan yhtä oikeassa kuin itse on ollaan lähempänä keskustelukulttuuria, jonka avulla saatamme saada yhteiskunnassamme muutoksia aikaan. Korvat ovat keskustellessa tärkeämpiä kuin suu.

Ennen kuin opettelemme kuuntelemaan toisia olemme vain mielipideautomaatteja, joita kukaan ei jaksa kuunnella. Ja kun äärimmäisyyksien edustaja huutaa elämänkatsomustaan tarpeeksi kovaa tai kauan saattaa käydä niin, että mielipiteestään epävarma ihminen sulkee korvansa ja kuuntelee sitä toista, vastakkaista näkökulmaa edustavaa ääntä.

Hän kun ei huuda ja väittele, vaan puhuu ja keskustelee.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *