Liikuntaa liikunnan vuoksi

Oletko koskaan kironnut sitä, että kaverisi keksivät kerta toisensa jälkeen viime tingassa tekosyitä olla lähtemättä kanssasi urheilemaan? Minä olen se kaveri. Siinä missä pystyn olemaan muussa elämässäni hyvinkin järjestelmällinen ja luotettava, muistuttaa urheiluharrastus kanssani lähinnä juurihoitoa.

Traumani johtavat teini-ikään, jolloin vanhempani – varmasti huolissaan lisääntyneestä videopelien kulutuksestani – kannustivat minua liikkumaan niin suurella tarmolla ja rakkaudella, että hirvitti. Huono puoli tässä kaikessa oli se, että liiikunta ei tuntunut olevan enää minua itseäni varten. Sen sijaan siitä tuli jonkinlainen päättymätön katumusharjoitus, jolla lunastin äidilleni ja isälleni tunteen siitä, että he ovat onnistuneet kasvattamaan minusta itsestään huolta pitävän ihmisen.

Toinen tarina jota olen toistellut itselleni on se, että liikunta on elämässäni toisarvoista suhteessa johonkin kuvitteelliseen, suureen älylliseen ponnisteluun, joka kuin taikaiskusta vapauttaa minut fyysisen kunnon ylläpidosta. Osa minusta ymmärtää varsin hyvin, että tällainen dualistinen ajattelu on täysin järjetöntä – terve mieli väsähtäneessä kehossa tuskin hyödyttää edes itseään.

Kenties suurin ongelmani on ollut juuri tähän keskusteluun mukaan lähteminen. Sen sijaan, että osaisin nauttia liikkumisesta itseni vuoksi, olen ollut jumissa tilanteessa jossa urheiluun ja fyysisen kunnon ylläpitoon liittyvä moralisointi ärsyttää minua niin paljon, että se vaikuttaa jatkuvasti myös omaan suhtautumiseeni.

”Minun tulisi liikkua” ei yksinkertaisesti ole motivoiva lähtökohta liikkumiselle. Itse asiassa sitä käytetään perusteena lähes ainoastaan urheiluun liittyvissä harrastuksissa. Kuinka moni katsoo elokuvia tai keräilee postimerkkejä siksi, että niin on hyvä tehdä? Toisin sanoen: olisi syytä unohtaa täysin vastakkainasettelu urheilullisten ja ei-urheilullisten ihmisten välillä ja keskittyä siihen, minkälainen aktiviteetti tuottaa juuri itselle suurimmat kiksit. Kenties liikuntaharrastuksenkin tulisi olla ensisijaisesti harrastus ja vasta sitten liikuntaa.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *