Perheenisä ja skeittaaja

Skeittauksella on maine nuorten harrastuksena. Sitä se ei silti yksinomaan ole. Sami Kaivos kuuluu Oldschool Department -kollektiiviin, joka koostuu vanhan koulukunnan lautailijoista. Yhdessä porukka kuvaa skeittielokuvia, joista viimeisin, Less Talking, More Skateboarding, nähdään lauantaina Helsingin Café Mascotissa järjestettävässä tapahtumassa.

Kaivos aloitti harrastuksen 13-vuotiaana, jolloin suhtautuminen skeittaukseen oli jokseenkin erilaista.

”80- ja 90-luvuilla skeittaus oli enemmän pahojen poikien juttu”, Kaivos virnistää. ”Vanhempani eivät ostaneet minulle lautaa, vaan jouduin itse raapimaan rahat kasaan”.

2000-luvulle tultaessa lajin imago oli kuitenkin muuttunut lähes täysin. Kaivos oli tässä välissä joutunut pitämään useamman vuoden skeittaustauon perheen perustamisen ja ulkomailla työskentelyn vuoksi. Kun rullalautailuun oli taas aikaa, osoittautuivat huolet liian korkeasta iästä heti kättelyssä turhiksi.

”Jossakin vaiheessa pohdin, miten kolmikymppiseen lautalijaan suhtaudutaan, mutta kulttuuri on tämänkin suhteen nykyään paljon suvaitsevaisempaa kuin ennen”.

Kaivos huomasi myös, ettei ollut suinkaan ainut 80-luvun konkari, jota lautailu edelleen kiinnosti.

”Osa tyypeistä oli minun tapaani ollut tauolla, mutta toisaalta löytyi myös niitä jotka eivät koskaan olleet skeittaamatta paria viikkoa kauempaa”, Kaivos kertoo.

Näistä lähtökohdista pohja Oldschool Departmentin toiminnalle syntyi kuin itsestään. Kaivokselle ryhmässä mukana olo yhdistää kätevästi liikkumisen ja kaverien tapaamisen – asiat, jotka jäävät muuten turhan helposti työn ja perheen varjoon.

Less Talking More Skateboardingin ensi-ilta on suurin tapahtuma, jonka kollektiivi on tähän mennessä järjestänyt. Paikalla on silloin Oldschool Departmentin lisäksi oman elokuvansa kanssa myös Jyväskyläläinen, yhtä lailla vanhemmista skeittaajista koostuva porukka, joka on nimetty itseironisesti Iltaruskoksi. Kaivos uskoo, että paikalle kannattaa vaivautua, vaikka ei skeittipiireihin kuuluisikaan.

”Leffat ovat hyvä mahdollisuus tutustua lajiin, ja päästä näkemään mitä nelikymppisetkin ukot voivat saada siinä aikaan”, konkari naurahtaa.

Less Talking More Skateboarding -tapahtuma Café Mascotissa lauantaina 1.2. klo 21.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *