Utön rantamaisema

Loma meren rannalla

Kesälomani alkaa olla lopuillaan ja paluu arkeen edessä. Tänä kesänä keräsin voimia erityisesti auringosta ja merestä.

Viime kesänä kirjoitin, kuinka nautin lomastani kulttuurielämysten ja matkustamisen merkeissä. Tälläkään kertaa en toki unohtanut kulttuuriharrastustani. Kävin muun muassa Alvar Aallon suunnittelemaan upeaan Paimion sairaalaan rakennetussa Parantola-näyttelyssä ja matkustin Kouvolaan vaihtoehtoista festivaaliohjelmaa tarjovaan Jättömaa-tapahtumaan.

Keskityn nyt kuitenkin siihen, kuinka suuri voimauttava vaikutus merellä on minuun. Erityisesti rannaton ulappa, kallioiset tai hiekkaiset rannat ja käkkärämännyt ovat omaa mielenmaisemaani. Tämä johtunee siitä, että olen syntynyt Hangossa ja viettänyt siellä myös kaikki lapsuuteni ja nuoruuteni kesät.

Tulliniemi, Hanko.

Vieraillessani Hangossa ystävieni kanssa kävimme Suomen mantereen eteläisimässä kärjessä Tullinimessä.

Tänä kesänä päätimme puolisoni kanssa käydä Suomen eteläisimmällä asutulla saarella Utössä. Se on maisemiensa lisäksi mielenkiintoinen saari myös luotsaukseen ja sotavoimiin jo 1700-luvulta alkaen nojaavan historiansa vuoksi.

Päätimme kuitenkin nauttia saaristomaisemista jo matkalla määränpäähämme. Matkasimme siis polkupyörillä Turusta Paraisten ja Nauvon läpi Pärnäsiin, josta jatkoimme yhteysalus M/S Eivorilla Utööseen. Ositimme matkamme rentoihin päivämatkoihin yöpyen Paraisilla ja Nauvossa. Eivorin lähtöä odotellessamme poikkesimme vielä Korppoossa uimassa. Utöstä palasimme sitten M/S Aspöllä suoraan Turun Aurajokeen. Säiden suosiessa retkemme oli täydellinen yhdistelmä ulkona liikkumista, aurinkoa ja kauniissa saaristomaisemissa rentoutumista.

Utön kylän laituri

Kalastus ei ole koskaan ollut Utön saaren asukkaiden pääelinkeino, mutta tärkeä sivutulojen ja ruoan lähde.

Utön majakka

Majakka on Utön maamerkki ja tärkein nähtävyys.

Erityisesti Utössä meri on ihan eri tavalla läsnä kuin saariston ympäröimässä kotikaupungissani Turussa. Samantapaisiin maisemiin olen päässyt vain Hangossa ja Hailuodossa, missä olen jo useamman kerran ollut mukana teatterifestivaaleilla. Utö on kuitenkin pienen kokonsa vuoksi vielä näitäkin vaikuttavampi.

Oman kokemukseni lisäksi meren rentouttavan vaikutuksen on todennut myös uusiseelantilais-amerikkalainen tutkimusryhmä. Heidän artikkelinsa mukaan meri voi olla jopa tehokkaampi mielen hyvinvoinnin edistäjä kuin metsä.

Utön kylän laituri

Saaristokylässä maisemat hivelevät silmää ja hiljaisuus rahoittaa mieltä.

Haikein mielin joduimme palaamaan saaristosta kotiin. Onneksi kotimatkakin taittui merellä laivassa auton sijaan.

Ehkä tulevana syksynä ja talvena muistan käydä meren rannalla entistä useammin. Meri toimii nimittäin minä vuodenaikana tai millaisella säällä hyvänsä. Muistan sen nuoruuteni kävelyretkistä Hangon rannoilla.

Ja jos meren rantaan ei pääse tai ehdi, voi akuutissa tarpeessa turvautua myös Ylen Radio Suomen tuottamaan Merisää-videoon.

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *