Oiva-hyvinvointiohjelma tutustuttaa sielusi sopukoihin

Yksi suosituimmista uudenvuodenlupauksista PPP:n Tee lupaus joka pitää -verkkosivulla on ”Minä lupaan antaa enemmän itselleni aikaa”. Eipä ihme, sillä kiireisessä elämäntyylissä meillä on aivan liian vähän aikaa itsellemme.

Tammikuu on uusien harrastusten aikaa. Minä latasin kännykälleni Oiva-hyvinvointi-appsin. Oiva on hyvinvointiohjelma, joka kehittää yksilön taitoja kohdata ja oppia hyväksymään tuntemuksiaan. Oiva antaa luvan pysähtyä kuuntelemaan omia sisäisiä ääniä. Oiva tekee meistä parempi itsemme asiantuntijoita.

Millaisia harjoituksia Oiva tarjoaa?

Jyväskylän yliopiston ja VTT:n kehittämä Oiva toimii mobiilisti samalla tavalla kuin tietokonesovelluksessa – kaikki samat harjoitukset ovat saatavilla. Mobiilisovelluksen etuna on se, että harjoituksia voi tehdä vaikka kotimatkalla bussissa istuessa. Sovelluksen teemat ovat jaettu neljään pääotsikkoon, joiden alla on lyhyitä 5-15 minuutin harjoituksia.

Oivan harjoitukset ovat pääasiassa tyypiltään mindfulnessista tuttuja. Silmät suljettuna kuunnellaan nauhoitteita, joiden avulla kertoja auttaa käyttäjää tutustumaan itseensä.

Mukana on paljon mindfulness-harjoituksia, joten appsi antaa hyvän vaihtoehdon maksullisille mindfulness-ohjelmille. Osa harjoituksista vaatii käyttäjän omaa pohdiskelua tai fyysistä ponnistelua tietoisesta kaupassakäynnistä portaiden valintaan asti.

”Sinä et ole sama kuin tunteesi”

Oiva sisältää uusia kiinnostavia ajatuksia ihan meille kaikille. Ne auttavat meitä tutustumaan oman elämämme tähteen, eli omaan itseemme. Mielenterveystaidot ovat kuin lihas, jota voi kehittää. Kuten salilla käymällä selviytyy aiempaa kovemmista fyysisistä rasitteista, mieltään treenaamalla saa uusia taitoja selvitä elämän koettelemuksista.

Autojakin viedään välillä vuosihuoltoon. Meidän on hyvä tietää, milloin kaikki ei ole ok oman konepellin alla. Oiva auttaa tunnistamaan valuvikoja ja korjaamaan ne. Sillä intohimolla, jolla monet harrastaja-autoilijat pitävät huolta menopelistään, olisi tärkeä huolehtia itsestään.

Oivassa oli minulle eräs todella tärkeä opetus. Minä en ole sama kuin tunteeni. Minun persoonani on eri asia kuin, mitä tunnen.

Tämä sai minut pohtimaan. Minulla on joskus ajatuksia, jotka tuntuvat vierailta. Useimmat ihmiset haluavat opetella pois niistä ajatuksista, mutta minä haluan hyväksyä ne. Kun hyväksyn ajatukseni, hyväksyn itseni. Kun hyväksyn itseni, minun on myös helpompi muut ihmiset sellaisena kuin he ovat. Tämä auttaa minua elämään sovussa paremmin itseni ja muiden kanssa.

Joskus on hyvä uida syvissä vesissä. On tärkeää mennä merta edemmäs kalaan. Oiva-hyvinvointi-appsi antaa kompassin, jolla pääsee sinne ja takaisin. Ilmaiset Oiva-harjoitukset ovat osoitteessa oivamieli.fi. Sivulla on linkit Apple- ja Android-laitteilla toimiviin mobiilisovelluksiin.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte