Lomalle lomps

Kun kesäloma alkaa, voi jäädä hyvillä mielin pois töistä ja laittaa työhuoneen oveen lapun, Lomalle lomps. Näinhän sitä aina toivotaan.

Lomamoodiin kerrasta sujahtaminen on ainakin minun kohdallani hyvin harvinaista. Esimerkiksi juuri viime viikolla työterveyspsykologi suositteli: ”Älä paahda viimeisiä työpäiviä täysillä. Aloita kesäloma keskellä viikkoa. Opettele tylsistymään.” No, just. Miten siis ihan käytännössä?

Minä ainakin huomaan toimivani juuri päinvastoin, kuin kaikki asiantuntijat suosittavat. Olen yleensä aina paahtanut viimeisenä päivänä ennen lomaa pidempään, kuin normaalipäivinä, kesäloma on alkanut viikonlopusta ja työasiat pyörivät mielessä ainakin pari-kolme ensimmäistä lomapäivää. Onhan se paljon mukavampi jäädä lomalle, kun kaikki hommat on saatu valmiiksi. Onhan?

Reaalimaailmassa toisin

Oikeassa elämässä ne kaikki hommat eivät koskaan valmistu, mutta on mukavampi jäädä kesälomalle, kun kuvittelee saaneensa kaikki hommat valmiiksi. Onneksi alitajunta siinä kohtaa piilottaa muutaman keskeneräisen homman. Muutenhan sitä ei pääsisi lomalle ollenkaan. Niitä keskeneräisiä hommia se sitten pullauttelee ilokseni ja mieliharmikseni ensimmäisen kesälomaviikon aikana aina sopivassa kohdassa mieleeni. Aivan kuin se haluaisi minun olevan töissä koko ajan.

Tuosta työterveyspsykologin listasta osaan vain tuon tylsistymisen. Se on omassa mielessäni hiukan sama, kuin aivojen narikkaan heittäminen. Ollaan vaan, ei suunnitella, eikä myöskään hermostuta siitä, että ollaan vaan.

Kesälomalla on hienointa se, jos ei ole kiire minnekään, eikä ole koko ajalle suunniteltua ohjelmaa. Voi päästää irti myös omista tiukista rutiineistaan. On luksusta herätä aamulla oman aikataulun mukaan, nauttia aamiaisesta kaikessa rauhassa ja katsastaa vasta sitten mitä sitä tekisi. Menisikö takapihalle riippumattoon lukemaan kirjaa, lähtisi metsään kävelylle, kenties kaupungille tai tapaisiko ystäviä? Vai suunnittelisiko sittenkin kaiken valmiiksi, niin ei tarvitse lomaillessa pohtia mitä tekisi? Suomen suvessa on se hieno puoli, ettei paljon tarvitse pohtia. Keli yleensä rajoittaa vaihtoehtoja kahteen: voi olla sisällä tai pukeutua sadekelin mukaan ja mennä ulos. Kesälomaa viettäville aivoille ei ole liikaa vaihtoehtoja, joten nekin pääsevät lomaillessa helpommalla.

Kaikesta huolimatta aion tänäkin vuonna uhmata hyviä neuvoja; paahtaa töitä loppuun asti ja potea muutaman ensimmäisen lomapäivän huonoa omaatuntoa kaikesta tekemättä jääneestä, mutta siltikin palata kesäloman jälkeen levännenä ja hyvillä mielin takaisin töihin.

Mukavaa kesää kaikille!

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *