Mistä on hyvät ystävät tehty?

Olen viime päivinä läpikäynyt pientä kriisiä, koska vähät ystäväni ovat niin kaukana ja uusia tuntuu olevan vaikea löytää. Mietittyäni ensin omia puutteitani aikani käänsin katseeni oman identiteettini ja yhteiskunnan normien ristiriitoihin.

Kun ei oikein istu yhteiskunnan normeihin voi hyvien ystävien löytäminen olla vaikeaa. Esimerkiksi feministinä kohtaan usein stereotypioita, yleistyksiä, minulle tärkeiden asioiden vähättelyä tai jopa vihamielisyyttä. Harvat ihmiset kiinnostuvat ottamaan selvää leiman takana piilevistä mielipiteistä.

On vaikeaa päästää ihmisiä aidosti lähelleen, jos poikkeaa muista mielipiteiltään, harrastuksiltaan, seksuaaliselta suuntautumiseltaan, sukupuoleltaan, ihonväriltään tai muulla tavalla. Jokainen ihminen haluaa tulla hyväksytyksi omana itsenään ja puhua vapaasti elämästään ja ajatuksistaan.

Koen monessa tilanteessa peitteleväni jotakin osaa itsestäni. Se on raskasta. Avaamalla itsensä muille asettaa itsensä myös vaaraan. Voi joutua naurun alaiseksi, yleistysten ja outojen katseiden kohteeksi – kokea ylipäätään, että oma identiteetti kyseenalaistetaan, ettei se ole arvokas.

| Luottamus syntyy yhteisistä kokemuksista

Samanmielisten kanssa on usein helpompi ystävystyä. Toisen mielipiteitä ja identiteettiä voi kuitenkin arvostaa vaikka olisikin eri mieltä tai erilainen. Luottamus syntyy yhteisistä kokemuksista, sanoi ystäväni minulle. Kun ensimmäisiä kertoja avaan itseäni uudelle ihmiselle, kertoo hänen reaktionsa kannattaako minun luottaa häneen.

Oikeastaan ystävyydessä merkitseekin minulle yhteistä arvopohjaa ja kokemuksia enemmän se, että toinen on empaattinen, osaa asettautua toisen asemaan sekä verbalisoida omat tunteensa ja ajatuksensa. Kun keskustelu on aitoa, toista arvostavaa dialogia eikä stereotypioihin nojaavaa hyökkäilyä, voivat molemmat kasvaa ja oppia uutta.

Onneksi maailmasta löytyy ihmisiä, joihin voin luottaa ja joita voin ihailla. Ystäviä, jotka kannustavat olemassaolollaan pyrkimään parempaan ja auttavat minua tuntemaan itseni. Hyvin ystävien tuella kasvan itsenäisemmäksi ja voimakkaammaksi.

Kuvassa roller derby -joukkue Angry Nerds
Kirjoittaja: Cecilia Bergström

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *