Määrittääkö alapääsi, millainen olet ihmisenä?

Eräs kesäyö alkoi juuri taittua aamuksi, kun ystävättäreni päätti avautua. Olimme viettäneet monta tuntia laiturinnokassa värjötellen, kun hän äkkiä lausui seuraavat sanat:

”Miehet on niin tyhmiä. Kaikki samanlaisia. Naisten pitää aina huolehtia kaikesta.”

Laiturilla tyhjänä lojunut viinipullo taisi puhua molempien suulla, kun ajauduimme kilpaa manaamaan kaikki miehemme syvimpiin syövereihin – entiset, nykyiset ja tulevat. Kaksilahkeisten taipumus vastuuttomuuteen ja yleiseen törppöyteen läpikäytiin sanankääntein, joiden toistaminen tässä ei liene viisasta.

Punaviini teki tepposet, sillä aamulla tyhjänpäiväinen motkotus hävetti. Maailmanparantaminen muuttui hetkessä maailmanpahentamiseksi, jonka määrän soisin vastaisuudessa jäävän minimiin. En nimittäin kuollaksenikaan halua olla se tyyppi, joka määrittelee kanssaihmisensä heidän haarovälinsä perusteella.

Minulla kesti aikoinaan vuosia oppia hyväksymään se, että feminismillä on puolensa. Se johtui tietämättömyydestä – minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että feminismi voi olla hiljaisen viisasta tai älykkään pragmaattista. En ollut lukenut Virginia Woolfia enkä uutisia siitä, minkä suuruinen naisen euro on tai mille korkeudelle lasikatto asettuu.

Tiesin vain, että itseään feministeiksi tituleeraavat rääväsuut huusivat täyttä kurkkua oman sukupuolensa paremmuutta. Sellaisen ajattelun kanssa en halunnut olla missään tekemisissä. Vasta yliopistossa opiskellessani olen jokseenkin ymmärtänyt, mitä feminismi on, mitä se ei ole ja mihin sitä tarvitaan.

Telaketjuilla kulkevia mölisijöitä en voi edelleenkään sietää. Siksi tuntuu puistattavalta, että laiturilla vietettynä hetkenä saatoin itsekin olla sellainen.

Yöllisinä tunteina käyty keskustelu ei suinkaan kritisoinut vastakkaisen sukupuolen edustajia ihmisinä, työntekijöinä tai ajattelijoina vaan ensisijaisesti parisuhteen osapuolina. Samaan liittyvät useimpien miessukupuolta haukkuvien kiukuttelut.

Se tekee minut surulliseksi. Kuinka kukaan voi saada minkäänlaista suhdetta toimimaan, jos on jo etukäteen päättänyt kumppaninsa olevan älyllisesti ameeban tasolla?

Parisuhde nimittäin tuppaa olemaan itsensä toteuttava ennuste. Jos kaikki miehet ovat mielestäsi vastuuttomia, muuttuu omakin miehesi silmissäsi edesvastuuttomaksi hurupääksi. Jos vihaat naisten kitinää ja sentimentaalisuutta, alkaa naisesi ennen pitkää muistuttaa sietämätöntä hysteerikkoa.

Käyn päässäni läpi laiturilla tapahtuneen, mutta käsikirjoitan kohtauksen uusiksi. Lupaan olla tasa-arvoinen ja edes hitusen viisas. Kuiskaan kesäyöhön heittäväni stereotypiat nurkkaan; yksinkertaisesti rakastavani sellaisia miehiä ja naisia, jotka ovat kyllin ihania rakkauteni kohteiksi.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *