Näin valmistat maailman parhaat pihvit terveellisesti

Haluan syödä mahdollisimman usein ruokasuositusten mukaisen määrän lihaa viikossa, eli alle 500 grammaa. Tämän takia me pidämme kotona yhden lihapäivän viikossa. Silloin kun meillä syödään lihaa, niin siitä otetaan ilo irti – terveellisesti tietysti.

Salaisuus on tyhjiöpakattu liha

Lihan valmistaminen perinteisin menetelmin ei ole helppoa. Pihvi paistuu pannulla helposti päältä ruskeaksi, mutta usein pihvi on sisältä liian raakaa tai liian kypsää. Uunissa valmistamalla liha hukkaa  paljon nestettä.

Perinteisin menetelmin valmistetun lihan tuloksena voi syntyä paistaessa karsinogeeneja, jotka altistavat syövälle.

Isoäitien vanha kikka terveellisen lihan valmistamiseen on keittäminen. Nykyaikaisin menetelmin tämä on kaikkein paras tapa valmistaa lihaa. Lihanesteet säilyvät, liha on mureaa ja sisälämpötila on helppo säätää halutuksi.

1. Ensimmäiseksi tarvitset tyhjiöpakkauslaitteen

Näitä saa kaupoista. Esimerkiksi OBH Nordica valmistaa pienikokoisia tyhjiöpakkausimureita, joita toimitetaan samassa paketissa uudelleenkäytettävien tyhjiöpakkauspussien kanssa.

2. Osta pihvejä ja pakasta ne

Tällä valmistusmenetelmällä halpakin liha maistuu kalliin veroiselta. Osta lihatiskiltä esimerkiksi naudan entrecote-pihvejä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita pihvit vetäytymään pariksi tunniksi pakastimeen. Siirrä tämän jälkeen pihvit pusseihin ja ime tyhjiöpakkauspusseista ilmat pois. Voit alkaa valmistaa saman tien pihvejä tai siirtää ne pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Maku on vastaava.

3. Valmista vesihaude

Laita isoon kattilaan niin paljon vettä, että pihvit voi upottaa vesihauteeseen kokonaan. Seuraa lämpötilaa digitaalisella mittarilla.

Lue sousvide.fi-sivustolta ohjeet, mitä on huomioitava valitsemasi lihan valmistuksessa. Katso sivulta valmistusajat. Tyhjiökypsennysajat vaihtelevat puolesta tunnista vuorokauteen. Tyypillisesti naudan liha valmistuu 2 – 3 tunnissa.

Kun tavoitelämpötila on saavutettu (tyypillisesti 50 – 65 asteista vettä), laita lihat vesihauteeseen. Seuraa, että lämpötila pysyy tasaisena koko kypsennyksen ajan.

4. Viimeinen silaus

Pihvisi ovat nyt valmiit. Voit halutessasi ruskistaa pihvit antamaan hyvää makua pinnalle. 30 sekuntia pannulla molemmin puolin riittää.

Kannattaa tässä vaiheessa käyttää paljon mausteita lihan maustamiseen, mikäli lihaa ei ole marinoitu jo aiemmassa vaiheessa. Tyhjiökypsennetty liha imee makuja huonommin kuin perinteisin menetelmin valmistettu.

5. Entä seuraavaksi?

Kotona meidän suosikki on valmistaa ankan rintaa tyhjiökypsennysmenetelmällä. Kokeile sitä tai esimerkiksi valtavan suosittua kirjolohen kypsennystä.

Jos innostuit, kaupoista saa Sous vide -vesihaudelaitteita. Näissä veden lämpötila pysyy vakiona ja niissä on sisäänrakennetut ajastimet.

Lisäys: Oheiset infografiikat auttavat näkemään nopeasti eri lihojen haudutusajat.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • ”Voit alkaa valmistaa saman tien pihvejä tai siirtää ne pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Maku on vastaava.” Bhuahahaa, vain mistään mitään tietämätön ihminen voi sanoa että pakastettu liha maistuu samalta kuin pakastamaton…. Tai sitten kirjoittaja ei ole ikinä maistanut pakastamatonta :D

  • Kiitos kommentistasi Mäiski! Tämän jutun ydin oli käsittääkseni lihan tyhjiökypsennysmenetelmä. On varmasti ihan makuasia haluaako valmistaa pihvejä vain yhtä ateriaa varten vai tehdä isomman annoksen ja pakastaa osan. Se miltä ruoka maistuu eri tavoin valmistettuna ja/tai säilytettynä on toki ihan kirjaimellisestikin makuasia. :D