Negatiivisia ihmisiä pidetään älykkäämpinä kuin positiivisia – Voiko siitä syyttää evoluutiota?

Wired-lehdessä oli marraskuun alussa järkyttävä, mutta ei kovinkaan yllättävä artikkeli. Artikkelin mukaan negatiivisesti ajattelevia ja negatiivisia ajatuksia levittävän ihmisen aatoksia pidetään syvällisempinä ja älykkäämpinä kuin positiivisesti elämään suhtautuvien ihmisten pohdintoja.

Eräässä tutkimuksessa 55 opiskelijaa sai luettavakseen kirja-arvion. Arviot oli kirjoittanut sama kriitikko, mutta toinen arvioista oli positiivinen, kun taas toinen oli negatiivinen. Tutkimuksen mukaan negatiivisen arvion kirjoittajaa pidettiin automaattisesti älykkäämpänä kuin positiivisen arvion kirjoittajaa.

Toisessa tutkimuksessa opiskelijoiden piti kirjoittaa elokuva-arvio ystävälleen. Toisen ryhmän piti kirjoittaa arvio niin, että heidän ystävänsä tuntee sympatiaa kirjoittajaa kohtaan. Toisen ryhmän piti antaa itsestään älykäs vaikutelma. Itsestään älykköä kirjoittavat rustasivat lähes yksinomaan negatiivisia arvioita elokuvasta

Saman ilmiön voi havaita myös sosiaalista mediaa seuraamalla. Negatiivinen ihminen saa äänensä paremmin kuuluviin. Mikäli henkilöt A ja B puhuvat samasta asiasta voi olla varma siitä, että negatiivisesti asiaan suhtautuva saa osakseen enemmän hyväksyviä nyökkäyksiä kuin positiivisesti samaan asiaan suhtautuva. Itse asiassa elämää positiivisesti pohdiskeleva saa osakseen hämmästyttävää vihamielisyyttä. Marco Bjurströmistä tuli aikoinaan yleinen sylkykuppi siksi, että hän oli aina iloinen. Bjuströmin nami nami -ajattelutavasta väännettiin vitsiä ja nettimeemejä.

Negatiivisessa ajattelutavassa on se suurin ongelma, että se uuvuttaa myös muut keskustelijat. Kun negatiivinen huutelija haluaa tuhota kaiken tieltään, ei mikään keino ole liian kaihtamaton. Negatiivisesti keskusteluihin suhtautuva ei lopulta halua enää todistaa omaa mielipidettään oikeaksi, vaan hän haluaa nolata toista mieltä olevan ja osoittaa näin oman älyllisen ylivertaisuutensa. Yleensä tässä vaiheessa otetaan käyttöön sarkasmi, ironia ja eri mieltä olevan ihmisen vähättely.

Tähän on kuitenkin totuttava. Wiredin artikkelissa pohditaan, miten kyseessä saattaa olla geneettisesti sukupolvelta toiselle kulkeva luonteenpiirre. Evoluution kannalta kun on ollut ihmiskunnalle elintärkeää, että se suhtautuu epäilevästi kaikkeen.

Hyväuskoisempana ja avoimempana olisimme saattaneet kuolla sukupuuttoon.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *