Pertti Kurikan Nimipäivät teki sen – Suomalaiset eturivissä ihmisoikeuksien asialla

Kehitysvammaisten soittajien punkyhtye Pertti Kurikan Nimipäivät voitti eilen UMK-finaalin, kuten helmikuun alussa toivoinkin. Yhtye edustaa Suomea toukokuussa järjestettävissä Euroviisuissa Itävallassa.

Ystäväpiirissäni ei ole kenties koskaan puhuttu näin paljon Euroviisuista. Sosiaalisessa mediassa rummutettiin Pertti Kurikan Nimipäivien puolesta ennennäkemättömällä tavalla. Innostusta oli helppo verrata edellisiin presidentinvaaleihin ja Pekka Haaviston tukikampanjaan. Tällä kertaa lopputulos oli parempi – ja huomattavasti, huomattavasti suvaitsevaisempi kuin vuonna 2012.

Pertti Kurikan Nimipäivien laulaja Kari Aalto asui nuorena Vuosaaressa, ja pyöri aina silloin tällöin meidän muiden kanssa tappamassa aikaa, kun leikkikentällä opeteltiin polttamaan tupakkaa ja juomaan keskikaljaa. Kari intoili Harley-Davidson -moottoripyöristä, ja pari prätkäjätkää ottikin hänet ”suojelukseensa”. Kari hengaili heidän talleillaan ja joi siellä olutta.

Kari otettiin ystäväpiirissämme vastaan ilman minkäänlaisia ennakkoluuloja. Samanlainen Kari oli kuin kaikki me ”normaalitkin”. No, Kari nauroi huomattavasti enemmän kuin me muut. Se iloisuus oli tarttuvaa sorttia. Karin seurassa nauratti aina.

Sitä en kyllä olisi välttämättä tuolloin osannut arvata, että kaikista niistä kaveripiirini bändeissä soittaneista nuorista miehistä juuri Kari olisi se, joka esiintyy lauantaina primetime-aikaan suorassa televisiolähetyksessä, pääsee Itävaltaan edustamaan Suomea ja toimii samalla lähettiläänä kehitysvammaisten oikeuksien puolesta.

Hyvä näin. Pertti Kurikan Nimipäivien voiton varmistuttua joidenkin lopputuloksesta suuttuneiden Twitter-viestien perusteilla myös Suomesta löytyy ihmisiä, joille vammaisuus on nimenomaan heikkous, ei erilaisuutta.

Pertti Kurikan pääsy Euroviisuihin oli jo voitto paremman maailman puolesta. Tästä eteenpäin kaikki on vain plussaa.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *