Parempia lupauksia

Uudenvuodenlupauksissa on se huvittava puoli, että niitä tulee harvoin pidettyä. Vuoden viimeisinä tunteina nousuhumalassa tehdyt suuret julistukset tuntuvat viimeistään seuraavana aamuna liioitelluilta. Uudenvuodenlupauksien rikkominen on myös kollektiivisesti hyväksyttyä – yhden illan mahtipontinen lupaus on seuraavien bileiden läppä.

Kenties suurin ongelma on lupausten suuruus: on helppo päättää lopettavansa lihansyönnin tai juomisen, osallistuvansa maratonille tai muuttuvansa paremmaksi ihmiseksi, mutta jättimäisten muutosten toteuttaminen osoittautuu helposti liian vaikeasti sulateltavaksi kokonaisuudeksi.

Pieni Päätös Päivässä -filosofiaa mukaillen uudenvuodenlupausta kannattaisi ehkä lähestyä itselleen armollisemmin askelin. Haluatko kirjoittaa romaanin? Päätä mieluummin, että kirjoitat sivun päivässä. Onko tähtäimessäsi ruokailutottumusten muuttaminen? Kokeile jälkiruoan poisjättämistä kaksi kertaa viikossa. Pyritkö olemaan parempi ihminen? Päätä, että sanot yhden positiivisen asian kanssaihmisistäsi joka päivä.

Itse asiassa – muutetaan koko uudenvuodenlupauksen perusajatus. Sen sijaan, että lupaisin tehdä yhden valtavan asian, lupaan tehdä paljon pieniä lupauksia. Sen sijaan, että saisin olla ylpeä (tai vastaavasti järkyttävän pettynyt) suorituksestani vasta vuoden lopussa, voin heittää itseni kanssa yläfemmat joka kerta onnistuttuani pienissä lupauksissani.

Tänään, vuoden 2014 ensimmäisenä päivänä oma lupaukseni on siivota eilisten juhlien jäljet. Onnistuminen alkakoon nyt.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *