Valokuvaus saa sinut oivaltamaan, kuinka maailman voi nähdä

Valokuvan voima on sen helppoudessa – kuka tahansa voi ottaa kameran käteensä ja kuvata.  Kuvaaminen on hauskaa, voimauttavaa ja jopa terapeuttista. Kuvalla on valtava todistusvoima. Kun traumaattisia asioita käsittelee kuvan keinoin, voi saada asian kuin asian näyttäytymään uudella tavalla.

Valokuva on nimensä mukaisesti kuva valosta. Valokuvan reunat määrittävät sitä, minkä katsoja havaitsee. Hyvällä kehystämisellä saamme esille sellaisia yksityiskohtia, jotka ovat tavallisessa elämässä havaitsemattomissa. Esimerkiksi omat kotikulmat näyttävät usein harmaalta ja tavalliselta. Hyvin rajatulla valokuvalla voi havaita uutta kauneutta kotikonnuillaan.

Helsingin Pitkäsilta näytti talvisessa valaistuksessa upealta.

Helsingin Pitkäsilta näytti talvisessa valaistuksessa upealta.

Kun kuvatessa katsoo maailmaa pienestä reiästä etsimen läpi, se näyttäytyy uudella tavalla. Rajattu näkökenttä pakottaa valitsemaan kuvaan olennaisen. Usein hyvä kuva on harmoninen, linjakas ja yksinkertainen. Esimerkiksi kaupungin vilskeessä on upeaa löytää pysäyttäviä yksityiskohtia.

Valokuva kuvaa kokemuksessamme todellisuutta, silti emme näe päivittäisessä toiminnassamme samaa kauneutta kuin kuvassa. Valokuvassa uniikilla tavalla yhdistyy todellisuus fantasiaan. Usein maailma näyttää kauniimmalta ja harmonisemmalta linssin lävitse. Se tekee valokuvauksesta ainutlaatuista.

Valokuvauksessa nimensä mukaisesti kuvataan valoa. Kaunis valo on usein pehmeää. Yllättävä valo voi lisätä kuvan kiinnostavuutta.

Valokuvaus on nimensä mukaisesti valon kuvausta. Kaunis valo on usein pehmeää ja yllättävää.

Linssin läpi avautuva maailma avaa meille uusia perspektiivejä. Kuvaamalla matalalta ihmistä näemme maailman jälleen lapsen perspektiivistä. Ylhäältä kuvattuna matalalla olevat kohteet näyttävät alisteisilta.

Yllättävät kuvakulmat tarjoavat ahaa-elämyksiä, miltä maailma näyttää toisesta perspektiivistä. Yllättävyys on yksi keskeinen tekijä, jolla katsoja saadaan vangittua valokuvan pauloihin.

Matala kuvauskulma yllättää ja näyttää maailman uudesta perspektiivistä. Linja ohjaa katsetta.

Matala kuvauskulma yllättää ja näyttää maailman uudesta perspektiivistä. Linja ohjaa katsetta.

Viisi lastaan tsunamissa menettänyt Päivi Kanerva tuijottaa merelle vieressään lastensa kuvat. Kuvaajana toimii hänen terapeuttinsa Memmu Miesvirta. Miesvirta on erikoistunut Voimauttavan valokuvan menetelmään. Menetelmä on useaan kertaan palkittu, muun muassa Lääkäriseura Duodecim antoi sille kulttuuripalkinnon vuonna 2006.

Kamera tallettaa kuvan muistikortille. Tallentunut kuva muistuttaa valokuvaajaa terapiasta, äitiä hänen surustaan ja katsoja näkee kohtalokkaan meren ja vakavan naishenkilön. Monesti kuvaushetki voi olla kuvaa tärkeämpää. Valokuva on muisto menneestä tapahtumasta. Se palauttaa meidät siihen hetkeen, kun kuva otettiin – joskus jopa kauemmas. Kuva kertoo kuvaa enemmän maailmastamme ja kokemuksistamme.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *