Matkapuhelin arkiliikunnassa

Nykyään jokaiselta meistä löytyy taskusta matkapuhelin, joka on todennäköisesti vielä älypuhelin. Laitteita voi käyttää hyödyksi myös arkiliikunnan seuraamisessa, oli käyttöjärjestelmänä sitten Android tai iOS. Matkapuhelin on tähän mitä mainioin väline – ainakin itsellä se kulkee mukana kaikkialle. Tähän liittyen testasin kahta erilaista mobiilisovellusta ja sitä, kuinka hyvin ne soveltuvat päivittäisen liikunnan seuraamiseen.

Sovellusten ytimessä ovat askeleet, joita otamme päivittäin liikkuaksemme paikasta A paikkaan B. Näiden seuraamista olet ehkä jo harrastanutkin askelmittarilla. Matkapuhelin mahdollistaa kuitenkin askelten seuraamisen ilman erillistä askelmittaria, joka ainakin itseltäni tuppasi usein unohtumaan kotiin pöydälle tai toisen takin taskuun. Askelten seuraamiseen olen käyttänyt pariakin eri ohjelmaa, joista S Health tulee Samsungin matkapuhelimien matkassa ja Moves on sitä vastoin saatavilla Androidille sekä iOS:lle.

Moves

MovesOtetaan ensin tarkkailun alle Moves. Olen käytellyt applikaatiota nyt viikon verran, ja tämän ajan olen ollut sopivasti kipeänä. Kokeilin Movesia, koska halusin kokeilla hieman universaalimpaa sovellusta kuin pelkästään Samsungin puhelimista löytyvää S Healthia. Moves onkin saatavilla sekä Android- että iOS-puhelimille. Ainoana erona näiden versioiden välillä on se, että iOS versiossa on myös kalorilaskuri.

Movesin erikoisuus on sen päivänäkymä. Se seuraa nimittäin askelten lisäksi sitä, missä olet mennyt. Oikealla näkyvä kuvankaappaus on viime viikon tiistailta, jolloin tuli käytyä parissakin eri kaupassa. Kuvassa näkyy eri matkanvälien matkustamiseen kulunut aika sekä se, kuinka paljon kävelyä tähän sisältyi.

Moves on kaiken kaikkiaan hyvin simppeli sovellus, jonka voi asennuksen ja avaamisen jälkeen unohtaa taustalle. Se seuraa askeliasi ja liikkumistasi ilman omaa panostasi. Halutessasi voit määrittää, missä kotisi on ja tarkentaa, missä paikassa mikäkin pysähdys oli – kuten olen tehnyt tuossa kuvassa. Se tuo hauskaa pientä visuaalisuutta siihen, mitä olet päivän aikana tehnytkään.

S Health

S HealthToinen sovellus onkin sitten spesifimpi ja saatavilla vain Samsungin puhelimille. S Health saapuu ainakin Samsung Galaxy S4 -puhelimen mukana, ja kyseessä on varsin laaja sovellus. Se nimittäin tekee halutessasi muutakin kuin seuraa askeliasi. Sillä voit pitää kirjaa ravinnostasi, painostasi ja liikunnastasi.

Itse käytin S Healthia oikeastaan vain askelten seuraamiseen. Sekin toimii samalla periaatteella kuin Moves: kun olet kerran säätänyt sen kuntoon, voit unohtaa sen. Askelten seurausten osalta S Health tekee sen minkä lupaa, eli seuraa askeliasi.

S Health olikin viime kesänä Kreikan lomamatkalla hauska lisä. Vaikka kuvittelin, ettei lomalla tulisi kauheammin käveltyä – varsinkin koska makasimme osan ajasta rannalla – ylittyi 10 000 askeleen raja joka päivä, ja usein tuli vielä reilusti lisääkin. Keskimäärin tuolla lomalla tuli käveltyä reilu 6-7 kilometriä per päivä. Tätäkään informaatiota en olisi saanut, ellei matkapuhelin olisi kulkenut taskussa ja ilmoittanut askelmääriä.

S Healthilla voi halutessaan seurata myös omaa painoaan, sekä ravintoa ja liikuntaa. Näin voit seurata kaloreita, joita olet syönyt ja kuluttanut. Mikäli haluat pitää tietosi muilta piilossa, voit asettaa sovellukseen pin-koodin, jolloin vain sinä pääset käsiksi tietoihisi.

Lopuksi

Matkapuhelinta voisi käyttää arjen liikunnassa hyödyksi vielä laajemminkin. Esimerkiksi HeiaHeia, Sports Tracker, Endomondo ja monet muut palvelut tuovat lisää tilastoja liikkumiseen ja antavat sinulle mahdollisuuden seurata omaa liikkumistasi – sekä tietysti halutessasi jakaa liikkumisiasi muiden kanssa. Useat palvelut tuovat tähän vielä pienen kilpailuelementin, jos usea kaverisi käyttää samaa sovellustasi niin voit ikään kuin kisata heidän kanssaan liikkumalla aktiivisemmin.

Matkapuhelimen lisäksi markkinoille on tullut hyvinvointirannekkeiksi kutsuttuja vempaimia, joiden suosio on ollut jatkuvassa nousussa. Maaliskuussa palaan näihin laitteisiin tarkemmin.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on älypuhelimen yhdistämisestä omaan arjen liikuntaan? Kerro ajatuksesi ja vinkkisi alla olevaan kommenttiboksiin!
Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Hei, missä WP? Lumiaa on ostettu ahkeraan koko Suomessa. Ei ollut kovin kattava artikkeli.

  • Pahoittelut Kimmo, en nimittäin omista Windows Phonea niin en sitä voinut kokeilla. Ehkäpä joku sivuston lukijoista osaisi tähän vastata paremmin – Windows Phone maailma on itselle hieman tuntematon ja sen tuntemus rajoittuu parin kuukauden Lumia 900 puhelimen käyttöön.