Kriisiystävän sanaton läsnäolo

Kuinka paljon vietimmekään yhteistä aikaa nuoruudessa. Kasvoimme yhdessä aikuisiksi. Jaoimme ilot ja surut, kun tahoillamme perustimme perheet. Sen mukana muutit toiselle paikkakunnalle. Yhteydenpitomme kuitenkin jatkui – tarvitseehan jokainen ystävän, jonka kanssa voi kikattaa ja taantua nuoruusvuosien tasolle. Tarvitsemme myös ystävää, jonka kanssa kohdata kriisit. Sen aika oli nyt. Olit eronnut. Tahdoit tulla kylään – sanattomalle yöretkelle. Tervetuloa, minä sanoin.

Joidenkin kanssa on helppoa olla hiljaa. Tukea ja ymmärrystä voi viestittää sanattomasti. Näkyväksi ja kuulluksi voi tulla ilman sanoja. Vuokrasimme kanootit ja otin kameran mukaan. Minä kuvaan – sinä määräät, missä ja miten haluat tulla näkyväksi, minä sanoin.

Lähetin sähköpostin välityksellä kuvat ystävälleni seuraavalla viikolla. Sain paluupostissa viestin: Kiitos vahvasta kokemuksesta. Löysin ison palan naiseuttani ja itsetuntoani.

Olen iloinen, että osallistuin taannoin Voimauttavan valokuvauksen kurssille. Olen ylpeä, että minulla riitti uskallusta käyttää kameraa sellaisella hetkellä, mikä perinteisesti ei kameraa kaipaa.

Kokeile! Voimauttava valokuvaus ei välttämättä tarvitse kurssia. Ota matkaasi ystävä, kumppanisi, lapsesi, vanhempasi tai naapurisi. Joku, jonka ehkä haluat nähdä toisin ja jolle haluat tarjota voimauttavan kokemuksen. Sopikaa, että kuvattavalla on täydellinen valta kuvaustilanteessa niin kuvauspaikan, kuvaushetken kuin rekvisiitankin suhteen. Varmaa on, että löydätte jotakin – niin itsestänne kuin toisistanne.

Voimauttava valokuvaus on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jossa sekä valokuva että dialoginen valokuvaustilanne tarjoavat kanavan voimaantumisprosessiin.
Tavoitteena on valokuvaamalla tehdä näkyväksi ja vahvistaa voimautumista; kokonaisena, moniuloitteisena ihmisenä ymmärretyksi tulemisen tunnetta sekä oman elämän merkityksellisyyden kokemusta. Vaikka menetelmän välineenä on valokuvaus, ei kysymys ole varsinaisesti valokuvaamisesta, vaan tavasta nähdä ja katsoa. Olemme tottuneet siihen, että se, kenellä on kamera, päättää ketä, missä ja miten kuvataan. Samalla valitaan tietoisesti tai tiedostamatta, minkä ei haluta näkyvän. Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava päättää itse mitä kuvataan, missä ja miten.”

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *