Ku(u)ritonta tammikuuta

Vuoden alussa halutaan usein ottaa uusi alku, itseään niskasta kiinni ja tehdä ryhtiliike milloin mistäkin asiasta. Monelle …ton tammikuu on tullut jo tutuksi. On tipatonta, hiilaritonta, rasvatonta, ja monenlaista muuta ”tonta”. Yhteistä niille on kuitenkin jonkin asian kieltäminen itseltään kokonaan. Joillekin hetkellinen asioiden poistaminen saattaa sopiakin, useimmille kuitenkin tulee tammikuusta varsinainen kärvistelykuukausi. Yleensä juuri sitä tekee mieli, mitä itseltään kieltää.

Ryhtiliike: kävelyä ja vedenjuontia

Minä elelen tammikuussa kyllä ihan kuurittoman kurittomasti. En oikein tunne noita kieltämisiä omakseni. Ei sillä, ettei tarvetta ryhtiliikkeelle varmasti olisi, mutta tiedän, ettei se minulle kieltämällä onnistuisi. Siksi ajattelin tänä tammikuuna kokeilla jonkin kieltämisen sijaan joidenkin asioiden lisäämistä. Päätin lisätä aluksi kaksi asiaa: päivittäisiä askelia ja vedenjuontia.

Minulla on aktiivisuusranneke, joka näin talvisaikaan pysyy kätevästi pitkien hihojen alla, eikä sieltä muistuttele askeleiden vähyydestä. Pääasiassa kökötän työpäivän tuolin ja tietokoneen välissä. Niinpä monena päivänä iltapäivän jo koittaessa, aktiivisuusrannekkeeni oli sitkeästi sitä mieltä, että edelleen tarvitaan kaksi tuntia kävelyä sille päivälle. Omien tapojen muuttaminen istumasta seisomaan, saati siten askeleisiin saakka, on kovin haastavaa.

Ajattelin kuitenkin ottaa haastetta niskasta kiinni ja kävin ostamassa itselleni nastalenkkarit. Se on kyllä ainakin tällä kokemuksella ollut oikein hyvä päätös. Joka toinen päivä on satanut lunta ja joka toinen päivä se on sulanut pois, joten ulkona on koko ajan liukasta, eikä kävely ilman nastoja ole tuntunut mielekkäältä. Ainakin toistaiseksi tuntuu siltä, että uusien kenkien myötä myös kävelyn ilo on löytymässä. Hiihtämisen haaveet kun on toistaiseksi täytynyt pääasiassa haudata.

Myös veden juomisen lisääminen osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi. Huomasin juovani ylipäätään liian vähän, koska pelkkä veden juominen lisäsi virkeyttäni. Ei uskoisi minkälainen ihmeaine se on. Veden juominen on sitä paitsi kätevä tapa samalla lisätä niitä kaivattuja askelia. Opettelin hakemaan töissä kahvihuoneesta lasin vettä kerrallaan. Näin samalla sain kätevästi lisää askelia. Lisäksi veden juominen lisäsi tarvetta vierailla wc:ssä. Hei, lisää askelia.

Onnistumisen iloa ja hedelmiä

Näitä on nyt kuukausi kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä. Vedenjuominen on ollut helpompi oppia, kuin askeleiden ottaminen. Niinpä on tarpeen jatkaa vielä samaa ku(u)ritonta elämää helmikuussa, paitsi että lisään mukaan hedelmien syömisen. Hedelmät Hedelmien syönnin lisääminen kuulostaa helpolta, mutta kaikissa on niin vaivalloiset kuoret tai jotain muuta pientä puuhasteltavaa, ettei niihin tule ihan helposti tartuttua. Elämässä pitää kuitenkin rohkeasti tarttua haasteisiin, vaikkapa sitten niinkin pieneen, kuin appelsiinin kuoriin.

 

 

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *