Maailman kaunein sana

Lähestyvä äitienpäivä nostaa monen mieleen muistoja ja erilaisia tunteita. Muistoja nuoruudesta ja omasta äidistä tai siitä, millainen äiti itse on ollut omille lapsilleen. Aihe ei suinkaan ole helppo, eikä aina edes kovin kaunis, vaikka sana äiti mielletään yhdeksi maailman kauneimmista sanoista. Ajatuksen tähän blogiin kirvoitti sunnuntaiaamun ohjelma televisiossa ja eilinen päivä, jonka vietin yhdessä lasteni, yhden teinin ja parin jo aikuisen lapseni kanssa yhteisen brussin äärellä .

Heräsin siis viime sunnuntaina suhteellisen aikaisin, eikä uni tullut enää, vaikka pyörin hetken aikaa sängyssä ja selailin kännykällä ottamiani edellisen päivän kuvia. Hymy nousi kasvoilleni, kun ajattelin eilistä yhdessä vietettyä päivää ja sitä onnen tunnetta, kun sain kaikki lapset saman katon alle yhtä aikaa. Vietimme pitkästä aikaa hauskan ja iloisen päivän yhdessä. Miten voimaannuttavaa oli nähdä kaikki onnellisina ja tyytyväisinä! Ihastelimme muutama kuukausi sitten syntynyttä tyttäreni hymypoikaa ja muistelimme hauskoja sattumuksia valokuvia selaten. Mieleen nousivat monet äitienpäivät, jolloin tehtiin omalle äidille yllätyksiä ja haettiin valkovuokkoja sekä aamut, kun minä vuorostani yritin sinnitellä sängyssä ja leikkiä nukkuvaa keittiöstä kuuluvasta valtaisasta kolinasta huolimatta.  Kaiken rankan arjen vastapainoksi tällaiset erityiset tilaisuudet on syytä painaa tiukasti mieleen. Niistä saa voimaa ja hauskoja muistoja.

Siirryin näiden iloisten ajatusten siivittämänä olohuoneeseen ja avasin telkkarin. Ohjelma Inhimillinen tekijä oli juuri alkamassa. Haastateltavat kertoivat, kuinka heidän lapsuuttaan oli varjostanut äidin väkivaltaisuus ja pelko. Ihminen, johon heidän piti voida turvautua elämän kaikkein tärkeimpinä hetkinä, oli ollut heille kaikkein pelottavin. Jotenkin lapseen kohdistuva väkivalta tuntuu aina erityisen pahalta, ainakin itsestäni.  Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus turvalliseen ja hyvään lapsuuteen, sillä varhaiset tunnekokemukset vaikuttavat aivojen toiminnalliseen kehitykseen. Lisäksi väkivalta haavoittaa aina myös lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta. Paraneminen tällaisista kokemuksista vaatii vuosia ja usein myös ammattilaisten tukea. Äidin tulisi olla lapselle maailman turvallisin ihminen, johon hän voi luottaa.

Pieni hetken häivähdys omien lasten lapsuuden kokemuksista kävi omassakin mielessä, kun tätä ohjelmaa katselin, miettien äidin roolin syvintä olemusta. Mieleeni nousi hetkiä myös omasta lapsuudesta ja äidistäni, joka usein odotti kotona lämpimän kaakaon ja välipalan kanssa, kun tulimme koulusta kotiin.  Tai erityisesti muistan hetkiä, jolloin iltaisin olin sängyssä ja äiti silitti vaatteita viereisessä huoneessa ja lauloi. Miten turvalliselta pienestä lapsesta tuntuikaan nukahtaa. Olen pohtinut myös omia kasvatustapojani ja sitä, miten turvalliseksi omat lapset ovat lapsuutensa kokeneet. Eihän sitä aina itsekään ole jaksanut olla pelkää aurinkoa ja hymyä. Minäkin olen ollut ”huono äiti” ja kiukustunut monen monituista kertaa, mutta anteeksikin on aina pyydetty, paljon halattu ja sylissä pidetty.

On hyvä, että joskus tulee pohtineeksi myös vaikeita tai ikäviäkin asioita. Kun näkee ja kuulee toisten kokemuksia, huomaa, etteivät äidinrakkaus ja turvallisuus ole aina itsestäänselvyyksiä. Oppii paremmin arvostamaan asioita, jotka ovat hyvin ja sitä, mitä itsellä on tässä ja nyt. Miten on kenties päässyt tähän elämänvaiheeseen ehkä vaikeidenkin hetkien kautta. Vaikeita hetkiä on varmasti ollut meillä kaikilla. Ja ainahan sitä voi käydä hakemassa vertaistukea Huono äiti blogista. Sen lukeminen saa aina hymyn kasvoille ja kirjoituksista löytää hyviä selityksiä kaikenlaisille tekemisille ja arjen kommelluksille. Tai jos oikein asiat pohdituttavat, käy katsomassa listaa 10 tapaa olla huono vanhempi. Voi ainakin huomata, ettei ehkä ihan täydellinen ole ollutkaan, jos joskus on erehtynyt niin luulemaan. Hyvä asia on kuitenkin se, että loppujen lopuksi aikaa myöden oppii olemaan riittävän hyvä tällaisenaan, kaikkine virheineen ja epätäydellisyyksineen.

Mikael Agricolan juhlavuoden ”Sanasista kaunein” kilpailu käynnistyi Turun Kansainvälisillä Kirjamessuilla vuonna 2007. Kilpailussa annettiin yhteensä 3 837 ääntä ja kauneimmaksi suomenkielen sanaksi valittiin ”äiti”. Jos äiti sanan määritelmä on jotenkin päässyt unohtumaan niin sen voi käydä Wikipediasta tarkistamassa. Jokaisella meillä on äiti, vaikka kaikki meistä eivät itse halua tai voi tulla äideiksi. Sana äiti herättää myös monia ristiriitaisia ajatuksia ja on monessa mielessä tabu, josta ei aina uskalleta kirjoittaa tai puhua. Jokaisella on siitä omannäköinen ajatus tai kokemus. Annetaan kaikkien kuitenkin pitää nämä ajatukset, eikä ryhdytä arvioimaan tai arvostelemaan. Aina se ei herätä ihania muistoja tai ole niin kaunista kerottavaa, mutta parhaimillaan sana herättää kauniita muistoja ja turvallisuutta.

Lähestyvä äitienpäivää vietetään jälleen monella tavalla tai ollaan viettämättä. Moni meistä miettii, miten äitiä voisi ilahduttaa? Lainaan tähän hiukan Wikipediaa, joka kuulemma tietää kaiken?  Täältä on aina hauska käydä kurkkaamassa ”tietoa”. Ehditte hyvin toteuttaa nämä ”viralliset” ohjeet tulevaksi sunnuntaiksi tai keksiä jotain, ehkä hiukan omaperäisempää. Ihan vaan vinkkinä ajattelin (saa nauraa). Wikipedian mukaan siis: ”Monien perheiden perinteeseen kuuluvat esimerkiksi aamiainen äidille vuoteeseen tai itse tehty kortti. Korttien yhteydessä äitiä muistetaan usein äitienpäivärunolla tai -värssyllä. Nykyään myös äitienpäivälounaat ja -brunssit ovat suosittuja. Äideille on perinteisesti kerätty valkovuokkoja. Myös isoäitejä usein juhlistetaan äitienpäivänä”.  

Ja jos ei nyt satu olemaan omia lapsia tai lähellä ketään, joka tästä protokollasta huolehtisi, niin muistetaan pitää huolta ihan itse itsestämme. Jaksetaan paremmin. Ja ostetaan niitä kukkia ihan itse ja juodaan sunnuntaikahvit sängyssä tai vaikka samppanjat. Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja kaikille meille mielen hyvinvointia.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *