Mistä virtaa pimeään vuodenaikaan?

Syksyn ja talven aikana voi käydä helposti niin, että väsyttää, liikkumisen määrä vähenee ja ruokavalion laatu heikkenee. Lopputuloksena mieli on maassa ja tuntemukset omasta itsestä negatiivisempia kuin niiden pitäisi olla. Onneksi on joitain menetelmiä, joiden avulla synkkyyttä vastaan voi taistella. Nappaa omasi!

Talviaika – pelkkää väsymystä vain?

Aika lokakuun loppupuolesta maaliskuulle on ollut minulle aina haastava. Se on harmittanut usein jo elokuussa. Talvi on tuntunut aina loputtoman pitkältä ja valoisat, energiset kesäpäivät ovat olleet muisto vain. Pimeä vuodenaika on näkynyt kohdallani väsymyksenä, huonotuulisuutena ja jopa alakuloisuutena.

Syksyssä, talvessa ja keväässä on paljon sellaisia asioita, joiden vuoksi ne tuntuvat harmillisilta. Pyöräily on haastavampaa ja hitaampaa, vaatteita joutuu laittamaan päälle useita kerroksia, pimeää on niin aamulla kuin illallakin ja päivällä on usein tasaisen harmaata. Ulos ei oikein jaksaisi enää päivän päätteeksi lähteä pimeyden, kylmyyden ja usein sateiden vuoksi. Ero kesään on kuin päivällä ja yöllä – kesällä oikein haluaa mennä ulos, vaikka vain puistoon makaamaan.

Olen usein ihmetellyt, mutta toisaalta myös ihaillut kavereitani, jotka nauttivat pimeästä vuodenajasta. Yksi tykkää talvilajeista, toinen tunnelmoinnista kynttilän valossa, kolmas ruskaretkeilystä. Monet ystävät ja tutut ovatkin ehdottaneet minulle harrastukseksi tekemistä, jonka kautta löytäisin talvesta iloa ja motivaatiota. Lajeiksi on ehdotettu muun muassa hiihtoa, laskettelua, avantouintia, lumikenkäilyä ja retkiluistelua.

Jotenkin on ollut vaikeaa aloittaa mitään edellä mainituista lajeista. Olen satunnaisesti lasketellut ja käynyt luistelemassa joka talvi, avantouintiakin kokeillut useamman kerran, mutta lajit eivät ole vetäneet puoleensa sen vertaa, että olisin säännöllisesti niitä alkanut harrastamaan.

Apua kaamokseen monesta suunnasta

Nykyisin kelkka on vaihtanut hieman suuntaa. Syksy ei edelleenkään herätä minussa riemun kiljahduksia, mutta pimeän vuodenajan alkamisesta on tullut kuitenkin luonteva osa vuosirytmiä ja elämää. Ruskan jälkeinen aika on aikaisempaa helpompi hyväksyä.

Voi olla, että iän myötä olen oppinut käsittelemään asiaa ja työstänyt turhautumista tarpeeksi usein, jotta asia on helpottanut. Olen kuitenkin tehnyt myös joitain tietoisia muutoksia, joilla voi olla merkittävä vaikutus jaksamiseen. Kun aiemmin vertasin energiatasojani tyhjentyneeseen akkuun, on tilanne nyt verrattavissa enemmänkin siirtymisenä auton asetuksissa sport-tilasta economy-tilaan.

Poimi tästä omaankin arkeen keinoja energiatasojen nostamiseen!

  1. Liikkuminen ja unihygienia

Käyn alkuillasta ulkoilemassa, jos en ole ollut harrastamassa muuta liikuntaa. Sen jälkeen pyrin rauhoittumaan, mielellään jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näytöissä pidän loppupäivästä päällä sinivalosuodatinta ja parhaassa tapauksessa sammutan kaikki näytöt vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tiedän, että unen kannalta pahinta mitä voin tehdä on töiden teko, joten pyrin pyhittämään ainakin loppuillan rentoutumiselle.

Ennen nukkumaanmenoa minulla on aina samat rutiinit: vaihdan päälle mukavat vaatteet, käyn päässäni läpi mahdolliset asiat, jotka pitää hoitaa huomenna (näin ne eivät vaivaa sängyssä), laitan aina vaatteet valmiiksi seuraavaa päivää varten ja pakkaan repun tai laukun. Syön hyvissä ajoin kevyen iltapalan, pesen hampaat ja usein luen kirjaa. Lakanat pyrin pitämään puhtaana ja vaihtamaan vähintään viikon välein, lisäksi joskus tuuletan asuntoa. Sosiaalisen median ”plärääminen” myöhästyttää nukahtamista, joten pyrin välttämään sitä.

  1. Kirkasvalo

Aamulla herätessä laitan päälle kirkasvalolampun. Aluksi se tuntui aivan liian kirkkaalta, mutta se herättää päivään kuin huomaamatta aamun aikana. Aiemmin pyrin olemaan aamuisin hämärässä, nyt laitan valoja päälle reilusti. Niinpä ulos lähtiessäni olen ollut jo valokylvyssä ja herännyt päivään.

  1. Säännöllinen ateriarytmi

Ruokailujen osalta pyrin syömään päivittäin samoihin aikoihin. Kun pitkälle aikuisikään en syönyt aamiaista, kuuluu se nyt lempiaterioihini ja en voisi kuvitella aloittavani päivää syömättä. Aamiainen on minulla yleensä samanlainen: kaurapuuro proteiinilisällä, kuten proteiinijauheella tai raejuustolla ja lisäksi hedelmiä tai marjoja sekä pähkinöitä tai siemeniä. Puuron maustan usein kanelilla tai tummalla kaakaojauheella ja hunajalla. Lisäksi juon teetä. Tämänkaltaiset aamurutiinit helpottavat arkea, kun asiat sujuvat puoleksi autopilotilla.

Loppupäivän osalta pyrin siihen, että syön sopivan kokoisen lounaan noin kello 11, välipalan mielellään päivittäin, noin kello 14 ja päivällisen kotona noin kello 17. Iltapalan aika on sitten usein noin kello 20. Keho osaa jo vaatia ruokaa samoihin aikoihin ja tuntuu, että jaksamisen kannalta etenkin välipalalla on suuri merkitys, sillä sen avulla iltapäiväväsymys on helppo ehkäistä, eikä päivällisellä tule syötyä liikaa.

  1. Riittävästi nestettä, kahvi ja tee oikeaan aikaan

Tasainen ja riittävä nesteen saanti on jaksamisen kannalta olennaisessa osassa. Nesteiden osalta pyrin aloittamaan päiväni juomalla heti herättyäni ison lasillisen vettä. Aterioiden välissä juon yleensä pari lasillista vettä ja aterioilla 1–2 lasillista juomaa. Näin virtaa on etenkin loppupäivästä vielä mukavasti, eikä esimerkiksi liikuntaharrastukseen tarvitse lähteä nestevajeessa.

Pyrin juomaan piristävät juomat, eli teen ja kahvin aamupäivällä. Teetä juon aamiaisen yhteydessä yleensä ison mukillisen ja kahvia 1–2 kupillista ennen lounasta. Loppupäivästä vältän kofeiinia sisältäviä juomia tai tummaa suklaata, koska ne vaikuttavat kohdallani herkästi yöuneen.

Pienillä muutoksilla suuri vaikutus

Omien arjen rutiinien tai rutiinien puutteen ja kiireen keskellä on helppo jättää oman jaksamisen eteen tehtävät asiat huomiotta. Onkin helppo langeta markkinamiesten ja gurujen lupauksiin jonkin tuotteen tai käytännön energisoivasta vaikutuksesta. Lopulta kuitenkin ne pienet päätökset päivän aikana kantavat pisimmälle ja tuovat arkeen lisää virtaa ja hyvää mieltä.

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Kiitos Karim tosi kivoista kirjoituksistasi hyvinvoinnista. Osaat hienosti kirjoittaa asiantuntevasti, mutta innostavasti, olematta asiantuntija-roolissa vaan ihmisenä ihmiselle. Tämä ja mm nälkävelkaa käsittelevä kirjoituksesi ovat hienoja!

  • Kiitos Merja mukavasta kommentista! Lämmittää mieltä. 😊