Mielekäs ja hallittavissa oleva työ säästää stressiltä

Mielekäs työ, mahdollisuus vaikuttaa, kiireen hallinta  ja työn hallinta ovat ne neljä asiaa, jotka parhaiten edistävät hyvinvointia työssä.


Pertti Laine tutki väitöskirjassaan työhyvinvoinnin kehittämistä. Kasvatustieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin Turun yliopistossa 4. joulukuuta.

Keskustelu työhyvinvoinnista on Laineen mukaan korostanut liikaa yksilönäkökulmaa. Työhyvinvoinnista puhuttaessa on nostettu esiin stressi, työuupumus ja niiden vaikutukset työkykyyn.

Tämä on johtanut etsimään keinoja, joilla yksilöä voitaisiin paremmin sopeuttaa työelämän vaatimuksiin. Keinoiksi on yleensä esitetty yksilön terveiden elämäntapojen tukemista, muun muassa liikuntaa, terveellistä ruokavaliota ja hyvää unta.

– Uudempi näkökulma on kehittää työn tekemisen edellytyksiä. Suurin osa hyvinvointiin vaikuttavista ratkaisuista tehdään ruohonjuuritasolla yksittäisissä työpaikoissa.

Koska työpaikkojen ja samalla töiden kirjo on suuri, kehittämisen ratkaisuja pitäisi etsiä tapauskohtaisesti.  Parhaat ideat ja käytännöt löytyvät työn arjesta.

– Suuri osa hyvinvointiin vaikuttavista ratkaisuista tehdään kuitenkin yksittäisissä työpaikoissa, Laine muistuttaa.

Linkki väitöstiedotteeseen.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *